Fabrikasyon oyuncak bebeklerin çocuklara dayattığı güzellik anlayışına ve yüklemeye çalıştığı kadınlık rolüne karşı çıkan ebeveynler, çareyi el emeği bebek yaparak buldu. İlknur Yatır Günsan da bu annelerden biri, ama hikâyesi diğerlerinden biraz daha farklı. Kızı için diktiği bebekler, Eğitim Sen Çaycuma temsilcisi eşi Gökhan Taner Günsan’ın, 7 Şubat 2017’de çıkan 686 sayılı KHK ile öğretmenlikten […]

Bir ihraç hikâyesi: Bez bebeğin serüveni

Fabrikasyon oyuncak bebeklerin çocuklara dayattığı güzellik anlayışına ve yüklemeye çalıştığı kadınlık rolüne karşı çıkan ebeveynler, çareyi el emeği bebek yaparak buldu.

İlknur Yatır Günsan da bu annelerden biri, ama hikâyesi diğerlerinden biraz daha farklı. Kızı için diktiği bebekler, Eğitim Sen Çaycuma temsilcisi eşi Gökhan Taner Günsan’ın, 7 Şubat 2017’de çıkan 686 sayılı KHK ile öğretmenlikten ihraç edilmesinden sonra, ailenin geçim kaynağı olmaya başladı.

İhraç hikâyesiyle başlayan bez bebek serüvenini İlknur Yatır Günsan, BirGün’e anlattı.

Bez bebekler umudumuzu büyütüyor

Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan 38 yaşındaki Günsan, defalarca KPSS’ye girmesine rağmen bir sonuç alamamış. Günsan, eşi ihraç edildikten sonra iş bulamadığını aktararak, “Çok yorucu bir süreçti. En sonunda kendimiz bir şeyler üretmek istedik. Kızım için diktiğim bez bebekleri daha fazla üreterek hem daha çok çocuğa ulaşalım hem de geçimimize katkı sağlayalım diye düşündük” ifadelerinde bulundu.

Çocukların ilgi gösterdiği noktalardan biri ise bebeklerin her birinin çantasında, cebinde kitap olması… Çocuklara güzel bir mesajla ulaşmak istediklerini belirten Günsan, “Bizi haksız bir şekilde açlığa mahkûm etmek isteyen ve öğrencilerimizden ayıran devletin soğuk yüzüne karşı, biz hâlâ içinde kitap ve insan sıcaklığı olan bir sembol yaratmak istedik” dedi.

Dayanışmayla duygularımız üst seviyede

Büyük satışların olmadığını ama insanların el emeğine ilgi göstermesinin güzelliğine vurgu yapan Günsan, en büyük desteğin sendika çevresinden geldiğini kaydetti.

Günsan, dayanışmanın önemini bu süreçte bir kez daha anladıklarını dile getirerek konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Dayanışmayla yapılan her şey kendisini aşıyor. Bir bakmışsınız öğretmen arkadaşlar okul çıkışı bize gelmiş; kimisi bebekleri dolduruyor, kimisi bebeğin kazağını beresini örüyor… Yani hepimiz, bu bebekler etrafında kenetlendik. Bez bebek içimizdeki imece ruhunu ve dayanışma duygularımızı en üst seviyeye taşıdı.”

Bez bebeğin serüvenini @gepettoustam adlı Instagram hesabından takip edebilirsiniz.