Bir Kaş tatili için mutlaka bilmeniz gereken cennetten çıkma 11 öneri

ENGİN ÖZER / @enginzer

Bir deniz kaplumbağasının gözüne vuran Ay gibi kıvrılır Kaş kıyıları. Güneş inceden doğar, dağların arkasından yükselir, binlerce yıllık medeniyetlerin yaşayıp geçtiği kızıl toprak ateş altında kavrulur. Damar damar çatlayan yer yüzü, iki adım sonra tuzlu kayalara kavuşur.

Yosun kokan deniz hınzır dalgalarıyla vurur kayaya, seken damlalar ayak bileklerinden tutar çeker seni içine. Deniz kaplumbağasının gözündeki ışığa dönersin çok geçmeden. Üç kulaç sonra, sok kafanı suya... Küçük Kara Balık küçük bir ordu kurmuş kendine. Yerinde duramaz Papaz Balıklarını takmış peşine. Hepsi toplanmış Sarpaların sarı çizgilerine bakıyorlar, koca ağızlı bilgiç Çütre dipten ağır geliyor, Gün Balıkları rengarenk mayolarıyla her gün yeniden başlayan Kaş kıyı panayırından geçiş yapıyor.

Seni suya çeken damlalar bir olup, omuzlarından aşağı kayar, Kaş alır sırt üstü serer seni denizine … Tam karşındaki dağa iyi bak. Tepesinde boylu boyunca yatan meşhur devi göreceksin. Bu topraklar ve deniz aynı zamanda efsanelerin ve masalların evidir. Bu devin Kaş'ı koruduğuna inanılır. Derler ki tam karşıda bir göz gibi duran Meis Adası'nın tepesindedir sevgilisi. Ege denizi kabarıp ikisine de aynı anda değdiğinde kavuşacaklar birbirlerine... Tabi o zaman da hem Kaş hem de Meis yok olacak.

1. Yolu sapa yahu, nasıl gideceğiz
bir-kas-tatili-icin-mutlaka-bilmeniz-gereken-cennetten-cikma-11-oneri-147474-1.

Kaş'a, Dalaman Havalimanı üzerinden gidebilirsiniz. Uçaktan sonra ortalama 2.5 saatinizi alan bir yol yapacaksınız. Antalya Havalimanı’na ise 30 kilometre daha uzakta, yani aksine zorunlu kalmadıkça tercih Dalaman. Havalimanından araç kiralayabilir, taksi ya da transfer için dolmuşları tercih edebilirsiniz. Fiyatlar döneme göre 50 - 70 lira aralığında. Dalaman - Kaş arası transfer bedelini hafife getirmek için araç paylaşım grupları da oluşmaya başladı. Facebook'taki “Kaş’a transfer paylaşalım mı” adlı grup bunlardan biri. Bu grup sayesinde önceden anlaşan tatilciler uçak biletlerini dahi aynı saate alıp transferi paylaşabiliyor: https://www.facebook.com/groups/108827832547686/

2. Transfer tamam, peki nerede kalacağız?
bir-kas-tatili-icin-mutlaka-bilmeniz-gereken-cennetten-cikma-11-oneri-147475-1.

Bizim için öncelikli tatil anlayışı her zaman kamptır. Bu yüzden önce Kaş'ın medarı iftiharı Kaş Camping'e yer veriyoruz. Pansiyon ve oteller daha sonra. Kaş Camping'te konaklama adına hemen her tarz seçenek var. Öncelik tabii ki kamp ve karavan alanı. Ancak standart bungalov ve lüks bungalovlardan da yararlanabilirsiniz, tamamen keyfinize ve bütçenize kalmış.

Kaş Camping'in dünyanın dört bir yanından müşterisi var. Bir akşam bi bakmışsınız iki karavan dolusu tontiş İtalyan amca ve teyze grubu gelmiş, filmlerdeki gibi o uzun İtalyan sofrasında makarna - şarap ve bol kahkaha ile akşam yemeği sefası yapıyorlar, başka bir akşam yeni doğmuş bebekleriyle dünya turuna çıkmış Fin bir çift jilet gibi yerleştirdikleri eski ama bakımlı bir Land Camper jiple ile yanaşıyorlar... Kaş Camping'te yeni dostluklar kurmak da mümkün bir başına takılmak da.

