Kendi oluşturduğu bütçeye uymayan ve “yedek ödenek” kaleminden her yıl on milyarlarca TL harcama yapan AKP, geçen yıl da 3 milyar TL başlangıç ödeneğinin tam 32 katını harcadı. 2020 yılında yedek ödenekten yapılan toplam harcama 96 milyar TL’yi geride bıraktı.

Bir yılda 96 milyar TL’lik “yedek ödenek” harcaması

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idarelerinin gelir ve giderleri ile mallarını TBMM adına denetlemekle görevli Sayıştay, AKP iktidarının paralel bütçesini ve ödenek dışı harcamalarını gözler önüne serdi. Sayıştay’ın 2020 Yılı Genel Uygunluk Bildirimi Raporu’na göre, 3.7 milyar TL yedek ödenekle ile başlanan 2020 yılı, bu tutarın tam 32 katı harcaması ile son buldu.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre, merkezi yönetim bütçe kanununda belirtilen hizmetler ile belirlenen amaçları gerçekleştirmek ve ödenek yetersizliklerini gidermek veya bütçelerde öngörülemeyen hizmetler için kullanılan, “yedek ödenek” AKP için “sıradanlaştı.”

2020 Yılı Genel Uygunluk Bildirimi raporuna göre, sene başında 3 milyar 749 milyon 149 bin TL olarak belirlenen yedek ödeneğe, kurum dışı 92 milyar 47 milyon 11 bin TL, kurum içi ise 711 milyon 616 bin 523 TL ödenek aktarımı yapıldı. Aktarılan tutarların tamamını kullanan AKP, bir yılda 96 milyar 507 milyon 777 bin TL harcamaya imza attı.

MEB İLK SIRADA

Rapora göre, genel bütçeli idareler, yedek ödenek dışında ödenek üstü harcamalara da imza atarak gelir giderlerde sapmalara neden oldu. Buna göre, en fazla ödenek üstü harcamaya imza atan kurum, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) oldu. MEB, 2020’de 41 milyar TL’lik ödenek üstü harcama yaptı. MEB’i sırasıyla Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı izledi.