Bir Migros işçisinin isyanı: Bizim canımız cirodan değerli

EMEK SERVİSİ

Salgın sürecinde sömürünün dozunu artırıp, işçilerinin sağlığı için gerekli önlemleri almayan şirketlerden biri de Migros. 14 kişinin istihdam edildiği küçük bir Migros şubesinde kasiyer olarak çalışan Nergis’in anlattıkları, bu perakende devinde hem işçilerin hem de halkın sağlığının nasıl hiçe sayıldığını gözler önüne serdi.

Nergis, Twitter’da yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Dün çalışma arkadaşımda virüs çıktığı bilgisini aldık. Bu bilginin gizli olduğunun ve kimseye söylenmemesi gerektiğinin altı çizildi. Ve biz dün bütün çalışanlar işe çağrıldık. Mağaza dezenfeksiyon işlemi yapılmadan müşteriye açıldı. Çalışanlar muayeneden geçirilmeden işbaşı yaptı.”

Muayene işleminin işyeri hekimi tarafından mesai başladıktan 4 saat sonra yapıldığını belirten Nergis, “Bu 4 saatlik zaman diliminde müşterilerle temas kurduk. Muayenede sadece pozitif olan kişiyle aynı ortamda maskesiz bulunan kişilerin yakın temaslı sayılacağı söylendi. Sadece beni karantinaya gönderdiler. Diğer arkadaşlarım test yapılmadan hâlâ çalıştırılmaya devam ediyor” dedi.

TEZ-KOOP-İŞ’E ÇAĞRI

Virüse yakalanmak sanki işçinin suçuymuş gibi bir tavırla karşılaştıklarını da söyleyen Nergis, “Kasaları izole etmeyerek masraftan kaçan, sadece siperlik ve maskeyle işin içinden sıyrılmaya çalışanlar işçileri suçlama cüretinde bulunabiliyorlar. Ciro kaygısıyla virüse yakalananlar gizlenerek işçilerin ve halkın sağlığı tehlikeye atılıyor. Bizim canımız sizin cirolarınızdan daha kıymetli” ifadelerini kullandı.

Psikolojik olarak tükendiklerini belirten Nergis, üyesi oldukları Tez-Koop-İş Sendikası’nı görevini yapmaya, işçilerin yanında durmaya çağırdı