Kamp alanında 12 chalet, 4 bungalow'un yanı sıra 60 çadır ve 23 karavan alanı mevcut. Chalet'lerin içinde klima duş ve tuvalet de var. Alandaki yeni düzenlemelere gelince. Ortak duş ve tuvaletlerin bulunduğu bölümün arkası yeni çadır alanları olarak belirlenmiş. Ayrıca misafirlerin eşyalarını taşımak için elektrikli scooter ile hizmet veriyorlar. Böylece kampın içine araç giriş çıkışı da önlenmiş.

Asıl genişlik güzellik tabii ki iki ayrı iskeleden girilen denizde. Bu kıyıda suyu her haliyle keşfedebilirsiniz. İster sağ köşede daha ağırbaşlı takılan dalış merkezi Sun Diving'te takılın, ister şnorkelle hemen ayaklarınızın dibinde gezinen balıkların peşinden gidin. Aşağıda deniz atından yavru ahtapotlara, çeşit çeşit balıklardan deniz kaplumbağasına kadar son derece şirin arkadaşlar sizi bekliyor. Ve korkmayın bir şey yapmazlar (bu cidden soruluyor).

Kaş Camping tel: 0 535 853 94 25. Kaş Camping’e alternatif olarak Can Mocamp’ı gösterebiliriz.

3. Ben ille de otelciyim, pansiyoncuyum, apartçıyım diyenler
bir-kas-tatili-icin-mutlaka-bilmeniz-gereken-cennetten-cikma-11-oneri-147476-1.

Öncelikle Kaş küçük ama kalabalık bir yer. Yani, sezonda kalabalık. Bu yüzden sezon içinde bayram ya da resmi tatilde Kaş'a gitmeyi düşünüyorsanız boş verin. Başka zaman gidin, keyfini çıkarın. Resmi tatillerde Kaş artık (maalesef) taşıyor. Kalacak yer bulamayıp meydandaki banklarda yatanlar bile oluyor. Konaklama alternatifleri çeşitli. Otel, motel, butik, pansiyon, kamp her seçenek var. Ev - apart bile kiralayabilirsiniz. Hatta 5- 6 kişilik bir arkadaş grubuysanız Meis Adası'na bakan, teraslı, tertemiz apartları son derece uygun fiyatlara denk düşürebilirsiniz. Tek kişi ya da 2 - 3 kişi de olabilir, seçenek çok. Bu konuda “Sınır Tanımayan Kaşlılar” adlı fantastik isimli Facebook grubuna takılabilirsiniz. Kaşlılar arada bu grup üzerinden de evlerini kiralıyorlar. Grup kapalı, yani bir onay süreci var. Ayrıca burası aslen Kaşlıların muhitsel dertlerini paylaştıkları bir grup. Bu yüzden üye olursanız bir köşede uslu uslu oturun öyle her şeye karışmayın: https://www.facebook.com/groups/270101069675526

Kendi halinde konaklama olayı için önerimiz apartlar, evler dedik ama tatilden hizmet bekleyenler için denize sıfır Kaş Otel yıllardır o beklenen hizmeti veriyor. Küçük yere gidince küçük yerde kalınır kafasını yaşayanlar için Aphrodite Pansiyon tam kadro hizmette. Aphrodite, bir aile işletmesi ve misafirleriyle gayet ilgililer. Ayrıca Kuytu Köşe Pansiyon da Kaş'ta pansiyon arayanların gözdesi olmaya aday. Bunların yanında Küçük Çakıl tarafında Nur Hotel, Narr ve Narr Twin de alternatifler arasında.

4. Peki ne yiyeceğiz?
bir-kas-tatili-icin-mutlaka-bilmeniz-gereken-cennetten-cikma-11-oneri-147477-1.

Pansiyonların kutulu reçel, dandik peynir ve tereyağı kahvaltısından sıkılırsanız gitmeniz gereken yer Kaş Spor Çay Bahçesi. Belediye'ye ait bu alan aynı zamanda Kaş merkezde oturabileceğiniz en serin yerlerden. Ağaçlar alttan birer metre beyaz kireçli, metal küllüklü, masalarda okunmuş katlı gazeteler... Burası aynı zamana ortamın turistik makyajından da sıyrılmış sakin bir alan. Klasik bir tatil beldesi çay bahçesi. Ayrıca muhteşem tost yapıyorlar. En son tadilata girmişti umarız eski halini bozmazlar.

Kaş denince akla gelen mekanlardan biri de Çınarlar Pide. Dar sokakların birbirini kestiği Kaş'ta, Atatürk büstüne sırtınızı vererek bulabileceğiniz mekanda harika pide yapılıyor. Menü geniş, herkes kafasına göre bir şeyler bulabilir. Aceleniz varsa siparişin ne kadar zamanda hazırlanacağını sormanızı öneririz.

