Covid tedbirlerinin kaldırılması hastalığı unutturdu. Uzmanlar toplumda rehavetin başladığını kaydederek sorumluluğun kişilere bırakıldığını vurguladı: Salgın devam ediyor. Ölüm ve hastaneye yatma oranları yüksek.

Bireysel önlemle salgın yönetilmez

HABER MERKEZİ

Ülkede ilk koronavirüs vakasının üzerinden iki sene geçti ancak bir arpa boyu yol alınamadı. Her gün bir uçak dolusu insan ölürken neredeyse tüm önlemlerin kaldırılması Covid’i unutturdu. En son açık havada maske kullanma zorunluluğunun ve HES kodunun kaldırılmasıyla yetkililer yine sorumluluğu halka bıraktı. Uzmanlar toplumda rehavetin artmasıyla vaka sayılarının yeniden yükselişe geçeceği konusunda uyardı.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu, tedbirlerin kaldırılmasıyla toplumda salgının bittiğine dair algı oluştuğuna dikkat çekti: “Özellikle aşısızlarda, kronik rahatsızlığı olanlarda ve yaşlılarda hastaneye yatma, ölüm oranları yüksek. Salgın hâlâ devam ediyor. Özellikle kapalı alanlarda maske kullanımının önemi büyük. Yeni varyanttan bahsediliyor. Ancak şu an için baskın varyant özelliğinde değil. Ancak bu tehlike her zaman var.”

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın, hâlâ 25 bin yeni vaka çıktığını kaydetti. Önlemlerin kaldırılmasıyla bireysel büyük sorumluluk düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Akın, şöyle konuştu: “Vaka sayılarındaki düşüş, toplumdaki bıkkınlığa bağlı olarak rehaveti artırabilir. Özellikle önlemler konusunda gösterilen titizlikte azalma olur. Bu da vaka sayılarının artmasına, buna bağlı olarak da hastane kullanımının ve ölümlerine artmasına sebep olabilir. Sokakta yürüyen insanlarla olan mesafenizi 2 metrenin altında tutacak şekilde koruyamayacağınıza inanıyorsanız muhakkak maske takmanız lazım. Ayrıca kapalı mekânlarda her halükarda risk çok yükseliyor. Şu anda kış mevsimindeyiz havalar da aniden soğudu, kapalı mekânlarda yoğunluk arttı. Bu yüzden muhakkak maskenin takılması lazım.”

AŞILAMA DÜŞTÜ

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan ise tedbirlerin gevşetilmesinin aşılamayı düşürdüğünün altını çizdi. Hatırlatma dozu aşılanma oranının, yüzde 10'lara düştüğünü belirten Doç. Dr. Doğan, “Toplumsal bir rehavet var. Eksik aşılar mutlaka tamamlanmalı” dedi.

***

Yeni varyantlar kapıda

Prof. Dr. Levent Akın, vaka sayılarının artmasıyla yeni varyantların çıkabileceğini vurguladı: “Yeni varyantın çıkma olasılığını artıran vaka sayısının fazlalığıdır. Ne kadar fazla vaka varsa o kadar yüksek olasılıkla yeni varyantlara gebe olursunuz. Avrupa'daki hareketlenme Türkiye'de yeni hareketlenmeye yol açabilir. O yüzden de bir risk yaratıyor. Şu anda yeni varyantlar var ama bu yeni varyantlar dünyayı tehdit edecek, yeni bir dalgalanmaya yol açacak şekilde ortada gözükmüyor.”