Türkiye’de bir kamu kurumu daha işçileriyle birlikte özelleştirme mağduru oldu. Türkiye’nin tek, Ortadoğu’nun en büyük gümüş fabrikası olan Kütahya Eti Gümüş’ün kapısına özelleştirildikten 15 yıl sonra kilit vuruldu. 950 işçi işten çıkarılırken, üç aylık maaşları ve kıdem tazminatları ödenmedi. Kütahya Eti Gümüş, 1987’de kuruldu. 2004’te 41 milyon 200 bin dolara özelleştirildi. O dönem kasasında 20 […]

Bir kamu fabrikası daha özelleştirilerek yok edildi

Türkiye’de bir kamu kurumu daha işçileriyle birlikte özelleştirme mağduru oldu. Türkiye’nin tek, Ortadoğu’nun en büyük gümüş fabrikası olan Kütahya Eti Gümüş’ün kapısına özelleştirildikten 15 yıl sonra kilit vuruldu. 950 işçi işten çıkarılırken, üç aylık maaşları ve kıdem tazminatları ödenmedi.

Kütahya Eti Gümüş, 1987’de kuruldu. 2004’te 41 milyon 200 bin dolara özelleştirildi. O dönem kasasında 20 milyon dolar para olan kurumda, özelleştirildikten 15 yıl sonra üretim durdu. 950 işçinin de üç aylık maaşları ve hak ettikleri tazminatları ödenmedi. Eti Gümüş işçileri, maaşlarını alamadıkları için bir süredir eylem yapıyordu.

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, “AKP, özelleştirmelerle Türkiye’nin en köklü kurumlarını yıkıma uğrattı. Kütahya’da özelleşmeyen tek bir kurum bile kalmadı. Eti Gümüş de bundan nasibini aldı. Gelinen noktada binlerce işçi mağdur, Türkiye ekonomisi zorda! Şimdi aynı akıbeti Tank ve Palet Fabrikası bekliyor” dedi.

CHP’li vekil Kasap, AKP döneminde Kütahya’nın can damarları olan ve binlerce kişiye istihdam yaratan Manyezit İşletmeleri (KÜMAŞ), Kütahya Gübre Fabrikası (TÜGSAŞ), Azot Fabrikası, Şeker Fabrikası, Seyitömer ve Tunçbilek Termik Santralı, Eti Gümüş’ün tamamının özelleştirildiğini bildirdi.

Kasap, bu durumun kentte çok sayıda işsiz ve mağdur yarattığını söyleyerek, “Kütahya, Türkiye’nin ne hale geldiğinin bir fotoğrafıdır” dedi.

Özelleştirmeye doymuyorlar

AKP seçim öncesi yeni kömür sahalarını satışa çıkardı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yeni taş kömürü ruhsat alanlarını özel sektöre açmayı planladıklarını söyledi. Dönmez, İstanbul’da yapılan Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Bu hızla çıkarmamız bin yıl sürer. Taş kömürü ithalatına her yıl 3-4 milyar dolar harcıyoruz. Hem TTK, hem de yeni ruhsat alanlarını özel sektöre açarak üretimi artırmayı hedefliyoruz” dedi.Dönmez, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalelerinin devamedeceğini belirterek, “Bazen kapasiteleri küçültebiliriz ama ihalelere devam edeceğiz” diye konuştu.

AKP 17 yılda neleri sattı?

17 yılda kamu borçları katlandı, yetmedi yüzlerce kamu kuruluşu satıldı. İşte satılanlar; 101 kuruluşta bulunan kamu payları ile 10 liman, 85 elektrik santrali, 40 işletme, 11 otel/sosyal tesis, 3 bin 631 taşınmaz, 37 maden sahası, 3 gemi, 6 bin 808 kalem makine-teçhizat, 155 adet isim hakkı/marka ve araç muayene hizmetleri.