Bir köpek neden kahraman olur?

SONGÜL BOZACI

“Bu dünya bizim yok etmeyelim” diyoruz ya hep. İşte orada yanıldığımız bir durum var. Bu dünya, üzerinde yaşayan tüm canlı cansız varlıkların. Onlar da bizim gibi yaşam haklarına sahip. İnsanlar olarak dünya üzerinde var olduğumuz andan itibaren evcilleştirdiğimiz ve onlara karşı farklı duygular beslediğimiz bazı canlılar var. Çoğu zaman onlara hiç de iyi davranmadığımızı unutmamamız gerek.


‘Benek Guevara’ sokak köpeği bir annenin yavrularından biri. En son doğan ve annesinin uğurlu olarak adlandırdığı 7 numara. Kardeşleri ile birlikte annelerinin onlar için yemek bulma mücadelesine şahit oluyor. ‘Benek Guevara’ bu andan itibaren hem ne kadar meraklı hem de nasıl da çözüm üreten bir köpek olduğunu gösteriyor. İsmini onlarla ilgilenen hayvanların nadir dostlarından biri olan ‘Kusursuz’ veriyor. Vücudunun desenlerinden dolayı ve meraklı anlamlı bakışları ile adı ‘Benek’ oluyor. Benek yaşamda olması gereken davranışları temsil ediyor. Aslında mecburiyetlerin getirdiği çocukların zorla erken büyümelerine güzel bir örnek. Annesinin yemek bulma telaşına ortak oluyor ve şirinliği, girişkenliği sayesinde her zaman ailesine yemek taşıyor. Onlarla paylaşıyor. Bu koşturmalarının ortasında kendisini mutlu hissettiği an hiçbir zaman yanından ayırmadığı topu oluyor. O top ile insanların tepkilerini tanımaya kimin ona dost kimin düşman olacağını anlıyor. Ta ki bir gün barındıkları yere döndüğünde tüm ailesinin ortadan kaybolması ile Benek’in tüm ezberleri bozuluyor. Asla geçmemesi gereken yerlerden geçmek için kararlar alıyor. Özgürlüğün ve dayanışmanın pweşine düşüyor küçük dostumuz.

Yolda ona dost gibi davranan ama hayatının değişim noktalarından birini yaşatan bir sirk çalışanı ile karşılaşıyor. Kapatıldığı bir kafes ile sirkte çalışmaya zorlanıyor. Benek akıllı, Benek kararlı, Benek annesini ve kardeşlerini bulmak için sürece ayak uyduruyor. Kendisinden istenilen her şeyi kabul ediyor. İçten içe buradan kurtulmanın yollarını arıyor. Alkışların ve tezahüratların onu nasıl da amacından saptırdığını fark ettiğinde çoktan kapana kısılıyor. Kapana kısılan sadece o değil. Nesli tükenmekte olan bir Bengal Kaplanı ile aynı ortamda oluyor. Bu noktadan sonra Benek Guevara yaptığı yardımlarla artık ‘Kahraman Köpek’ ilan ediliyor.

Benek Guevara’nın hikâyesinde yaşamın izlerini sürmek mümkün. Hayatın inişli çıkışlı durumlarını okumak, sokak hayvanlarına bakışımız, nesli tükenmekte olan hayvanlarla olan ilişkimiz, dost ve düşman davranışlarımız hepsi bu hikâye içinde mevcut. İşin güzel tarafı hikâye akıcı bir kurguya sahip ve her okuyanı okuma süreci boyunca büyük merakta bırakıyor. Tabii yaşamın izlerini süren biz yetişkinler olacağız. Çocukların çok keyifle okuyacakları, okuma serüvenlerinde belki sokak hayvanlarına neden destek olmamız gerektiğini ve hayvanların kapalı alanlarda hiç de mutlu olmadıklarını anlayacaklarını umuyorum. Belki anlayacakları çok daha güzel düşünceler olacaktır. Sevginin, paylaşmanın, dostluğun ve iyiliğin bir arada olması çok keyifli. Son olarak eklemek istediğim ve kitabın girişinde kitap için yorum yapan çocukların yaşları ülkemiz için okuryazar durumumuzu bir kez daha düşünmemize sebep oluyor. Çocuklardan biri 6 yaşında, bir diğeri 7 yaşında. Biz de resimli kitap ince ise sadece küçük çocuklara kalın ise büyük çocuklara algısının nasıl da yanlış olduğunu çok güzel özetliyor bu durum. Keyifli okumalar olsun…