Enerji ticareti yapılmasa dahi mayıs ayında 724 milyon dolar cari açık verilecekti. Enerji ticaretiyle birlikte cari açık 3 milyar doların üzerine çıktı. TL’nin en değersiz döneminde bu seviyedeki cari açık ekonomideki stresi artırıyor.

Bir tekme de 3 milyar dolarlık cari açıktan geldi: Lira ne yapsın?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mayıs ayında gerçekleşen cari işlemler dengesine ilişkin verileri yayımladı. Buna göre mayıs ayı cari açığı 3 milyar 81 milyon dolar olurken 12 aylık cari açık 31 milyar 858 milyon dolar olarak açıklandı.

Cari açık geçen yıla göre azaldı. Geçen yıl mayıs ayında 4 milyar dolar cari açık verildiği düşünülürse geçen yıla göre cari açıkta 919 milyon dolarlık bir azalma söz konusu oldu. Ancak bu azalmanın arka planında geçen yıl mayıs ayında koronavirüs pandemisi nedeniyle yaşanan olağanüstü koşullar yatıyor. Türkiye ekonomisi hizmet sektöründe uzun yıllardır dış fazla veren, mal ticaretinde ise yine aynı uzun yıllar boyunca dış açık veren bir yapıya sahip. Buna karşın pandeminin ilk aylarından olan mayısta hizmetler dengesi de 170 milyon dolar açık vermişti. Bu yıl ise bu açık, 939 milyon dolar fazlaya dönerek cari açıkta normale dönülmüş oldu.

Hizmetler dengesindeki bu iyileşmeye rağmen yaşanan 3 milyar doları aşkın cari açık ise Türkiye ekonomisini zorluyor. Dışarıdan gelen sıcak para akımlarının yavaşlaması, doğrudan yatırımların tümüyle durması, döviz kıtlığına neden oluyor. Bununla beraber içeride dövize olan talebin artması sorunu derinleştiriyor. Tüm bunlar yaşanırken artan cari açık sorunu ekonomi üzerindeki stresi artırıyor.

PETROL FİYATLARINDA İKİ KAT ARTIŞ

Türkiye ekonomisinin tarihsel olarak dış açık vermesinin önemli nedenlerinden biri enerji ithalatçısı olması. Geçen yıl dibi gören petrol fiyatları Türkiye’nin cari dengesini olumlu anlamda etkilemişti. Ancak bu yıl petrol fiyatlarının geçen yılın yaklaşık 2 katında seyretmesi ekonomiyi zorluyor. Ancak açığın nedeni yalnızca petrol fiyatlarındaki artış değil.

ENERJİ HARİÇ TUTULSA BİLE AÇIK VAR

TCMB verilerine göre cari işlemler dengesi içinde hiç enerji ticareti yapılmasa dahi mayıs ayında 724 milyon dolarlık cari açık verecekti. Bu nedenle petrol fiyatlarındaki artış cari açığı büyütse de cari açığı sadece bu nedenle açıklamak doğru değil.