İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin beşinci gününde Altılı Masa’nın temsilcileri bir araya geldi. Sosyal devlet vurgusu yapan Kılıçdaroğlu “Bir kesim yoksul, bir kesim zenginse orada huzur olmaz” dedi.

Bir taraf zengin diğer taraf yoksulsa orada huzur olmaz
Kılıçdaroğlu, İzmirliler tarafından coşkuyla karşılandı. (Fotoğraf: ANKA)

BirGün EGE

“Yeniliğe Davet” başlığıyla yapılan ve geleceği inşa etmeye çağıran İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin beşinci gününde Millet İttifakı Genel Başkanlar Buluşması gerçekleşti. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Demokrat Parti Gelecek Partisi Saadet Partisi liderleri bir araya geldi. Buluşmada İYİ Parti’yi ise Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale temsil etti.

Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada dört temel stratejilerinin olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, “Dört ayaklı bir stratejiden söz edeceğim. Birinci ayak güçlü bir demokrasi, güçlü bir parlamenter sistem. Demokrasi dediğimiz işin özünde her gücün mutlaka denetlenebilir olmasıdır. Ulusal Vergi Konseyi kuracağız. Toplanan vergilerin nereye harcandığını bu konsey toplanıp rapor haline getirecek ve herkes vergilerin nereye harcandığını bilecek. TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu dışında Kesin Hesap Komisyonu kuracağız” diye konuştu.

“İkinci ayak üreten Türkiye” diyen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Üreten ülke güçlü bir ülkedir. Herkes üretecek, herkes bu zincirin halkası olacak.Üçüncü ayak sosyal devlet. Toplumun bir kesimi yoksul diğer kesimi zengin olursa orada huzur olmaz. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği güzel bir Türkiye’yi sosyal devletle yeniden inşa edebiliriz. Dördüncü ayağımız sürdürülebilirlik. Sürdürülebilirliğin kilit anahtarı devlette liyakattir. Diğer bir temel anahtar ise eğitimdir. Eğitim sisteminde köklü değişiklik yapacağız. Bu sürdürülebilirliğin liyakatle beraber temel anahtarlarından birsidir.”