İktidar, askeri operasyonun birinci haftası geride kaldıktan sonra TBMM’yi bilgilendirme kararı aldı. Meclis’in geri plana atılmasına tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Özel, “İl başkanlarına bile bilgi verdiler, milletvekilleri şimdi akıllarına geldi” diye konuştu.

Bir hafta sonra Meclis’i bilgilendirecekler

HÜSEYİN ŞİMŞEK

İktidar, TBMM’yi askeri operasyonun yedinci günü sona ererken bilgilendirme kararı aldı. Suriye’ye yönelik askeri operasyonun başlamasının ardından ilk anda kabinesini ve AKP’li il başkanlarını bilgilendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’ye yönelik herhangi bir bilgilendirmede bulunmazken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, eleştirilerin artması üzerine HDP dışında TBMM’de grubu bulunan siyasi partileri ziyaret etti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da birçok Avrupa ülkesinin Meclis Başkanlarını operasyon konusunda bilgilendirirken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bugün TBMM’ye gelerek milletvekillerine bilgi vereceği öğrenildi. İktidarın TBMM’yi operasyonun birinci haftasında bilgilendirecek olmasının “skandal” olduğunu dile getiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Referandumlardan önce ‘güçlü’ diğer önemli günlerden önce de ‘gazi’ dedikleri TBMM şimdi akıllarına geldi” dedi.

Operasyon başladıktan sonra iktidarın dünya kamuoyuna açıklamalarda bulunduğunu ancak milletvekillerini görmezden geldiğini bildiren Özel, “AKP’li il başkanlarına bile bilgi verdiler. ‘Güçlü Meclis’i ise yok saydılar. Meclis Başkanı geçtiğimiz günlerde diğer ülkelerin Meclis Başkanları ile bir araya geldi ve onları bile bilgilendirdi. Bu konudaki eleştirilerimizin etkisi sonucunda Meclisi bilgilendirme kararı aldılar” diye konuştu.

İktidarın milletvekillerini dikkate almamasının “kabul edilemez bir tutum” olduğunu bildiren HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ise “Birçok dünya ülkesinin durdurulmasını istediği ve kabul etmediği operasyonla ilgili TBMM’ye bir hafta sonra bilgilendirme yapılması yanlış bir uygulamadır” dedi. İktidarın Suriye’ye yönelik askeri operasyona ilişkin, “Kıbrıs harekatından daha büyük bir askeri güçle gerçekleşiyor” dediğini hatırlatan Tiryaki, “Böylesine büyük bir orduyla yapılan ve kimi ülkelerin ‘işgal’ olarak nitelendirdiği bu savaşa yönelik daha fazla bilgilendirme yapılmalı, muhalefetin de görüşü alınmalıydı” diye konuştu.

TBMM’ye yönelik bilgilendirme işleminin ardından partilerinin görüşlerini seslendirmeyi sürdüreceklerini anlatan Tiryaki, “Operasyon yerine diplomasi yönteminin tercih edilmesi gerekiyordu. Hiç kimsenin kanının dökülmemesini istiyoruz. Bu görüşlerimizi her ortamda dile getirmeyi sürdüreceğiz. TBMM de buna dahil” dedi.