Aydın Mezeköylülerin jeotermal faaliyetine karşı direnişi sürüyor. Giriş çıkışların yasaklandığı köyde yurttaşlar adeta hapis hayatı yaşanıyor. Köylüler drone ve kameralarla sürekli izlendiklerini söylüyor.

Bir şirket koca köyden önemli
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy’de Efendi Jeotermal adlı şirketin sondaj çalışmasına karşı direniş sürüyor. Nisan ayında Resmi Gazete’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan karara göre; Aydın’ın Köşk ilçesinin Mezeköy ve Uzundere köylerinde acele kamulaştırma yapıldı. Karar sonrası Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama isimli şirket, jeotermal kaynak arama sondajı çalışması için harekete geçti. Bölgede yaşayan yurttaşlar karara tepki göstererek ağustos ayının başında direnişe geçti. Yurttaşlar, bölgenin tarım arazisi ve yaşam alanları olduğunu belirterek duruma tepki gösterdi. Bölge halkının direnişine desteğin büyümesi sonrası Mezeköy’de jandarma 23 Ağustos’ta köylülere müdahale etti, gözaltına aldı. Yaşanan olayın ardından Köşk Kaymakamlığı ise 23 Ağustos-29 Ağustos arasında köye giriş-çıkışları yasakladı.

Günlerdir direnen Mezeköylüler ile bir araya geldik. Jandarma tarafından bölge adeta kuşatılmış durumda. Köyün girişine barikat ve arama noktası da koyan jandarma, köylüler de dâhil olmak üzere herkese kimlik kontrolü yapıyor. Öte yandan jandarma, Mezeköy’ün yolunu kullanarak diğer köylere gitmek isteyenlere bile engel oluyor. Köye girmemiz jandarma tarafından engellenince bölge halkıyla köyün dışında bir araya geldik. Jandarmanın üzerlerinde baskı kurduğunu belirten bölge halkı isim vermekten kaçındı. Bizlere yaşananları aktarmadan önce telefonun kapatan Mezeköylü “Telefonumuz bile dinleniyor. Sürekli takip ediliyoruz” diyor.

JANDARMA DEVRİYEDE

Jandarmanın köylüye dahi giriş çıkışta sorun yarattıklarını belirten Mezeköylü yurttaş, “Jandarma, ‘Buraya giriş yasak geldiğin yoldan geri git, buradan geçemezsin’ diyor. Biz devletimize ne yaptık? Biz terörist değiliz ki… Geçtiğimiz gün milletvekilleri geldiği sırada bütün iş makinelerini temizlediler. Ne şirketin arabaları kaldı, ne iş makineleri kaldı. Onlar gittikten sonra tekrar bir iş makinesi geldi, sahaya indi. Ama çalışıyor mu çalışmıyor mu bilmiyorum. Bizi zaten alana sokmuyorlar giremiyoruz. Köyün içinde ve dışında akşamları jandarma devriye atıyor.”

GÖZLEM ALTINDAYIZ

Köyün üzerinde droneların uçtuğunu söyleyen yurttaş, “Köyün karşı tepesine kamera kurulmuş herkesin ne yaptığı izleniyor, ses kaydedici de var sanırım. Terörist muamelesi görüyoruz, tamamen gözlem altındayız. Biz devletimize ne yaptık? ‘Köyümüzü talan etmeyin’ diyoruz. Köyümüzü korumak istiyoruz” diye konuştu.

Konuştuğumuz diğer bir Mezeköylü ise, şirketin köyde doğa katliamı yaptığını ifade etti: “İncir fidanları, cevizler, mahsullü zeytin ağaçları, narlar katledildi. Burada bir avuç toprağı ekip biçip üretiyoruz. Geçim kaynağımızı sağladığımız toprağın elimizden alınması bizim için çok zor bir durum. Bunlardan başka bizim ekip biçip kaldırabileceğimiz bir toprağımız yok. Engellenmesi için elimizden ne geliyorsa yaptık ama çabalarımız boşa çıktı. ‘Mahkeme kararı beklensin’ dedik ama kimse bizi dinlemedi.”

BİR AVUÇ TOPRAĞIMIZ VAR

“Rızkımız elimizden alınsın istemiyoruz” diyen yurttaş, “Kadınlarımız, çocuklarımız darbe aldı, gözaltına alındı. Biz çok bir şey istemedik. İlla bu iş olacaksa mahkeme kararı beklensin dedik, hakkımızı savunduk. Kanunlara uygun olsun dedik ama bizim çabamız boşa çıktı. Şurada çoluğumuz çocuğumuzla beraber karnımızı doyurduğumuz bir avuç toprak var. Tüm yetkililere sesleniyorum; kim yardımcı olabilecekse yardım etsin” dedi.

***

ŞARAMPOL OPERASYONU

Ticaret Bakanlığı’na bağlı MERSİS’te yer alan bilgilere göre, Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcoşkun’un adı bir dönem ‘Şarampol Operasyonu’na karıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, yöneticisi ihaleye fesat karıştırmak suçundan yargılanan Özcoşkunlar Şirketi’ne milyonlarca liralık ihaleler verdiği açığa çıkmıştı. Şirketin yöneticisi Mahmut Özcoşkun, 2008 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın kişisel internet sitesine gönderilen bir ihbar ile başlatılan ‘Şarampol Operasyonu’ kapsamında gözaltına alınarak yargılanmıştı. Özcoşkun’un o dönem tutuklu yargılandığı, ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e kadar uzanıyordu.

***

AYDIN TALAN EDİLİYOR

Aydın’da JES projelerinin ardı arkası kesilmiyor. Son olarak Kuyucak ilçesi Pamukören Mahallesi’nde Fransız şirket Albioma Kuyucak Jeotermal Elektrik Üretim, tarım ve orman arazisi içerisinde jeotermal kaynak arama sondajı çalışma yapmak istiyor. Faaliyet alanına en yakın konut sadece 160 metre mesafede kalıyor. Proje bedeli ise olarak 35 milyon 882 bin 200 TL olması planlanıyor. Bölgede JES projelerine karşı mücadeleler sürdürülüyor.