5. Sürekli tost - pide hayat geçmez, bu yüzden bir Kaş klasiği olan Bi Lokma’ya doğru yola çıkıyoruz
bir-kas-tatili-icin-mutlaka-bilmeniz-gereken-cennetten-cikma-11-oneri-147478-1.

Ama Kaş'ta her yerde bulamayacağınız kadar nadide, işini seven ve misafirlerine saygıda kusur etmeyen yerler var. Bi Lokma da bunlardan biri. Gönül rahatlığıyla gidip ev özeniyle hazırlanan yemekleri tadabilirsiniz. Çakılı sağına al, yokuşu çık, soldaki ince merdiven...

15 yıldır Bi Lokma ismiyle hizmet veren mekan sabah açılıyor, gece 23.00'da son servisi veriyor. Her öğün gönül rahatlığıyla gelebilirsiniz. Anne börekleri meşhur olsa da, menüde o gün ne var ne yok hepsinden denemelisiniz. O gün derken aynı gün yapmayın bunu tabi. Günlere yayınız, çatlarsınız. Farklı lezzetleri meze tabağı gibi tek bir serviste de alabilirsiniz. Alkol var. Hatta meyhane kafasına ve harala gürelesine girmeden begonviller arasında demlenmek için bile tercih edilebilir. Bi Lokma sanki ailenizin bir parçası kadar sıcak ve özenli. Daha fazla yazmayalım mekân bizim sanacaksınız.

6. Yer ayırtmadan gidilmemesi gereken Bahçe Balık...
bir-kas-tatili-icin-mutlaka-bilmeniz-gereken-cennetten-cikma-11-oneri-147479-1.

... yoksa millet mezeleri gömerken taş merdivenin başında ööle kedi gibi bakakalırsınız. Bahçe Balık'ta her ne kadar kalabalık olursa olsun güler yüzlü hizmet bulabilirsiniz. Burası için herkes ızgara ahtapotu tavsiye eder, gerçekten de büyük şehirlerdeki süslü püslü meyhanelerden daha iyi yaparlar. Ama ahtapot sonuçta. Yani bu vantuzlu arkadaşı zaten en fazla iki üç usulde yapıyorlar tüm dünyada. Bizce gitmişken balığa yer bırakın, çünkü aslında ahtapotun yeri başka…

7. Kaş iyi güzel ama insan bastı, sıkıldık diyenleri Gelos’a alalım
bir-kas-tatili-icin-mutlaka-bilmeniz-gereken-cennetten-cikma-11-oneri-147480-1.

Burası da tıpkı Bi Lokma gibi aşırı iyi bir ekip tarafından işletiliyor. Hani Bahçe Balık'ta olması gerektiği gibi yapılıyor dediğimiz ahtapot var ya, işte onu bir de Figen'in elinden Gelos'ta deneyin. Mezelerin hepsi günlük, araya ekipten Serdan'ın kahkahaları karışıyor. Gelos, zaten kahkaha ile özdeşleşmiş bir tanrıymış. Yani bunu kendileri iddia ediyor. "Gelos mitoloji" diye Googleyınca da bir Facebook sayfası çıkıyor ve bu iddiayı doğruluyor. Yalnız bu sayfa da restoranın kendi sayfası. Açıkça hepimizi yiyiyor olabilirler :)

Neyse konumuza dönelim, ismi tanrılardan mı geliyor kuşkulu olsa da burada Kaş'ın o mitolojik güzelliğini gerçekten hissedeceksiniz. Gün batımı manzarası insanı başka zamanlara götürüyor. Mutlaka deneyiniz. Fiyatlar Bahçe Balık'tan bir tık daha ucuz. Konu yeme içmeyse Zaika ocakbaşı da mutlaka denemeniz gereken bir yer, araya sıkıştırmadan geçmeyelim.

8. Yedik, çatladık, iyi de Kaş’ta yapılacak başka ne var
bir-kas-tatili-icin-mutlaka-bilmeniz-gereken-cennetten-cikma-11-oneri-147481-1.

Kaş'ta hem batık hem de duvar ve mağara dalışları yapabilirsiniz. Eğitiminiz hiç yoksa 5 metreye kadar inilen keşif turlarına katılabilirsiniz. Böylece su altı dünyasıyla tanışıp, su üstünün ne kadar da sıkıcı olduğunu anlayabilirsiniz. Dalış konusunda önerimiz Kaş Camping içindeki Sun Diving, ama yine de herkes kendi araştırmasını yapsın eş dost tavsiyesini alsın deriz. Sun Diving'i, İz Tv'yle ortaklaşa çektikleri belgesellerden de tanıyor olabilirsiniz.

