Bu hafta NBA’in gördüğü en eğlenceli karakter Shaquille O’Neal’ın kariyeriyle biraz oynadık ve onunla kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Cevaplar oldukça dürüst ve samimiydi

Biraz daha ciddiye alsaydı ne olurdu?

Eren TUTEL

ShaquIlle O’Neal... NBA tarihinin en dominant, en eğlenceli figürlerinden biri. Kariyerinin ilk yıllarında kırdığı potalarla nam salan Shaq, oyunun kurallarını değiştirecek kadar oyunu domine eden ve savunulması neredeyse imkânsız bir oyuncuydu.

ŞOV DÜNYASININ İÇİNDEYDİ

Ne var ki Shaq, bütün bu özelliklerine rağmen Michael Jordan ve bir zamanlar çatışma yaşadığı Kobe Bryant kadar kafayı basketbolla bozmuş bir figür değildi. O hayatı doyasıya yaşamayı seviyordu. Bir gün rap albümü yaparken diğer gün filmlerde oynuyor, DJ’lik yapıyor özetle hayatı doyasıya yaşıyordu. Bu haliyle profesyonel spor hayatını da etkiledi. Kobe’yle de sorunu yukarıdaki davranışları nedeniyle başlıyordu. Yaz tatillerinden kilo almış bir şekilde ve geç dönen Shaq’ın kendisinden ‘daha fazla’ değer görmesine tepki gösteren Kobe, isyan bayrağını açıyor ve ikili farklı yollara yelken açıyordu.

JORDAN’LA YARIŞABİLİRDİ

Birçoklarınca tarihin gördüğü en dominant oyuncu olan Shaq, bu kadar boşvermişliğe karşın NBA tarihinin en görkemli kariyerlerinden birine sahip. Sevimli dev kariyeri boyunca 4 şampiyonluk yaşadı, 3 defa finallerin, bir defa ise normal sezonun en değerli oyuncusu (MVP) oldu. Peki Shaq, eğlenceden biraz daha ödün verip basketbolu daha çok önemsese ne olurdu? Kimilerine göre bu sorunun cevabı basit: Tarihin en iyisi olmak için Michael Jordan’la yarışacak bir kariyer. Bir anlığına Lakers yıllarında sonra kendine daha iyi bir bakan bir Shaquille O’Neal düşünelim. Bu Shaq, Wade ile beraber bir yerine iki şampiyonluk kazansın ve NBA’de tüm zamanların en çok sayı atanlar listesinde Michael Jordan’ı geride bırakmış olsun. O Shaq ile kurgu bir röportaj yapalım ve gelecek dobra ve eğlenceli cevaplara göz atalım.

‘MIAMI BİR MEYDAN OKUMAYDI’

► Kariyerinizin dönüm noktasından başlamak istiyorum. Lakers’tan ayrıldıktan sonra Miami Heat’te çok daha hırslı bir Shaq görüyoruz. Alınan üç şampiyonluğa ve 3 final MVP’liğe rağmen rahatlama yerine çok daha fazlasını isteyen bir Shaq görüyorduk parkede. Bunun temel sebebi nedir?
Lakers’tan pek iyi bir şekilde ayrılmadım ve hayatım boyuncu ilk defa ‘tercih edilmeyen’ bir adam olmuştum. Bu beni daha çok motive etti. ‘Madem beni takas ediyorlar canları cehenneme’ diyerek yoluma devam ettim. Kendi kendime bir söz verdim ve onlara neden dışlanmayacak bir oyuncu olduğumu göstermek istedim. Benim için yepyeni bir meydan okumaydı yani. Bu sınavı da başarıyla geçtim.

► 5 şampiyonluk ve Michael Jordan’la kıyaslanan bir kariyer. NBA tarihinin en iyi oyuncusu olduğunu düşünüyor musunuz?
Evet. Michael inanılmazdı kabul ediyorum. Ancak benim kadar oyunu domine eden biri oldu mu? Hayır. Son yıllarımda bile hiçbir pivot beni savunamıyordu. Başkalarının ne dediğini pek umursamıyorum. Elimden geleni yaptım ve beş şampiyonluk kazandım. Tarihte bunu yapabilen oyuncuların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. O yüzden kariyerimden oldukça memnunum ve gelmiş geçmiş en iyi benim.

‘HİÇBİR PİŞMANLIĞIM YOK’

► Peki herhangi bir pişmanlığınız var mı basketbolla ilgili? Şunu yapmasaydım daha iyi olurdu dediğiniz bir şey?

Kesinlikle yok. İnsanlar hâlâ “Shaq, oyuna kendisine verseydi daha fazlasını yapabilirdi” diyor. 5 defa şampiyon, 3 defa final MVP’si olmuşum. Bundan daha fazla ne yapabilirdim? Elimden geleni hatta daha fazlasını yaptım. Birçok sakatlık yaşadım, ameliyat geçirdim ama pes etmedim. Benim, Michael ve Kobe kadar rekabetçi olmadığımı düşünüyorlar. Tamamen yanlış bir algı. Evet eğlenmeyi ve başka şeyler yapmayı çok seviyorum ancak bu içimdeki ateşi öldüren bir şey değil. En az diğer büyük oyuncular kadar kazanmayı istedim ve kazandım. Fakat bazen insanlar bunları görmeyi reddediyor, bu konuda yapabileceğim bir şey yok.

biraz-daha-ciddiye-alsaydi-ne-olurdu-719178-1.

‘BU DÖNEME DE ADAPTE OLURDUM’

► Basketbol siz bıraktıktan sonra değişti ve klasik uzunların devri yavaş yavaş kapanıyor. Bugün profesyonel basketbola başlasaydınız oyunu aynı şekilde domine edebilir miydiniz?

Dönemleri kıyaslamak bana pek mantıklı gelmiyor. Evet şu an bizim dönemimizden çok daha hızlı oynanıyor basketbol. Ancak bu işin doğasında var. Bundan 20 yıl sonra bambaşka bir oyundan bahsedeceğiz. Şu an oynasam oyunumu bu oyuna adapte edebilirdim ve aynı etkiyi bırakabilirim. Ama şunu da söyleyeyim oyun bizim dönemimizde çok daha fizikseldi ve kaliteliydi.

► Basketbol kariyeriniz sonrası Inside the NBA programında yorumculuğa başladınız ve Shaqtin' a Fool programı adeta bir –fenomene dönüştü. Bu konuda da oyuncu kadar başarılı olduğunuzu düşünüyor musunuz?
Evet. Her konuda bir dünya markasıyım. Charles Barkley’nin olduğu bir programı bile izletmeyi başarıyorum. Bence bu aldığım bütün şampiyonluklardan daha değerli.

► Son olarak Kobe’yi anmanızı istesem...
Onu kaybettiğimiz gün hayatımın en kötü günlerinden biriydi. Aynı ebeveynlerden olmayan kardeşlerdik biz. Beraber büyüdük, beraber kazandık. Evet çok kavga ettik ama kardeşliğin yan etkilerinden biri de bu. Kardeşler kavga eder, barışır... Onu ve yiğenim Gianna’yı her gün çok özlüyorum...