İktidar, birçok kentte toplam 472 kamu arazisini satışa çıkardı. ‘Yıkım projesi’ olarak nitelendirilen Kanal İstanbul’un güzergâhında toplam 98 arazi ile Muğla, İzmir, Aydın ve Antalya’nın turistik bölgelerinde yer alan onlarca kamu arazisinin de satışa çıkarıldığı açıklandı.

Birçok kentte 472 kamu arazisi satışa çıkarıldı: Kanal’a komşu ranta uygun satışlar

İsmail ARI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tam 28 kentte toplam 472 kamu arazisini satışa çıkardı. Bu arazilerin 169’u ise İstanbul'un Arnavutköy, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Maltepe, Pendik, Sancaktepe ve Şile ilçelerinde yer alıyor. Ayrıca, Muğla, İzmir, Aydın ve Antalya’nın turistik bölgelerinde yer alan onlarca kamu arazisi de satılacak.

Arazilerin açık artırma ile 5 Nisan’da satılacağını belirtirken satılacak arsalar için 24 ay vade yapılacağı, yüzde 25 de peşinatla satılacağı açıklandı.

Bakanlığın Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinde satışa çıkardığı toplam 98 arazi ise AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Birileri çatlasa da patlasa da yapacağız” dediği Kanal İstanbul projesinin güzergâhına yakınlığıyla dikkat çekiyor. Kanal İstanbul’a en yakın mahallelerden biri olan Arnavutköy’deki Haraççı Mahallesi’nde ise tam 97 arsa satılacağı açıklandı. Milyonlarca liraya satılacak bu arsaların 94’ü imar planlarına “konut alanı” olarak işlenirken ikisinin “ticaret ve konut alanı” ve birinin de “ticaret-turizm-konut alanı” olarak işlendiği belirtildi.

Ancak, AKP iktidarı döneminde satılan kamu arazilerinin daha sonra imar planlarının değiştirilmesi ve bu şekilde değerlerinin arttırılarak ve imar rantı oluşturulduğu da biliniyor.

kanal-a-komsu-ranta-uygun-arazi-satislari-995791-1.

KANAL İSTANBUL'A ÇOK YAKIN

AKP’li Arnavutköy Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Serhat Küçük, satışa çıkarılan arazilerle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Satışa çıkarılan araziler Kanal İstanbul güzergâhına çok yakın. Yurttaşların bu bölgeyle ilgili sorunları var. Satışa çıkarılan arazilerin bir kısmı kullanılıyor ama yurttaşların tapuları yok. İşgalci görünüyorlar ve yurttaşlar şimdi milyonlarca liraya satışa çıkarılan arazilerini satın alması imkansız. Kanal İstanbul projesinden sonra bölgede çok fazla arsa el değiştirdi bu bölgede.”

Satışa çıkarılan bir başka ranta uygun arazi de Başakşehir ilçesinde yer alıyor. Bahçeşehir 2’nci Kısım Mahallesi’nde bulunan ve Kanal İstanbul’a yakınlığıyla dikkat çeken 11 bin 445 metrekare büyüklüğünde kamu arazisinin 60 milyon 87 bin TL muhammen bedelle (en düşük bedel) açık arttırma usulüyle satılacağı belirtildi. Arazi, imar planlarında ise “konut alanı” olarak geçiyor.

Başakşehir Belediye Meclisi’nin CHP Grup Başkanvekili Nizamettin Kümeç de Kanal İstanbul güzergahındaki kamu arazilerinin satılmasına tepki gösterdi. CHP'li Kümeç, bakanlık, TOKİ ve belediye eliyle aracılığıyla haraç mezat satıldığını ifade etti.

TURİZM BÖLGELERİNDEKİ ARAZİLER DE LİSTEDE

Bakanlığın satacağı kamu arazileri arasında turizm bölgelerinde bulunan araziler de yer alıyor. Antalya'nın Aksu ilçesinde konut alanı olduğu belirtilen iki arazi, Manavgat ilçesinde 13 ve Konyaaltı ilçesinde de bir arazi satılacak. Öte yandan Aydın’ın da Didim ilçesinde üç ve Kuşadası ilçesinde de 3 arazinin satılacağı ifade edildi.

İzmir Çeşme’de ise tam 32 arazi satışa çıkarılırken Muğla Bodrum’da üç, Milas’ta beş ve Ortaca ise bir arazi satılacak.