Adli Tıp skandalları sonrası Tabipler Odası’ndan istifa eden Dr. Zeki Serdar Kaya, hekim ettiğini değil de devletin menfaatlerini...

Adli Tıp skandalları sonrası Tabipler Odası’ndan istifa eden Dr. Zeki Serdar Kaya, hekim ettiğini değil de devletin menfaatlerini ön planda tutan zihniyetin mesleği kirlettiğini vurguladı. Doktor Kaya, Nur Birgen’in Mehmet Ağar ekibinde olduğunu da iddia etti
ZEYNEP KURAY

Verdiği keyfi kararlar ve imzalarla gündeme oturan Adli Tıp'ın 3. İhtisas Kurulu Başkanı Nur Birgen’i protesto ederek Tabipler Odası’ndan istifa eden Dr. Zeki Serdar Kaya, Birgen'in kurumdaki Mehmet Ağar ekibi tarafından korunduğuna dikkat çekti. İntihara meyilli olduğu iddiasıyla Adli Tıp'a sevk edilen Ergenekon Sanığı Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de Birgen ekibi tarafından raporlandırılacağına dikkat çeken Kaya, onun da muhtemelen tahliye edileceğini söyledi.

» Tabipler Odasından Adli Tıp 3. İhtisas Başkanı Nur Bilgen kanser hastası siyasi tutuklu Güler Zere için verdiği karardan dolayı istifa ettiniz bu konuyu biraz açar mısınız?
Evet. Ben 17 yıldır Tabipler Odası’nın bir üyesiyim fakat izlediğimiz süreçte Güler Zere isimli siyasi tutuklunun 4. evre ağız içi kanseri olması sebebiyle Adana'dan bir üniversite bir de oda raporlarında hapishane koşullarında tedavisi mümkün olmadığı vurgulanmasına rağmen kendisinin uzun bir yolculuktan sonra İstanbul Adli Tıp'ın 3 dairesine getirilip, 10 dakikalık bir muayeneden geçirildikten sonra Birgen ekibi tarafından verilen karara bir tepkidir istifam. Çünkü böyle bir kararın geçerliği yoktur. 4. Evreye gelmiş bir hastanın ölüm safhasında terminal sürece girdiği bellidir. Bütün dünya literatüründe bu böyle tanımlanır dolayısıyla bu tür hastaların derhal tahliye edilmesi gerekir. Ancak keyfi bir biçimde yeniden zor ve yıpratıcı olan hapishane koşullarına geri gönderilmesi hekimin hem verdiği Hipokrat yeminine ihanettir hem de doktor etiği açısından bir skandaldır.

» Nur Birgen daha öncede bu tür keyfi kararlar verdiği biliniyor. Siz Birgen'i nasıl tanırsınız?
Şahsen tanımıyorum ama Birgen'i 1994’den hatırlıyorum. Kendisi 1996 ölüm oruçların döneminde Wernice Korsakof hastaların tedavi süreçlerinde dünya tıpı ile hiç bir şekilde uyuşmayacak raporlar düzenledi.
Sonrası da kendisi meslek odasından İstanbul Tabipler Odasının onur kurulundan 6 ay süreyle men aldı fakat dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar tarafından bu uygulama engellendi ve bu keyfi verdiği kararlar için de hiç bir cezaya tabi tutulmadı, tam tersine giderek terfi etti. Bugünde aynı şekilde sadece tansiyon hastası ya da şeker hastası oldukları gerekçesiyle Ergenekon sanıklarını teker teker tahliye ederken esas ölümcül hastalarına yakalanmış tutukluları hapishaneye geri yolluyor.

» Bu kadar skandal kararlara imza atan bir hekim neden görevinden alınmıyor? Sizce kimler tarafından destekleniyor?
Önce şunu belirtim benim istifa dilekçesi vermemin en büyük nedeni vicdani bir gerekçedir. Çünkü bizler hepimiz Hipokrat yemini etmiş insanlarız ve bu yemin tüm hekimler adına yaşatmak üzeredir tüm dünyada böyledir. Evre 4 bir hastayı öldürme anlamında karar veren bir hekim bu yemini çiğnemiş olur, ben de bu zihniyetle aynı ortamda bulunamayacağımı ve bundan rahatsızlık duyduğumu açıkça belirttim. Benim gördüğüm bu kadının 18 yıl boyunca devlet tarafından korunduğu ve terfi ettirildiğidir. 1990’lı yıllarda Birgen, Mehmet Ağar ekibi tarafından açıkça korundu.
O dönem bu herkes tarafından biliniyordu ama nedense bugün dile getirildi. Bugün ise ne dengeler tarafından korunduğunu bilemeyeceğim ama hala ısrarla korunduğu belli. Çünkü bu karar adli Tıp kararından çok devletin kararıdır. Devletin desteğiyle bu tür insanlar görevde kalıyor. Sonuç itibariyle iki denge arasında bir savaş var.
Şu anda basında bu konunun üst düzeyde gündeme gelmesinin nedeni ise adli tıp üzerinden ya da Ertosun üzerinden giden bir denge savaşında bir güç kazanma için.
Devlet tarafından madalya almış bir bürokrat olarak, bu güçler dengesi içerisinde Ertosun da bu kadın da deşifre oldu.

» Birgen'in böyle skandal kararlara imza atığını 1994'ten beri biliyordunuz peki neden dün değil de bugün tepki gösterdiniz?
Belki bir izleme süreciydi, belki bir tamir süreciydi ama bugünkü geldiğimiz nokta son noktadır ve bu kabul edilemez. Ölümcül bir siyasi tutukluyu ölüme terk eden Birgen'in bir kaç gün sonra avukatı tarafından intihar'a meyilli olarak tanımlanan Ergenekon tutuklusu Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, yine 3'inci ihtisas tarafından raporlandırılacak ve göreceksiniz ki muhtemelen tahliye edilecek. Ölümcül hastalığı olmayan, genel durumda bir sıkıntı bulunmayan bu şahsa Birgen'in nasıl bir muamelede bulunacağını hepimiz izleyeceğiz ve göreceğiz.