Bir ritüele yerli titreşimler eklemek

BARIŞ AKPOLAT
barisakpolat@gmail.com

Plak toplama hadisesine yeni denebilecek bir tarihte bulaştım. Taş çatlasın 5 yıl olmuştur. İdare eder diyebileceğimiz bir koleksiyonum var. Sadece başucu albümlerimi toplarım ve elbet çok beğendiğim yeni albümleri. Külliyat toplamaya girişmedim çünkü öyle bir bütçe ayırmak genellikle imkânsız. Led Zeppelin, AC/DC ve tek aşkım Motörhead hariç… Her şeyleri olmalı elimde.
Son gezilerimden birinde Amsterdam, Haarlem’deki Record Industry adlı bir plak fabrikasına gidip büyülenerek çıkmıştım. Konuyla ilgili her şeyi çok severim.


Son zamanlarda en etkilendiğim şey ise Rainbow 45 Records’un bastığı plaklar oldu. Bu yıl Bülent Ortaçgil’in Benimle Oynar mısın’ıyla başladılarsa da geçmişi geçen yıla dayanıyor. Önce memleketin önemli progresif rock topluluğu Nemrud’un Journey Of The Shaman ve Ritual albümlerini, The Ringo Jets ve Baba Zula’nın Oto Sanayi’sini basıp piyasaya çıkarttılar. Bu sezon ise Bülent Ortaçgil, Yavuz Çetin (İlk), Pinhani (İnandığın Masallar) ve prodüktörlüğünü Oğuz Kaplangı’nın yaptığı Istanbul Calling Vol:3 plaklarını tekrar bastılar.
Bunlarla birlikte Rebel Moves ‘Best Of’ ve Bülent Ortaçgil ‘Oyuna Devam’ da yoldaki diğer plaklar. Istanbul Calling Vol 1 ve 2’inin de basılma ihtimali bulunmakta.

ESKİ MAKİNALAR JİLET OLDU
Bülent Ortaçgil ile birlikte çok heyecanlanmış ve yazısını yazmıştım bu sayfaya. Arka arkaya yeni plaklar önüme gelmeye başlayınca Mevzunun arkasındaki beyin, müzik piyasasının pek sevgili abisi Afşin Akın’ı aradım. Bu kadar plak satılıyor mu? İlgi nasıl? Para kazanıyor musunuz? Bu heves sizi batırmasın? minvalinde pek çok soruyu arka arkaya sıraladım. Hepsine gülerek bolca umutlu, gururlu cevaplar verdi. Öncelikle belirtmek gerek. Ülkemizde plak basılmıyor artık. Çok uzun yıllardır hem de… CD’ler ortaya çıkıp plak hevesi kaçınca plak basmayı bırakıp fabrikaları kapatmış ve basım makinalarını da kaldırıp atmışız. 1988-1989 yıllarında plak basımı durunca makinalar da jilet olmuş anlayacağınız. Düşünün ki bir akşam Barış Manço dinliyorsunuz. Ertesi yıl o plağı basan makinayla tıraş oluyorsunuz.


Memlekette geçen yıllarda Manga, Teoman ve daha nice ismin plakları yayınlandı. Neredeyse hepsi dijital kayıtlardan plaklara transfer edildi, tam aranan tadı veremedi. Ama arşivdir, destektir... Afşin Abi’ye onların plak yolculuğunu sordum. Albümleri önce plak için tekrar remaster ediyor sonra Almanya’daki Optimum tesisinde bastırıyorlarmış. Daha önce plakların nasıl yapıldığını anlatmıştım. Analog plaklar için lequier denilen bir teknik kullanılıyor.


Tabii bu sistem biraz da zorluyor; Avro 2.7’den 3.4’e çıktı. Maaliyetler arttı. Bandrolüydü, ulaşımıydı derken filan fiyatlar yükseldi. Fakat ekip yılmak istemiyor anladığım kadarıyla. 2016’da yayınlamak üzere 30 plaklık bir listeleri var. Kaçı yayınlanır belli olmaz ama 5 tane bile yayınlanıp raflarımızda yer bulsa koleksiyonlarımız şenlenir. Ne de güzel olur. Müzik sanırım böyle elini taşın altına koyanlar ve bu ürünlere para harcayanların eforuyla kurtulacak.