BirGün’ün Cumhurbaşkanlığı’na Ahlat Köşkü hakkında sorduğu soru, Bilgi Edinme Kanunu’nun ilgili maddesine sığınılarak yanıtlanmadı.

BirGün, Ahlat’a yapılan ‘özel’ bakan konutlarını sordu, Cumhurbaşkanlığı yanıt vermeyeceğiz dedi!

İsmail ARI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önerisiyle Bitlis'in Ahlat ilçesine yapılan ve milyonlarca liraya mâl olan Ahlat Köşkü’nün hemen yanı başında bakan konutlarının da inşaatı devam ediyor.

BirGün, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER), “Cumhurbaşkanlığı Ahlat Köşkü'nün yanına inşa edilen bakan konutlarını hangi bakanlar kullanacak? Bu konutlar için kamunun kasasından ne kadar harcandı?” sorularını iletti. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’nın gönderdiği cevapta sorulara yanıt verilmeyeceği ifade edildi.

Cevapta, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne yaptığınız başvurunuz incelenmiştir. 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun ‘İstenecek bilgi veya belgenin niteliği’ başlıklı 7’nci maddesinde yer alan ‘Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler’ hükmü uyarınca talebiniz karşılanamamıştır” denildi.

ERDOĞAN’IN ARKADAŞI İNŞA EDİYOR

BirGün’ün ortaya çıkardığı bakan konutları projesini, Ahlat Köşkü'nü de inşa eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arkadaşı Hasan Gürsoy yapıyor. Gürsoy’un sahibi olduğu Güryapı Taahhüt isimli inşaat şirketinin internet sitesinde, Cumhurbaşkanlığı’nın kullandığı Ahlat Köşkü’nün hemen yanına yapılacak Ahlat Konukevleri Projesi'nin 83 bin 499 metrekarelik bir alan üzerine inşa edildiği belirtilmişti.

9 BAKAN KONUTU İNŞA EDİLİYOR

BirGün’ün gündeme getirmesinden sonra internet sitesinden kaldırılan bilgilendirmede, Ahlat Konukevleri Projesi kapsamında “9 adet bakan konutu, bir kafeterya binası, bir otopark, bir revir binası, iki güvenlik/düzen binasının” inşa edileceği açıklanmıştı. Projeye ilişkin şu bilgilere de yer verilmişti:

“Ahlat Konukevleri, Ahlat Gençlik Külliyesi (Ahlat Köşkü) ile aynı parseli paylaşmaktadır. Projenin tasarım esası, dokuya ve birbirine uyumlu konutların inşa edilmesidir. Eğimli bir araziye oturan konutlar, Türk evi geleneği ile birbirinin ışığını ve manzarasını kesmeyecek düzende konumlandırılmıştır. Projenin can alıcı bölümlerinden olan konuk evi, yöresel tarihi dokuyu yansıtan Ahlat taşı ile kaplanmış olup, döneme ait motifleri içeren özel imalatları da bünyesinde barındırmaktadır.”