9. Su altından gökyüzüne
bir-kas-tatili-icin-mutlaka-bilmeniz-gereken-cennetten-cikma-11-oneri-147482-1.

Yamaç paraşütü için Asas'a çıkılıyor. İniş 20 - 25 dakika sonra. Aşağısı Çukurbağ'ın masalsı güzelliği. Bu süre zarfında Burhan Altıntop'a dönüşüp “Ben aslında yoğum” felsefesinin takipçisi oluyorsunuz.

Sabah kahvaltı ettiğiniz, yüzdüğünüz, çadırı kurduğunuz yerlerin üzerinde süzülüyorsunuz. Akdeniz ikliminin aslında ne kadar güzel olduğunu içinize çekiyor ve doğaya atılan her beton, çakılan her çivinin ne denli yırtıcı olduğunu bir kere daha fark ediyorsunuz. Antalya'ya yapılması düşünülen 3. havalimanı için seçilen bölgelerden birinin burada olduğunu hatırlayıp şaşkınlıktan küçük dilinizi yutuyorsunuz. Aile ve arkadaş işletmeleriyle dolu Kaş'a havalimanı demek kitle turizmi demek. Kısaca rant, betonlaşma, sahillerin parsellenmesi ve en ufak bir krizde hepsinin sinek avlaması demek. Bırakalım Kaş'ın gökyüzü kuşlarına ve paraşütlere kalsın.

10. İyi güzel de ben ne su altına girerim ne gökyüzüne çıkarım, yok mu normal insan aktivitesi?
bir-kas-tatili-icin-mutlaka-bilmeniz-gereken-cennetten-cikma-11-oneri-147483-1.

“Ayağım yere basacak hacu!” kitlesine aitseniz de doğru yerdesiniz. Likya Yolu üzerinde yapacak şey çok. Kaş'ta sıkıldınız (beceri ister), ortam değişsin ama denizden kopmayayım istiyorsunuz, basın Patara'ya gidin. Kaş Patara arası yaklaşık 50 kilometre. Bir şey değilmiş iki dakikada gider geliriz demeyin, gidemezsiniz. Yol öyle basıp gitmeye imkan vermez. Yola sabah erken çıkınız. Öğlen sıcağı basmadan Patara'da olmaya çalışınız. Tenha gidiniz, hem uçsuz bucaksız ovaları, hem de cam gibi denizi izleyiniz. İnsanların neden bin yıllar önce bu kıyılara geldiğini, Büyük İskender’in ordusunu neden bu limanlarda konaklattığını daha iyi anlayacaksınız.

Patara, dünyanın en uzun kumsalları arasında. Denize yüzünüzü verip sahili sol koldan takip ederseniz plajın bitimine kadar yapacağınız bir yürüyüşle en sondaki kum tepesine ulaşabilirsiniz. Üşenmeyin çıkın, sağda Patara ayaklarınız altında, soldaki yardan aşağısı ise gözün alabildiğinden fazlasıyla Akdeniz. Bu hat üzerinde ilerlerken Kaputaş Plajı’nı da aradan çıkarmayı ihmal etmeyiniz. Ayrıca Kaş limandan kiralanan teknelerle mutlaka ama mutlaka Üçağız - Kekova - Kaleköy (Simena) turu yapmalısınız. (Mutlaka palet ve şnorkel alın)

11. Gece ne yapsak
bir-kas-tatili-icin-mutlaka-bilmeniz-gereken-cennetten-cikma-11-oneri-147484-1.

Kaş'ın merkezi avuç içi kadar. Kısa zaman içinde olayı çözeceksiniz. Çözdükten sonra takılacağınız mekânlar şirin ve saklı kalmış bahçesiyle Hideaway, her Kaş'a gidenin mutlaka merdivenlerinden çıkıp günü batırdığı DeJaVu, neredeyse Kaş denilince Kaş'tan bile önce akla gelen Mavi Bar, Konser ve mini rock hayatı için Echo Bar, Echo'nun barmeni Alper'in devraldığı Diva’s, geleneksel Kaşçıların şüpheyle yaklaştığı İstanbul'dan transfer Ayı ve hoplamak zıplamak için Red Point takılabileceğiniz mekânların en bilinenleri.