Denizli’nin Tavas ilçesinde, orman, çayır, mera ve tarım arazisine kurulması planlanan mermer ocağı için Valilik “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Geçimini tarımla sağlayan halk madene tepkili.

Bir ormana daha mermer ocağı

BURCU CANSU

Denizli’nin Tavas ilçesindeki Yukarıboğaz Mahallesi’nde tamamı orman arazisi olan alana kurulması planlanan mermer ocağı için Valilik “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. En önemli geçim kaynağı Tavas Ovası’nda yapılan tarım faaliyetleri olan ilçe sakinleri tarım arazilerinin de üzerine kurulması planlanan mermer ocağına tepki gösterdi.

KAÇ AĞAÇ KESİLECEĞİ BELLİ DEĞİL

Proje bedeli 920 bin TL olan ocağı, Anka Doğaltaş Madencilik İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi işletecek. Orman ve tarım arazilerinin bulunduğu 99,96 hektarlık alanda, yılda 8 bin metrekare civarında bitkisel toprağın sıyrılması planlanıyor. Kesilecek ağaç sayısının belirtilmediği proje tanıtım dosyasına göre açık işletme yapılacak. Ocakta yıllık 64 bin 800 ton blok ve moloz mermer üretimi planlanıyor.

Proje sahasının bir kilometre uzağında yer alan Gümüşdere Mahallesi’nde yaşayanlar projeye tepki gösteriyor. Denizli’de 72 mermer ocağı bulunduğunu, toz ve gürültünün bölgeyi yaşanmaz hale getirdiğini anlatan mahalle sakinleri, “En önemli geçim kaynağımız tarım. Mermer ocakları nedeniyle tarım faaliyetlerinde verim sürekli düşüyor. Yıllardır ilçe göç veriyor. Ekonomik olarak geçinemeyen ilçe sakinleri iş bulma umudu ile başka yerlere göç ediyor. Bizler artık mermer ocağı istemiyoruz” dedi.