Bu yıl 4 farklı tarihte 4 farklı yerde gerçekleşecek gözlem şenliğinin ilk ayağı Diyarbakır’da. Ben de Diyarbakır’da olacaktım ancak geçen hafta bu yılki etkinlikte görev almamın uygun bulunmadığı tarafıma iletildi.

Bir şenlik hikâyesi
Fotoğraf: AA

H. Tuğça ŞENER

TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem şenliği, Türkiye’deki amatör astronomlar arasındaki kısa adıyla GGŞ, 1998 yılından beri gökyüzü severleri uzmanlarla bir araya getiriyor. Lise yıllarımda Bilim ve Teknik Dergisi’nde görüp “Bir gün acaba ben de gidebilir miyim?” diye hayalini kurduğum, katılımcıların kendi çadırlarını ve varsa teleskoplarını götürerek Antalya Saklıkent’te kamp yaptığı ve genellikle 3-4 gün süren etkinliğin sonlarına doğru Türkiye’nin en büyük teleskobuna ev sahipliği yapan Ulusal Gözlemevi’nin de ziyaretçilere açıldığı bu etkinliğe ilk olarak 2002 yılında Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğrencisi iken katılmıştım. 2003 yılındaki 6’ncı GGŞ’de Ankara Üniversitesi Astronomi Araştırma Topluluğu (ASART) üyesi olarak ‘Akanyıldız (Meteor) Yağmurları’ ile ilgili bir sunum yapma şansım olmuştu katılımcılara. Sonraki yıllarda ise şenlik başlamadan 2-3 gün öncesinden alana giderek zemini katılımcıların çadır kurması için uygun hale getirip, gerekli donanım ve alt yapının sağlandığından emin olan, gece boyu teleskoplar ve lazerlerle gökyüzünü katılımcılara anlatıp gün ağarmadan az bir uykuyla dinlenip gündüz de diğer etkinliklerle katılımcıların yanında bulunan uzman ekipte yer alma şansım oldu. Hem ülkenin farklı şehirlerindeki astronomi bölümü öğrencilerinin hem de amatör astronomların bir araya geldiği, çeşitli astronomi atölyelerinin ve çocuklara özel etkinliklerin gerçekleştirildiği, gündüz astronomi temalı sunumlar, gece de teleskoplarla gözlemlerin yapıldığı, Samanyolu’nun altında yıldızlara ve astronomiye doyduğumuz ve eşsiz anılar biriktirdiğimiz etkinliklerden oldu GGŞ bizler için her zaman.

Bürokratikleşme

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin başlattığı GGŞ son yıllarda biraz daha bürokratik bir etkinlik halini aldı ve organizasyona çeşitli bakanlıklar dahil oldu. Bu yıl 4 farklı tarihte 4 farklı konumda gerçekleşecek GGŞ’nin ilk ayağı 9 – 12 Haziran tarihleri arasında Diyarbakır Zerzevan’da yapılacak. Yoğun talep üzerine katılımcıların kurayla(?) belirlendiği bu etkinliğe kayıt yaptırmanız için artık çok geç ama 1 – 3 Temmuz 2022 tarihlerinde Van’da, 22 – 24 Temmuz 2022 tarihlerinde Erzurum’da ve 18 – 21 Ağustos 2022 tarihlerinde Antalya’da yapılacak etkinliğe hâlâ kayıt yaptırabilir misiniz emin değilim. Şenliğin kurumsal web sitesinde bir bilgi bulunmuyor. Diyarbakır’a kimler gidecekmiş derseniz, katılımcı listesi de web sitesinde mevcut değil, başvuranlara bireysel bilgilendirme yapılmış. Web sitesinde “2016 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan T.C. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ‘na göre etkinlik başvurusunda bulunanların, çekilişte çıkanların ve kesin katılımcıların kişisel verileri internet ortamında paylaşılamaz.” ibaresi yer almakta ancak bu kanun eskiye yönelik işlemiyor olsa gerek ki 24 – 27 Temmuz 2009 tarihleri arasında Saklıkent/Antalya’da yapılan etkinliğin katılımcı listesi aynı web sitesinde mevcut.

İşin daha da ilginç kısmı bugün okuduğunuz bu yazıyı ve bugüne kadarkileri yazmamış veya daha doğru bir deyişle BirGün’de yazmamış olsaydım, Türkiye’de geçireceğim kısıtlı vakte rağmen ben de 9 – 10 Haziran’da Diyarbakır’da olacaktım. Program yapılmış, etkinliğin hangi günü hangi alanda hangi ekibe destek olacağım önceden planlanmıştı. Ne var ki 20 yılın ardından, geçtiğimiz hafta, bu seneki etkinlikte görev almamın uygun bulunmadığı iletildi tarafıma.

Durmak yok, yola devam

İnsan gazetede yazar olunca çok şükür ki astronomi ve astrofizik bilgisi beyninden silinmiyor. Tabii ki başka organizasyonlar üzerinden etkinliklere devam ediyorum ve tabii ki kısa süre içimde mümkün olduğunca çok ve çeşitli yerde bir araya gelmeye devam edeceğiz. Ama bir söz vardır bilir misiniz; ağacın canını kesilmek değil de baltanın sapının kendinden olması acıtır…

Aynı gökyüzü altında daha nice gözlemlere, nice şenliklere!