2012 yılından itibaren UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Birgi Tarihi Kenti'nin UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık dosyası ve yönetim planı toplantısı yapıldı.

Birgi’nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınması için bir adım daha atıldı

BİRGÜN EGE

Antik çağlardan bu yana, birçok medeniyete ev sahipliği yapan, Batı Anadolu’da kendini korumayı başarabilmiş tek kent olan Birgi; kendine has mimari dokusuyla cumbalı evleri ve konaklarıyla, camileriyle, türbeleriyle, hamamlarıyla, medreseleriyle, çeşmeleriyle, külliye ve daha birçok eseri ile beylikler döneminden başlayarak günümüze taşınmış, Ulu Cami, Çakirağa Konağı, Sandıkoğlu Konağı Karaoğlu Cami, Aydınoğulları Türbesi gibi birçok tescilli eseri bir arada barındıran müze kent görünümündedir.

Birgi’ye ait Yönetim Planı ile Dünya Miras Listesi adaylık dosyasının hazırlanması sürecinde, Yönetim Alanı Sınırı belirleme çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden uzmanların koordinasyonunda yapıldı. Toplantıya İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy, Belediye Başkanı Mehmet Eriş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, üniversite temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar katıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden gelen uzmanlar sunumlar eşliğinde bilgiler verdi. Katılımcıların görüş ve önerileri alındı.

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Ortak değerimiz Birgi’nin UNESCO Dünya Mirası maratonunda bilimin ve ortak aklın ışığında ilerliyoruz. Bu toplantı ile bir başlangıç yaparak ilk adımı attık. Birgi, Bozdağ, Gölcük, Lübbey, Bademli ve Kayaköy gibi birçok turistik zenginliğimizi hem koruyup hem tanıtıp hem de turizme kazandırarak kent ekonomimizi turizmle güçlendirmek en önemli hedeflerimiz arasında. Bizi biz yapan özelliklerimizi, yerel zenginliklerimizi öne çıkartarak ve marka değerini artırarak Ödemiş'in turizmde hak ettiği noktaya ulaşması için hep birlikte çalışacağız. Birgi’nin UNESCO süreci bu bağlamda en büyük adım olacaktır” dedi.