Bir yılda 253 binden fazla kişi ülkeyi terk etti
Verilere göre geçen yıl 253 bin 640 kişi ülkeyi terk etti. Göç edenlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 42,5 artarken, gidenlerin büyük bölümü 30 yaş altı gençler
HABER MERKEZİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) göç istatistiklerini açıkladı. Rapora göre ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel nedenlerle Türkiye’den göç edenlerin sayısı 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42,5 artarak 253 bin 640 oldu. Gidenlerin yüzde 54’ünü erkekler, yüzde 46’sını ise kadınlar oluşturdu.
Bu süre zarfında Türkiye’ye göç edenlerin sayısında ise bir önceki yıla göre yüzde 22,4’lük artış yaşandı ve 466 bin 333 kişinin ülkeye geldi. Gelenlerin yüzde 52,3’ünü erkek, yüzde 47,7’sini ise kadın nüfus oluşturdu.
Suriye’den gelip geçici koruma statüsü ile Türkiye’de bulunan yabancıların dahil edilmediği rapordan öne çıkan çarpıcı kısımlar şöyle:
25-29 yaş grubu gidiyor
Türkiye’ye 2017 yılında göç edenlerin, yüzde12,3’ünün 25-29 yaş grubunda olduğu görüldü. Bu yaş grubunu sırasıyla yüzde 11,6 ile 20-24 ve yüzde 10,8 ile 30-34 yaş grubu izledi.
TÜİK verilerine göre 30 yaş altı Türkiye’den giden göç
Diğer yandan, Türkiye’den göç eden nüfusun yaş gruplarına bakıldığında; en fazla göç edenlerin yüzde 15,5 ile yine 25-29 yaş grubu olduğu görüldü. Bu yaş grubunu sırasıyla yüzde 14,4 ile 20-24 ve yüzde 12,3 ile 30-34 yaş grubu izledi.
İstanbul ilk sırada
Türkiye’ye 2017 yılında göç edenlerin illere göre dağılımı incelendiğinde, 166 bin 44 kişi ile en fazla göç alan ilin İstanbul olduğu görüldü. İstanbul’u sırasıyla 46 bin 475 kişi ile Ankara, 21 bin 888 kişi ile Antalya, 12 bin 31 kişi ile İzmir ve 11 bin 191 kişi ile Bursa takip etti.
Türkiye’den göç eden nüfusun illere göre dağılımına bakıldığında ise 75 bin 849 kişi ile İstanbul’un en fazla göç veren il olduğu görüldü. İstanbul’u sırasıyla 27 bin 379 kişi ile Ankara, 15 bin 56 kişi ile Antalya, 13 bin 946 kişi ile Bursa ve 10 bin 353 kişi ile İzmir izledi.
Gelenlerin yüzde 26,6’sı Iraklı
Türkiye’ye 2017 yılında gelen yabancı uyruklu nüfusun içerisinde ilk sırayı yüzde 26,6 ile Irak vatandaşları aldı. Bunu sırasıyla, yüzde 10,4 ile Afganistan, yüzde 7,7 ile Suriye, yüzde 5,7 ile Azerbaycan ve yüzde 5,6 ile Türkmenistan izledi.
Türkiye’den göç eden yabancı uyruklu nüfusun içerisinde ilk sırayı yüzde 20,4 ile yine Irak vatandaşları aldı. Bunu sırasıyla yüzde 7,5 ile Azerbaycan, yüzde 6,7 ile Suriye, yüzde 4,6 ile Afganistan ve yüzde 4,5 ile Çin takip etti.
***
Gençler geleceklerinden kaygı duyuyor
Bu göç tablosunu Göç uzmanı Prof. Dr. Murat Erdoğan yorumladı. Ülkenin geleceği için çok önemli ve ciddiye alınması gereken veriler ortaya çıktığını söyleyen Murat Erdoğan özetle şunları söyledi:
Türkiye’nin kapasitesi zayıflıyor
Son on yılda Türkiye’den nitelikli insanlar başka ülkelere göç ediyorlar. Bu veri bunu açıkça gösteriyor. Nitelikli insanların gitmesi çok ciddi bir beyin göçü sıkıntısı demektir. Akın akın insanlar gidiyor olması Türkiye’nin kendi kapasitesini tüketmesi anlamına gelir. Türkiye’nin temel kaynağı nitelikli insan gücü olmalıdır, maden kaynakları falan değil. Bununla ilgili Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü kurduk ki nitelikli insanları Türkiye’ye çekelim. Çünkü bütün dünya nitelikli insan arayışında, biz de bu arayıştayız. Bu ülkenin vatandaşlarının bu kadar çok yurt dışına gidiyor olmasını ciddiyetle düşünmek gerekiyor.
Gençlerin kaygısı: Liyakat
Gençlerin neden gittiğini söylemenin net bir verisi yok ama tahmin edilecek unsurlardan birincisi insanlar Türkiye’de niteliklerine, vasıflarına, liyakate göre değerlendirildiğini düşünmüyor bu nedenle kariyer olanağı olmadığı düşünen gençler gidiyor. İkincisi, çatışmalı ve gergin bir toplum yapımız var. Bu da insanları etkiliyor. Üçüncüsü de hukuka güvenmiyorlar. Yarın kaygısı yaşanılan bir ülkede kaçış olacaktır. Bu çok acı bir şey. ODTÜ’ Elektrik Elektronik Fakültesi’nden mezun olmuş yurtdışında internet satışı yapan sitelere yazılım yapan gençleri biliyoruz. Bu gençleri kaybetmek oldukça acı
İstanbul’da göçe uygun altyapı var mı?
İstanbul neredeyse bir ülke, bu nedenle buranın göç alması da vermesi de normal. Fakat önemli olan buna uygun bir alt yapı olup olmadığıdır. Bu tür göçler, şehrin yapısını çok etkileyen durumlardır. Bir günde1500 kişinin İstanbul’a gelmesi demek ona uygun ev demek okul demek… Yani planlaması iyi yapılmayan göç kentleri çok yoruyor. Türkiye mobil bir toplum 2 milyon iç göç hareketlenmesi de var. Bunun getirdiği ekonomik etkiler sosyal etkiler var. Ama belirli bir noktasının üzerine çıktığında kontrolsüz plansız olduğunda kentsel alanların hızlı bir şekilde çökmesine yol açıyor. Kent hizmetleri vermesinde sıkıntılar yaşanıyor. Gelen insanların temel kaygısını gözetmek gerekiyor. Daha iyi hastaneler, okullar yapmak gerekiyor. İstanbul’un ilçelerinde 80li yıllarda 10bin olan yerin nüfusunun 400bine çıktığını görüyorsunuz. Bu nedenle kentsel alanlar insanlar göç etmeden düzenlenmeli