Performans sanatçısı Ekin Bernay’ın performansları pandemi sürecinin zorunlu sonucu olarak hayatımıza giren izole olma, kendimize, bedenimize, birbirimize yabancılaşma halini, insanın direnme olanaklarını, potansiyelini, direnç ve dayanıklılığını yeniden düşünmek için bir kapı aralıyor.

Bırak dokunsun tenine rüzgâr

Nagehan Kara - nagehan.karra@gmail.com

Uluslararası performans sanatı platformu Performistanbul sanatçısı Ekin Bernay, sanatçı Bruce Nauman’a atıfta bulunan Resilient Responses projesi kapsamında gerçekleştirdiği performans ve atölye çalışması ile Londra’daki Tate Modern’de. Bernay, projede performans, dans ve müzik alanında çalışan sanatçılar Thomas Heyes, Rowdy SS ve özel konuk Rebecca Bellantoni ile birlikte yer alıyor.

Yeni bir kapı açtı

Performanslar, Covid-19 önlemleri nedeniyle kapalı olan Tate tanklarında gerçekleştirildi. Daha önce elektrik santrali olarak hizmet veren binanın yakıt deposu olarak kullanılan tanklar, binanın modern sanat müzesine dönüştürülmesinin ardından canlı sanat etkinliklerine, performans, yerleştirme ve film gösterimlerine ev sahipliği yapan kalıcı bir sanat galerisi işlevi kazanmıştı. Pandemi önlemleri nedeniyle yer altındaki sessizliğine geri dönen, izleyiciden yoksun kalan tanklarda gerçekleştirilen proje süresince sanatçılar “kimlik, izolasyon, yabancılaşma ve insan direnci” kavramları üzerine düşünme ve üretme fırsatı buldu. Performanslar pandemi sürecinin zorunlu sonucu olarak hayatımıza giren izole olma, kendimize, bedenimize, birbirimize yabancılaşma halini, insanın direnme olanaklarını, potansiyelini, direnç ve dayanıklılığını yeniden düşünmek için bir kapı aralıyor.

Bernay, performansında, sanki tek bir dalga hareketinin yayılımı ile hepimizin hayatlarının gerçeği haline gelen izolasyon sürecinde ne yapabileceğimiz, bu sürece nasıl bir cevap üretebileceğimizi araştırdığını belirtiyor. Savaşmak yerine adapte olmayı, bu gerçekle birlikte hareket etmeyi, dalgayla akmayı öneren Bernay, Nauman’ın tekrarlarına, dil oyunlarına da referansla sürekli devam eden, değişen dönüşen bir hareket haline, birlikte oluşa çağırıyor. Rüzgâra direnmek yerine onun dokunuşunu hissetmek, belki teslim olmak, birlikte dans etmek, beden-zihninle bütün oluş haliyle anda olmanın, yaşamanın en iyi cevap olduğunu hissettiriyor.

Derin bir nefes çek

Aynı zamanda dans ve hareket psikoterapisti olan sanatçı, proje kapsamında hareketi, direnci, nefesi, bedeni, dokunmayı, zamanı, yavaşlamayı keşfetmeye teşvik eden, iyileştirici meditatif bir atölye de gerçekleştirdi. Tıpkı Nauman gibi bedenini sanatının medyumu olarak kullanan Bernay, performans ve atölye çalışmasında insanın doğayla birlikte hareket etme ve iyileşme yönetmelerini arıyor. İzolasyon sürecine farklı cevaplar üretme ilhamı veriyor ve izleyiciye şöyle sesleniyor:

“İşte buradasın. Hoş geldin. Bırak dokunsun tenine rüzgâr. Değsin yüzüne, gezinsin bedeninde usul usul. Ya da hoyratça çarpsın. Sürüklesin seni güvenli alanından, bir bilinmezliğe. Derin bir nefes çek içine. Hisset. İçeriyi, dışarıyı. Nefesi, doğayı, bedeni, kendini, yaşamı. Sen de hareket etmeye başla. Akışa geç onunla. Yaşa. Derin bir nefes daha çek içine. Dokun yüzüne. Hisset. Sen gerçeksin. Ben gerçeğim…”

4 Mart’a kadar erişime açık olacak performans videosunu ve atölye çalışmasını Tate’in web sitesinden ve Youtube kanalından izleyebilirsiniz.