Van'da birbirine sarıldığı için ceza alan iki öğretmen Meclis gündemine taşındı. HDP'li Sarısaç, "Mahkemenin kararına rağmen MEB müfettişlerinin öğretmenleri cezalandırması, okullarda ihbarcılığı teşvik ederek çalışma hukuku ve huzuruna zarar vereceği neden düşünülmemiştir?" diye sordu

Birbirine sarılan öğretmenlere ceza verilmesi Meclis gündeminde

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van’ın Çatak ilçesinde bir lisede iki öğretmenin doğum günü kutlaması sırasında birbirilerine sarılması nedeniyle ceza almalarını Meclis gündemine taşıdı.

Doğum günü için birbirine sarılarak tebrik eden 2 öğretmen, meslektaşları tarafından şikayet edildi. Valilik soruşturama izni verdi, Kaymakamlık suç duyurusunda bulundu, Milli Eğitim Müdürlüğü ise “uygunsuz” diyerek, sürgün ve aylıktan kesme cezası verdi.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Saraçoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları yöneltti:

  1. Van’ın Çatak ilçesinde bir lisede 20 Mayıs 2019 tarihinde iki öğretmenin doğum gününü tebrik amacıyla birbirine sarılması üzerine verilen “sürgün” ve “aylıktan kesme” cezaları hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?
  2. Öğretmenlerin doğum gününü birbirlerine sarılarak tebrik etmesi üzerine soruşturma başlatılmasının hukuki dayanağı nedir?
  3. Mahkemenin 10 Ekim 2019 tarihinde öğretmenler hakkında “Kovuşturmaya yer olmadığı” kararı vermesine rağmen “sürgün” ve “aylıktan kesme” cezalarının verilmesinin nedeni nedir?
  4. Mahkemenin kararına rağmen MEB müfettişlerinin öğretmenleri cezalandırması, okullarda ihbarcılığı teşvik ederek çalışma hukuku ve huzuruna zarar vereceği neden düşünülmemiştir?
  5. Birbirilerine sarılarak doğum gününü kutlayan meslektaşlarını ihbar eden öğretmenler hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa, başlatılması düşünülmekte midir?
  6. Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlerin itibarını ve haklarını korumak, okullarda çalışma huzurunu oluşturmak için aldığı tedbirler nelerdir?

NE OLMUŞTU?

Van’ın Çatak ilçesinde bulunan bir lisede iki öğretmenin doğum günü kutlamak için birbirlerine sarılarak tebrik etmesi suç sayıldı. “Hizmet içinde devlet memurunun itibar ve güven duygusuna sarsacak nitelikte davranışta bulunmak” iddiasıyla başlatılan idari soruşturmada kadın öğretmene aylıktan kesme ve sürgün, erkek öğretmene ise sürgün cezası çıktı.