Yasaklar nedeniyle evden dışarı çıkamayan 16 yaşındaki Nisan Uğur, bir kısa film çekerek köpeği Alex’in gözünden korona günlerini anlattı. Film yarışmalarına başvurulara başlayan Uğur, “İnsanlara filmlerimle dokunarak hayvan sevgisini çoğaltmak istiyorum” diye konuştu

Bir köpeğin gözünden karantina günleri: Evde hav Türkiye

DİLARA ŞİMŞEK

Nisan ayında koronavirüs vakalarının ülkede yayılmasının ardından önlemler çerçevesinde okullar tatil edildi ve sokağa çıkma kısıtlamaları gerçekleşti. Çocuklar hiç olmadıkları kadar çok evde kaldı. Kimi ders çalıştı, kimi oyun oynadı, kimi sıkıntıdan patladı. Bu çocuklardan biri olan 16 yaşındaki Nisan Uğur ise hayvanların gözünden bu süreci anlatabilmek için kolları sıvadı. Evlerinin bir ferdi olarak onlarla birlikte yaşayan köpeği Alex’in gözünden bu süreci anlatan bir kısa film yazdı ve çekti.

Her gün evde yalnız kalan Alex’in, virüs nedeniyle sokağa çıkamayan ailesiyle yeni bir hayata alışma süreci ‘Evde Hav Türkiye’ isimli filmde yer aldı.

FİLME İKİ AYRI GÖZLE BAKIYORUM

Sinemayla iç içe büyüdüğünü aktaran Uğur, “Çocukluğumdan beri babam Korhan Uğur’un setlerine giderek büyüdüğüm için oradaki heyecan ve enerji her zaman çok hoşuma gitmiştir. Kamera arkasını da bildiğim için filme iki ayrı gözle bakıyorum” dedi.

Uğur, karantina sürecinde böyle bir film yapma fikrini ise şu sözlerle anlattı:

“3 yaşındaki köpeğim Alex’i gözlemlediğim bir zamanda aklıma geldi. Onun gözünden kısa bir hikâye yazdım ve bu hikâyeyi senaryolaştırdım sonuç çok hoşuma gitti ve kısa filmimi çektim. Hayallerimden birisi de daha fazla köpeğin hayatına dokunmak. İnsanlara da filmlerimle dokunarak bu sevgiyi çoğaltmak istiyorum.”

YARIŞMALARA KATILDI

Genç yaşında sinemaya merak salan Uğur, ilk kısa filmi “Zinko”yu 12 yaşındayken cep telefonuyla çekti. Bu filmle 2016 Rotary Kısa Film yarışmasında en genç yönetmen ödülüne değer görüldü. Uğur, ‘Evde Hav Türkiye’ ile yurtdışı ve yurtiçindeki kısa film yarışmalarına katılmaya başladı.