Birçok kadını taciz ve şiddete maruz bırakmakla suçlanan ve hakkında taciz soruşturması yürütülen Faruk Işık işten çıkarıldı.

Birçok kadını taciz ve şiddete maruz bırakmakla suçlanan Faruk Işık işten çıkarıldı

DİSK’te örgütlenme uzmanı olarak çalışan, birçok kadını taciz ve şiddete maruz bırakmakla suçlanan birkaç gün süren tartışmanın ardından Faruk Işık, dün itibariyle işten çıkarıldı.

DİSK Yönetim Kurulu, dün yaptığı açıklamada “DİSK’in şiddet ve taciz konusunda tavrı nettir” ifadelerini kullanarak Faruk Işık’ın konfederasyonla ilişkisinin kesildiğini açıklamıştı. Öte yandan DİSK Yönetim Kurulu üyesi Remzi Çalışkan’ın daha önce Artı TV’ye verdiği “Taciz iddiası ispatlanamadı, uyumsuzluktan çıkaracağız” şeklindeki açıklama tartışmalara yol açmıştı.

NE OLMUŞTU?

“Rojdaezji” adlı bir Twitter hesabı, 9 Temmuz’da DİSK sosyal medya hesaplarını da etiketleyerek DİSK’te örgütlenme uzmanı olarak görev yapan Faruk Işık tarafından tehdit ve taciz edildiğini, aralarındaki yazışmaların ekran görüntüleriyle birlikte ifşa etti. Bu paylaşımların DİSK yönetimine iletilmesinin ardından Faruk Işık tedbir amaçlı işyerinden uzaklaştırıldı. Yaklaşık bir saat sonra da Rojdaezji adlı hesap kapatıldı, hesabı kullanan kadına ulaşılamadı.

KOMİSYONDAN İKİ RAPOR

DİSK Yönetim Kurulu, Faruk Işık hakkında taciz soruşturması yürütülmesi için bir komisyon kurdu. 16 Temmuz’da çalışmalarına başlayan komisyonda Genel-İş’ten Neşe Karaçimen ve Özlem Gültekin ile Birleşik Metal-İş’ten Nuran Gülenç yer alıyordu. Genel-İş adına komisyonda yer alan üyelerle Nuran Gülenç arasında uzlaşma sağlanamadı. Soruşturmanın sonucunda komisyondan iki ayrı rapor çıktı.

Genel-İş’li iki üyenin raporunda taciz iddiasında bulunan kadının bulunamadığı vurgulanarak, soruşturma süresince gündeme gelen diğer konuların ve beyanların Faruk Işık’ın “sosyal yaşamı” olduğu, sözlü beyan haricinde bir delil olmadığı savunuldu.

Birleşik Metal-İş’ten Nuran Gülenç’in hazırladığı raporda ise komisyon üyeleri arasında neden uzlaşmaya varılamadığı şu ifadelerle anlatıldı: “Komisyon çalışmalara başlamadan (Genel-İş’li kadın üyelerin) dile getirdikleri ‘Arkadaşımız suçsuz yere işinden olacak’ önyargısı çalışma boyunca devam etmiş, ortaya çıkan taciz ve tehditlere ilişkin veriler görmezden gelinmiştir. Komisyonun diğer üyeleri tarafından kadına yönelik şiddet ve cinsel taciz vakalarında temel ilke olan ‘kadının beyanı esastır’ ilkesi yok sayılmış, tacize uğrayan kadınların beyanları kabul edilmemiş, kadınlardan bunu ispatlaması beklenmiştir.”

‘BİRDEN FAZLA KADINA ŞİDDET UYGULADI’

Gülenç’in hazırladığı rapora göre, soruşturma sırasında birden fazla kadın, Faruk Işık tarafından tehdit ve şiddete maruz bırakıldığını, ilişkiye devam etmeye zorlandığını söyledi. Ayrıca Faruk Işık’ın bir dönem HDK içinde de görev yaptığı, ancak benzer nedenlerle örgütten uzaklaştırıldığı bilgisine ulaşıldı.

