İngiltere, AstraZeneca ile Oxford Üniversitesi’nin ortak geliştirdiği koronavirüs aşısını kullanım için onayladı.

Bir koronavirüs aşısı daha onay aldı

Pfizer-BiONTech ve Moderna şirketlerinin geliştirdiği aşılarından ardından, bir koronavirüs aşı daha onay aldı. AFP’nin geçtiği bilgiye göre, AstraZeneca -Oxford Covid-19 aşısı İngiltere'de kullanım için onaylandı.

Pfizer ve Moderna aşılarının sırasıyla yüzde 95 ve yüzde 94,5 etkili olduğu gösterilirken, AstraZeneca aşısının genel etkinlik oranı yüzde 70 olarak kalmıştı. Oxford ile AstraZeneca'nın birlikte geliştirdiği aşı denemeleri, insanlara yarım doz ardından en az bir ay sonra tam bir doz verildiğinde, etkinlik oranının yüzde 90'a çıktığı görülmüştü.

Geçtiğimiz günlerde Oxford Üniversitesi’yle birlikte geliştirdikleri aşıyla ilgili konuşan AstraZeneca CEO'su Pascal Soriot, "kazandıran bir formül" bulduklarını söyledi.

Sunday Times'a açıklamalarda bulunan Soriot, “Kazandıran formülü bulduğumuzu düşünüyoruz. Bu konu ile ilgili size daha fazla detay veremem. Sonuçları yayınladığımız zaman göreceksiniz” ifadelerini kullanmıştı.

'KRİTERLERİ KARŞILIYOR'

Soriot, ilaç şirketi tarafından önceki sonuçların "olumlu" olduğunu ve aşıların dünya genelindeki düzenleyiciler tarafından belirlenen kriterleri karşıladığını söyledi.

Imperial College London'da deneysel tıp profesörü olan Dr. Peter Openshaw şunları söyledi:

"Aşılar dağıtıma elverişli gözüküyor. Bu durum gerçekten umut verici . Bu gelişme ile mevcut dalgalanmayı kontrol altına alma konusunda artık iyimser düşünüyoruz. Bu aşının küresel etkisi diğerlerinden çok daha büyük olabilir. Aynı zamanda İngiltere'nin mevcut aşılama programını büyük ölçüde hızlandırabilir."