Bir yanda tehdit bir yanda tahrip

Haber Merkezi

Kütahya Ören’de maden açmak için bölge halkını tehdit ettiği iddia edilen Zenit Madencilik, Balıkesir Sındırgı’da orman ve tarım alanında işlettiği Kızıltepe Altın ve Gümüş Madeni’ninde kapasite artırımına gitti. Kapasitesini iki katına çıkaracak ve ek pasa alanı yer alan proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verdi. Proje kapsamında yılda 8 milyon 820 bin ton üretim yapılacak.

Patlatma yöntemiyle çalıştırılan maden ocağının 770 metre uzaklığında Yusufçam Mahallesi, 850 metre mesafede ise Yolcupınarı Mahallesi bulunuyor. Bitkisel toprağın sıyrılması, pasa çıkarılması ve patlatma gibi tüm işlemlerde saatte yaklaşık olarak 125 kilogram toz meydana gelecek.

Ayrıca projenin hayata geçirildiği 2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 25. Bölge Müdürlüğü’nden alınan yazıda projenin 800 metre uzağında Çaygölen Barajı olduğu belirtildi.

Yazıda şu ifadelere yer verildi:

“İşletme projesinde patlatmaya dayalı çalışma olması halinde, yapılacak patlatmalardan tesisimizin etkilenmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.”