Bolivya, Peru, Nikaragua derken Honduras’ta da rüzgar soldan esmeye başladı. Sağcı rakibi Asfura’ya yüzde 20 oy fark atan solun adayı Xiomara Castro oy sayım işlemi devam ederken zaferini ilan etti.

Bir kıtanın zaferi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Orta ve Güney Amerika ülkelerinde son dönemlerde solun elde ettiği seçim zaferlerine bir yenisi daha eklendi. Honduras'ta 12 yıldır iktidarda olan Ulusal Parti yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde ağır hezimete uğradı. Oy sayımı sürerken sağcı rakibi Nasry Asfura'ya karşı yaklaşık yüzde 20 oy oranıyla fark atan Libre Partisi’nden sol adayı Xiomara Castro zaferini ilan etti.

MUHALİF ADAYIN DESTEĞİ CASTRO'YA ZAFER GETİRDİ

Honduras Ulusal Seçim Konseyi’nin sandıkların yüzde 48,9'unun açıldığını bildirdiği sonuçlara göre, Castro'nun oy oranı yüzde 53,56 olarak açıklandı. Buna göre, iktidardaki Ulusal Parti'nin adayı Nasry Asfura yüzde 33,86 ve Honduras Liberal Parti adayı Yani Rosenthal ise yüzde 9,25 oy oranına sahip. Ayrıca seçime katılım oranı yüzde 68,09 olarak açıklanırken bunun tarihi bir oran olduğu da kaydedildi. Ülkedeki kamuoyu araştırmalarında, Castro'nun oy oranını artırmasındaki en önemli faktörün ülkede ünlü bir muhalif olan eski TV sunucusu Salvador Nasralla'nın seçime günler kala Castro'ya destek vereceğini ilan etmesinin olduğu da belirtildi.

SAĞCILARIN 12 YILLIK İKTİDARI SONA ERİYOR

Sol aday Castro, Seçim Konseyi'nin oy oranlarını açıklamasının ardından açıklama yaptı. Açıklamasında, "Biz kazandık. Otoriterliği tersine çevirdik. Halk adalete kavuştu" dedi. Honduras seçim yasasına göre, oylama süreci tamamlandıktan sonra en çok oyu alan aday devlet başkanı seçiliyor. Castro, seçimleri kazandığının ilan edilmesi halinde ülke tarihinin ilk kadın devlet başkanı olacak.

2009'da darbeyle iktidarını kaybeden eski Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın eşi olan Castro, "Yoksulluğu bitirme" vaadiyle seçmenden oy istemiş, sosyal programları geri getireceğini ve kürtajı suç olmaktan çıkaracağını ilan etmişti. Ülkede sağcıların 12 yıllık iktidarı döneminde yoksulluk oranı yüzde 70'lere kayıt dışı işçilik yüzde 82'lere ulaşmış durumda. Kasım 2017'deki büyük tartışmalara neden olan son seçimlerde mevcut Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez oyların yüzde 42,95'ini alarak, yüzde 41,42 oy alan muhalefetin adayı Salvador Nasralla'yı az farkla geride bırakmıştı. Koltuğunda ikinci dönemindeki Hernandez'in görev süresi 27 Ocak 2022'de tamamlanacak. Seçim sonuçları kesinleştiğinde devlet başkanının yanı sıra üç başkan yardımcısı da belli olacak. Ayrıca Ulusal Kongre'nin 128 ve Orta Amerika Parlamentosu'nun 20 milletvekili ile 298 belediye başkanı da kesinleşecek.

bir-kitanin-zaferi-949623-1.

***

Şili’de zafer bir adım kaldı

Şili’de 21 Kasım’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde yüzde 24 oy elde ederek ikinci tura kalan sol ittifak İtibarı Destekliyorum Koalisyonu’nun (Apruebo Dignidad) adayı Gabriel Boric, 19 Aralık’ta yapılacak seçimlerde aşırı sağcı rakibine karşı galibiyete hazırlanıyor. Açıklanan son anketlere göre, ilk turda yüzde 26 oy alan Cumhuriyetçi Parti’nin aşırı sağcı neoliberal adayı Jose Antonio Kast’ın ikinci tur seçimlere haftalar kala oyları eriyor. Ülkede Activa Research isimli araştırma şirketininin 23-26 Kasım tarihlerinde yaptığı ve "Büyük Vatandaş Nabzı" ismini verdiği ankete göre, Boric’in oyları yüzde 53,9’a ulaşırken Kast’ın oy oranı ise yüzde 31.2 seviyesinde kaldı. Reuters anket verilerine ilişkin dün yayımladığı haberde, Boric’in 19 Aralık seçimlerinde yüzde 54’e yakın bir oy almasının beklendiği vurgulandı. Haberde, "Seçimden yaklaşık üç hafta önce yapılan anketler, ılımlı seçmenlerin desteklerini aşırı sağcı bir aday olan Kast’tan ziyade Boric’e kaydırmaya daha istekli olabileceğini gösteriyor" ifadeleri yer aldı.