Bir yakın tarih ve dayanışma kitabı: Çürüme

Hakan Gülseven’in kitabı Türkiye’nin Aşırı Acıklı Hikayesi: Çürüme İleri Kitaplığı’ndan çıktı.

Çürüme, bir yandan Türkiye’nin AKP iktidarı altında nasıl kokuştuğunu, nasıl adım adım bir karşıdevrime sürüklendiğini çarpıcı bir ‘günlük’le anlatıyor, bir yandan da bir dayanışma kampanyasını başlatıyor.

Kitabın adı Çürüme çünkü Gülseven’in deyimiyle, “Cumhuriyet’i fiilen ortadan kaldıran ve halen ilerlemekte olan karşıdevrimin ön günleri ancak bir kokuşmuşlukla tasvir edilebilir.”

“Çürüme günlerinde cehalet, şuursuzluk ve ahlaki düşkünlük gözümüzün önünde günbegün örgütlendi ve bu ‘örgütlü kötülük’, rejimin kendisi haline geldi. Bir yandan dinci gericilik sokakları sel misali sararken, dincileşmeyle koşut bir yozlaşma her yeri esir aldı. Dincilik ile yozlaşma el ele yayıldı; uyuşturucu, fuhuş, hırsızlık ve kadınlara, çocuklara yönelik her türlü saldırı inanılmaz boyutlara ulaştı.”

Yazar Hakan Gülseven, farklı dönemlerde kaleme alınmış makalelerinden oluşan bu derlemede, çürümenin canlı bir tasvirini yapıyor. Ve elbette bu kitap çürümeye karşı direncin bir günlüğü olarak da okunabilir. Çünkü ‘günlük’ Haziran 2013’te tüm ülkeye yayılan ayaklanmayı “gaz ve toz bulutu”nun içinden, canlı bir tanıklıkla resmediyor.