ABD’nin peşine takılarak savaşı kışkırtan Avrupa için fatura ağır oldu. İklim krizinden silahsızlanmaya, Shengen’den kömür ve nükleere tüm planlar bir savaş uğruna hiç edildi. Tüm kararlar bir bir rafa kalktı.

Bir savaş uğruna tüm hayaller düştü
Rus ordusu, Bahmut’u hedef aldı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan savaş Avrupa’yı derinden sarstı. ABD ve İngiltere ikilisinin peşine takılan Avrupa Birliği (AB) bunun bedelini en ağır şekilde hissediyor. Savaşın tarafları Rusya ve Ukrayna’ya komşu olan Birlik ülkeleri ABD ile birlikte askeri, siyasi ve ekonomik yaptırımları peşe peşe hayata geçirirken, bu kararlar kendilerini de vuruyor.

Fatura her geçen gün büyüyor. Avrupa, soğuk savaştan bu yana, son otuz yılda, aldığı tüm kararları birer birer rafa kaldırmaya başladı.

SUDAN TASARRUFLAR

AB ülkeleri, baş gösteren enerji kriziyle mücadele edemiyor. İklim kriziyle mücadele etmek için kömür santrallarından kurtulmayı hedefleyen Avrupa, şimdi kapadığı santralları dahi geri açıyor. İklim kriziyle ve enerji kriziyle mücadele için ise yurttaşa ‘tasarruf önerileri’ veriliyor. “Soğuk su kullanın, kravat takmayın, klima çalışırken kapıları kapayın” bunlardan yalnızca bazıları.

NÜKLEER SİLAH ARTIŞI

Ayrıca tüm dünyada yükselişe geçen silahlanma yarışı ciddi bir tehlike. Silahsızlanma taahhütleri unutulurken hükümetler bütçelerinin büyük bir çoğunluğunu silaha aktarıyor. Öyle ki Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle 35 yıldır düşüşte olan nükleer silah sayısının gelecek on yılda yükselebileceğini açıkladı.

YENİDEN ÖRÜLEN DUVAR

AB’nin Schengen bölgesinde duvarları kaldırma planları da sekteye uğradı. 26 ülkeden oluşan Schengen bölgesinde serbestçe seyahat edebiliyor. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Batılı ülkelere tüm Rus ziyaretçilere yasak getirme çağrısında bulundu. Kremlin'in tepki gösterdiği bu çağrı AB ülkelerini de ikiye böldü. Estonya, daha önce ülke tarafından Schengen vizesi verilen Rusya vatandaşlarına sınırlarını kapatma kararı aldı. Estonya Dışişleri Bakanı, getirilen yasağın 50 bin kişinin Estonya’ya girişlerini etkileyeceğini belirtti.

İKTİDARLARIN ÖNERİLERİ

bir-savas-ugruna-tum-hayaller-dustu-1051123-1.

SAVAŞIN FATURASI

bir-savas-ugruna-tum-hayaller-dustu-1051124-1.