Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, yüklenici firmaya araç geçiş garantisi verilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçen araçlarla ilgili üç farklı sayı açıkladı. CHP’li Özkoç: Gerçek dışı rakamlarla bu kara tablo gizlenemez

Bir köprü üç hesap

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 2016 yılında hizmete açılan, maliyeti 3 buçuk milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçen araç sayısına ilişkin milletvekillerine verdiği yanıtlarda, birbirinden farklı sayılar açıkladı. CHP Grup Başkanvekili farklı yanıtlar verilmesine tepki gösterdi.

KARA TABLO GİZLENEMEZ

Bakan Turhan, 2018 yılının dokuz ayında köprüden geçiş yaptığı belirtilen araç sayısını önce 23 milyon 656 bin 158 olarak açıklarken, diğer iki yanıtında ise 2018 yılının tamamında geçiş yaptığı belirtilen araç sayılarının 13 milyon 796 bin 911 ve 14 milyon 923 bin 128 olduğunu bildirdi. Üç yanıtın da birbirinden farklı olduğuna dikkat çeken Özkoç, sekiz ayda köprüden geçiş yapan araç sayısının bir yılda geçiş yapan araç sayısından fazla olarak açıklanmasını da eleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Özkoç, “Gerçek dışı rakamlarla kalem oyunları ile bu kara tablo gizlenemez” dedi.

YA GİZLİYOR YA BİLMİYOR

Bakan Turhan’ın bu sayılarla ilgili açıklama yapması gerektiğini ifade eden Özkoç, “Sayılar arasındaki farklılık, Ulaştırma Bakanlığı’nın köprü geçiş rakamlarını ve garanti kapsamında yapılan ödeme tutarlarını kamuoyundan gizlemek istediğini ya da bilmediğini, Bakanlığın kötü yönetildiğini ve bakanlık kadrolarının disiplinden yoksun olduğunu, TBMM’nin ve milletvekillerinin Bakan tarafından ciddiye alınmadığını ve soru önergelerine verilen cevapların özensiz hazırlandığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

KOMİSYON KURULMALI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Milletin cebinden 1 kuruş çıkmadan yapılıyor” dediği projelerin “Milletin kanını emer hale geldiğini” söyleyen Özkoç, “Sayın Bakan ve iktidar kendi rakamlarıyla kendilerini aldatmak istiyor olabilir ama milleti kandırmaya hakkınız yok. Ayrıca TBMM’ye düşen önemli bir sorumluluk var. Bu paraları millet ödüyorsa TBMM, KÖİ projeleri için bir araştırma komisyonu kurmalıdır” diye konuştu.