Ilbıra Dağı’nda sürdürülen maden faaliyetlerine halk tepki gösteriyor. Aydın Çevre Platformu Başkanı Mehmet Vergili “Bir yanımızda JES bir yanımızda maden. Biz nerde yaşayalım” dedi

Bir yanda jeotermal diğer yanda maden

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Muğla Milas’a bağlı Bafa Mahallesi halkı, Ilbıra Dağı Koruma Platformu üyeleri tarafından düzenlenen toplantıya katılarak, Ilbıra dağında yürütülen Boksit (alüminyum) madeni faaliyetlerine tepki gösterdi. Aydın ve Muğla sınırlarında kalan dağda, maden sebebiyle çok sayıda ağaç kesimi yapılmıştı. Toplantıya; muhtarlar, bölge halkı ve çok sayıda çevre örgütü üyesi katıldı. Toplantıdaki bir diğer isim ise şirket yetkilisi İlhan Doğan oldu. Doğan, bütün izinlerinin tam olduğunu, aldıkları izinler doğrultusunda maden çıkartma faaliyetlerinin devam edileceğini söyledi.

‘PROJE ALANI DIŞINDA AĞAÇ KESİMİ YAPTILAR’

Toplantıya katılan isimlerden mimar Tolga Itır, maden bölgesinde yapılan incelemede, şirketin işletme alanı dışında da ağaç kesimi yaptığını, maden molozlarını ormanın içine bırakıldığını, kesilmeyen ağaçların da yaşamasına engel olunduğunu belirtti. Köylüler de toplantıda madene tepki gösterdi. Şirket yetkilisinin, tepkiler karşısında “maden faaliyetlerine devam edeceğiz” demesi dikkat çekti. Halk, “Biz anlayacağımızı anladık. Yani siz hâlâ ağaç kesimine devam edeceksiniz” diyerek şirket yetkilisine tepki gösterdi. Tepkiler üzerine şirket yetkilisi İlhan Doğan, toplantıdan ayrıldı.

AYDIN'DA NEFES ALAMAZ HALE GELDİK

Toplantı sonunda konuşan Aydın Çevre Platformu Başkanı Mehmet Vergili, ise Aydın’ı adeta yaşanmaz bir yer haline getiren jeotermal enerji santrallarına (JES) dikkat çekti. Vergili, “Bizler buraya davet beklemeden geldik. Çünkü Ilbıra Dağı hem Muğla hem de Aydın il sınırları içerisinde. Buradaki ormanlar sayesinde Aydın bölgesi de nefes alıyor, yağmur alıyor. Aydın’ın her yerinde jeotermal tesislerle mücadele ediyoruz. Aydın’da nefes alamaz hale geldik. Köylülerimiz mahsullerinden verim alamaz oldular. Sularımızı kaybediyoruz, havamızı kaybediyoruz, peki nerede yaşayacağız? Bir yanımız maden bir yanımız JES. Her yeri bitiriyorlar” diye konuştu.