Raporda görüşme yapılan iki kadının beyanlarına yer verildi. Kadınlar, kendilerinin yanı sıra başka kadınların da şiddet, tehdit ve tacize maruz bırakıldığını söyledi. Bir kadın, Faruk Işık’tan ayrılmak istediğini, ancak Işık’ın kendisini ilişkiye zorladığını, sürekli mesaj attığını, eve geldiğini, öfke kontrolü problemi olduğunu, bu nedenle oturduğu evi ve telefon numarasını değiştirmek zorunda kaldığını aktardı. Kadın, aynı dönemde Faruk Işık’ın başka kadınları da tehdit ettiğini bildiğini kaydetti.

Raporda ayrıca DİSK çalışanları ile yapılan görüşmelere de yer verildi. Aralarında kadınların da olduğu çok sayıda çalışan, Faruk Işık tarafından sözlü taciz, tehdit, psikolojik şiddet ve ayrımcılığa maruz bırakıldıklarını anlattı.
Raporda, sendika uzmanı Onur Bakır’ın Faruk Işık tarafından darp edildiği, Hakan Koçak’ın ise Faruk Işık’la yaşadığı tartışmanın ardından istifa etmek zorunda kaldığı belirtildi.

RAPORLAR SUNULDU, KARAR YOK

Bu iki rapor ağustos ayı başında DİSK yönetimine sunuldu; ancak DİSK Yönetim Kurulu yaklaşık 1,5 ay boyunca kararını açıklamadı. Birkaç gün önce “zelal” adlı bir sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlar ile yaşananlar kamuoyuna yansıdı. Bu paylaşımlarda Faruk Işık’ın DİSK Yönetim Kurulu üyesi ve Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan tarafından korunduğu, olayın üstünün örtülmeye çalışıldığı ileri sürüldü.

DİSK YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA

Bunun üzerine dün bir açıklama yapan DİSK Yönetim Kurulu, Faruk Işık’ın DİSK’le ilişkisinin sona erdirildiğini duyurdu. Açıklamada, “DİSK’in kadına yönelik şiddet ve taciz konusunda politikası ve tutumu nettir. DİSK kadına yönelik şiddet ve tacizin toplumsal yaşamın tüm alanlarında ve işyerlerinde ortadan kaldırılmasını ısrarla savunmaktadır. Bu çerçevede Faruk Işık hakkında gündeme gelen kadına yönelik taciz ve şiddet iddiaları hassasiyetle ele alınmıştır. Soruşturma Komisyonu’nun çalışmalarını değerlendiren Yönetim Kurulumuz, Faruk Işık’ın DİSK’le ilişkisinin kesilmesine karar vermiş ve DİSK ile ilişkisi sona erdirilmiştir” dendi.

Açıklamada, ‘zelal’ adlı sosyal medya hesabından paylaşılan tacizcinin korunduğu yönündeki iddiaların ise gerçeği yansıtmadığı savunuldu: “Sosyal medyadaki sahte/isimsiz bir hesap üzerinden DİSK üyesi sendikalarımıza ve DİSK yöneticilerine dönük asılsız ithamları büyük bir üzüntü ile izliyoruz. Bu asılsız itham ve iftiralar DİSK’in kurumsal kimliğine zarar vermeyi amaçlamaktadır. DİSK taciz ve şiddet konusunda gereğini yaptığı gibi DİSK’e dönük saldırılar karşısında da dimdik duracaktır.”

DİSK Yönetim Kurulu, Faruk Işık’ın DİSK’le ilişkisinin kesildiğini açıkladı; ancak DİSK Yönetim Kurulu üyesi ve Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan’ın karar açıklanmadan kısa süre önce Artı TV’ye açıklama yaparak, tacize maruz kalan kadına ulaşılamadığı için tacizin kanıtlanamadığını öne sürerek, “Tacizden değil ama uyumsuzluk nedeniyle işten çıkaracağız” dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise “Faruk Işık uyumsuzluk gerekçesiyle mi yoksa kadına yönelik şiddet ve taciz gerekçesiyle mi işten çıkarılacak?” şeklindeki sorumuza “Yönetim Kurulumuzun açıklaması son derece net bu konuda” yanıtını verdi.