Tiyatro ve sinema oyuncusu Rasim Öztekin’in geçirdiği kalp krizinin ardından yaşamını yitirmesi sanat dünyasını yasa boğdu. Onun için kimisi “Konservatuvarımdı” dedi kimisi ise “Çocukluğumdu”… Yakınları Öztekin’i BirGün’e anlattı.

Bir kavuk devrildi

Işıl ÇALIŞKAN

Pazar günü öğle saatlerinde arkadaşlarıyla mesajlaştıktan sonra fenalaşan 62 yaşındaki usta oyuncu Rasim Öztekin’in kalp krizi geçirdiği açıklanmıştı. Kalbi duran sanatçı, yapılan müdahaleler sonrasında hayata döndürülse de 8 Mart akşamı yaşamını yitirdi. Usta oyunculuğu ve mütevazılğı ile gönüllerde taht kuran Rasim Öztekin’in gidişi sevenlerini yasa boğdu. Geriye ise Türk tiyatrosu için koskoca bir miras kaldı. Gelin usta oyuncunun yaşamına kısa bir yolculuk yapalım.


Rasim Öztekin, 1959 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nu bitirdi. Sahne yaşamında ilk deneyimlerini 1977 yılında Kadıköy Halk Eğitim, İstanbul Akademik Sanatçılar Topluluğu ve Nöbetçi Tiyatro’ da amatör çalışmalarla edindi. Kasım 1980’de Ferhan Şensoy’un Ortaoyuncular topluluğunda profesyonel tiyatro sanatçılığına başladı. 1980-1992 yılları arasında Şahları da Vururlar, Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı, İçinden Tramvay Geçen Şarkı, İstanbul’u Satıyorum, başta olmak üzere Ortaoyuncular Tiyatrosu’nun tüm oyunlarında rol aldı. “Konservatuvarlarım” diye nitelendirdiği Ferhan Şensoy, Münir Özkul, Erol Günaydın, Tuncel Kurtiz, Zeliha Berksoy gibi Türk tiyatrosunun önemli isimleriyle aynı sahneyi paylaştı. 2016 yılında geleneksel Türk tiyatrosunun simgesi olan kavuk, Ses Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle Ferhan Şensoy tarafından Rasim Öztekin’e devredildi. Böylelikle Rasim Öztekin, kavuğun beşinci sahibi oldu. Öztekin kavuğu geçen yıl Şevket Çoruh’a devretmişti.

Tiyatronun yanı sıra pek çok sinema ve dizi film projesinde de rol alan Öztekin, TRT’ye program metin yazarlığı da yaptı. Öztekin, Ocak 2009’da geçirdiği rahatsızlıktan dolayı tiyatrodan ayrıldı. “Kendimi teatral nadasa aldım” diyen Öztekin, bugüne kadar en az yirmi sekiz tiyatro oyunu ve on sekiz filmde rol aldı. Öztekin, Altan Erbulak, İsmail Dümbüllü ve Afife Jale Tiyatro Ödülleri’nin de sahibiydi. Ünlü oyuncu Öztekin son olarak 2012 yılında başlayan ve Birol Güven’in yönetmenliğinde çekilen Seksenler dizisinde Fehmi karakterini canlandırıyordu.

Rasim Öztekin’in cenazesi bugün saat 15.00’da Zincirlikuyu Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek. Öztekin’i sanat dünyasındaki yakınlarından dinledik.

Sözü onlara bırakalım…

***

Oyuncu Şevket Çoruh:

bir-kavuk-devrildi-850606-1.

Ortaoyuncular’da can verdiği bütün rolleri ders niyetine izledim hep. Sıcacık, yumuşacık üslubuyla koca salonu kavraması; sempatisiyle, oynadığı her şeyi bizden kılması büyülemiştir beni. Yaptıklarıyla ardında büyük bir miras bıraktı. Bizlere o mirası layıkıyla korumak düşüyor. Bıraktığı boşluk çok büyük. Tüm camiamızın başı sağ olsun.

Tiyatro eleştirmeni, akademisyen Dikmen Gürün:

bir-kavuk-devrildi-850607-1.

Rasim Öztekin usta bir oyuncuydu. Uzun yıllar Ortaoyuncular’da Ferhan Şensoy’un adeta sağ kolu olarak başarılı oyunlarda rol aldı. 2016’da, Ses Tiyatrosu’nda Ferhan Şensoy Hasan Efendi’nin kavuğunu kendisine devrederken şöyle demişti Öztekin: “Ustamdan beratımı almış bulunuyorum.” Vakitsiz bir gidiş oldu.

Oyuncu Müjdat Gezen:

bir-kavuk-devrildi-850608-1.

Çok üzgünüm. Çok sevdiğim bir çocuktu. Çok değerliydi, çok iyi bir insandı. Ferhan Şensoy’un yetiştirdiği en güzel insanlardan biriydi. Rasim Öztekin, Ortaoyuncular topluluğunun geleneğini sürdüren çok değerli bir oyuncusuydu ve ustasından, Ferhan Şensoy’dan öğrendiği tüm güzel geleneksel tavrı oyunculuk hayatında göstermişti.

Oyuncu Beyti Engin:

bir-kavuk-devrildi-850609-1.

Rasim abi de benim konservatuvarımdı. Ben ilk kez onunla profesyonel oldum. Bu benim için büyük bir şanstı. Onunla çalışmış olmak ve tanışmış olmak benim için çok kıymetli bir şey olarak kalacak. Sahneye çıkmadan önce bir anda arkasını döner adımını atmadan önce “İyi olan kazansın” derdi. Çok iyi bir adamdı. O yüzden hep o kazandı.

Oyuncu Derya Şensoy:

bir-kavuk-devrildi-850610-1.

Çok perişanız. Hep iyileşeceğine ve sağlığına kavuşacağına dair bir umudumuz vardı, şok olduk. Çok perişanız dünden beri. Benim öz amcam gibi, abim gibi... Çok sevdiğim, saygı duyduğum bir insandı. Bütün çocukluğumu benden almışlar gibi hissediyorum. Çok üzgünüm. Türk tiyatrosu için önemli bir oyuncuyu kaybettik.