BirGün Almanak | Sporda 2014

HAZIRLAYAN: EREN TUTEL

Spor açısından bir hayli verimli geçen 2014'ün sonuna geldik. Birçok güzelliğin yaşandığı yılda Türkiye, yine doping skandalları ve yaşadığı hüsranlarla konuşuldu. Futbol Fedarasyonu'nun futbolda şiddetti önlemek için 'dahiyane' fikri olan Passolig uygulamaya girerken, tribündeki seyirci sayısı günbegün azaldı. Dünyada ve Türkiye'de yaşanan belli başlı olayları derledik.

2015'in Almanya Ulusal Takımı gibi dinamik, San Antonio Suprs'ün hücumları gibi akıcı ve Messi'nin çalımları kadar güzel geçmesi dileğiyle…

2014: Hukuksuzluk ve pişkinliklerle dolu bir yılın kronolojisi

BirGün Almanak | Ekonomide 'Gerileme Devri'

Türkiye 'değerli yalnızlığını' yaşarken dünyada 2014 nasıl geçti?



OCAK

Ata sporumuz doping


Türkiye'nin ata sporu olduğu iddia ettiği yağlı güreşte 18'i yasaklı madde kullanmaktan, ikisi ise numune vermekten kaçmak suçundan 20 sporcuya 15'er ay müsabakalardan men edildi

Yine doping, yeniden doping
İstanbul Maratonu'nda erkeklerde şampiyon olan Kenya asıllı Fransız atlet Abraham Kiprotich'in dopingli çıktığı açıklandı.

Dakar'da ölüm
Dünyanın en zorlu motor sporu organizasyonu olarak gösterilen Dakar'da yaşanan kaza sonrası Belçikalı motosikletçi Eric Palante ve iki Arjantinli seyirci yaşamını yitirdi.

Avustralya Açık'ın galipleri Wawrinka ve Li Na

Teniste sezonun ilk Grand Slam turnuvası olan Avustralya Açık'ta kadınlarda Li Na, erkeklerde ise Stanislas Wawrinka mutlu sona ulaştı.

Kupanın sahibi Galatasaray
Basketbolda Kadınlar Türkiye Kupası finalinde ezeli rakibi Fenerbahçe'yi 76-70 mağlup eden Galatasaray, kupayı müzesine götüren taraf oldu.

Ballon d'Or Cristiano Ronaldo'nun
FIFA tarafından verilen Ballon d'Or (Altın Top) ödülünün sahibi Real Madrid'in Portekizli yıldızı Cristiano Ronaldo oldu. Ronaldo ödülü alırken gözyaşlarına engel olamadı.

Yıldırım'ın cezası onandı
Yargıtay 5. Ceza Dairesi, futbolda şike davasında Fenerbahçe Kulubü Başkanı Aziz Yıldırım'a verilen hapis cezalarını onadı.

ŞUBAT

Kış Olimpiyatları Soçi'de yapıldı


22'incisi gerçekleştirilen Kış Olimpiyat Oyunları Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleşti. Oyunlarda toplamda 33 madalya kazanan Rusya en fazla madalya toplayan ülke olurken, Türkiye adına yarışan 6 sporcu herhangi bir derece elde edemedi.

Türkiye'ye wilcard
2011 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda final oynama başarısı gösteren Türkiye Ulusal Erkek Basketbol Takımı, 2014 Dünya Kupası'na davetiyeyle (wilcard) katılacak son 4 ülke arasında yer aldı.

Kupa beyi Karşıyaka
Basketbolda Erkekler Türkiye Kupası'nın finalinde Pınar Karşıyaka, Anadolu Efes'i 66-65 yenerek kupanın sahibi oldu.

IAAF'den ceza başvurusu
Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), olimpiyat şampiyonu atlet Aslı Çakır Alptekin'in ceza alması için Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) başvurdu.

Veronica Campell aklandı
2013'ün Mayıs ayında verdiği numunede yasaklı maddeye rastlandığı için lisansı askıya alınan 7 olimpiyat madalyalı kadın sprinter Veronica Campbell-Brown, CAS tarafından suçsuz bulundu.

MART

Bitmeyen husumet


3 Temmuz sürecinin ardından Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında oluşan husumet bir kez daha sahaya yansıdı. İki takım arasında Trabzon'da oynanan maç 45+9'uncu dakikada sahaya atılan yabancı maddeler nedeniyle iptal edildi.

Uli Houness istifa etti
Bayern Münih Başkanı Uli Houness, vergi kaçakçılığı suçlamasıyla 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılınca görevinden istifa etti.

Bu kez olmadı
Voleybolda CEV Şampiyonlar Ligi'nde 2013'te mutlu sona ulaşan Vakıfbank bu defa finalde Dinamo Kazan'a 3-0 kaybederek 2'inci oldu.

Ataman dönemi
Ulusal Erkek Basketbol Takımı'nda başantrenörlüğe tecrübeli çalıştırıcı Ergin Ataman getirildi.

Voleybolda kral Fener
Fenerbahçe, voleybolda Erkekler CEV Challenge Kupası Kadınlarda ise CEV Kupası'nda şampiyonluk yaşayarak çifte zafer elde etti.

NİSAN

Barcelona'ya transfer yasağı


FIFA, 18 yaş altındaki yabancı oyuncuların transferiyle ilgili kurala uymadığı gerekçesiyle Barcelona Kulübü'ne 14 ay transfer yasağı getirdi.

Stephanie Rice yüzmeyi bıraktı
2008 Pekin Olimpiyatları'nda 3 altın madalya kazanan dünya rekortmeni kadın yüzücü Avustralyalı Stephanie Rice, yüzmeyi bıraktığını açıkladı.

Galatasaray, Avrupa şampiyonu
Basketbol FIBA Kadınlar Avrupa Ligi şampiyonluğunu, finalde Fenerbahçe'yi 69-58 yenen Galatasaray Odeabank kazandı.

Passolig uygulamaya girdi

Futbola ilgiyi gün geçtikçe azaltan Passolig (e-bilet), Süper Lig'deki Kayseri Erciyesspor-Trabzonspor maçında başladı.

Kasırga hayatını kaybetti
Hakkında verilen hatalı yargı kararı çok nedeniyle 22 yıl hapis yatan Kasırga lakaplı ABD'li boksör Rubin Carter, 76 yaşında yaşamını yitirdi.

Popovich yılın koçu
NBA'de San Antonio Spurs'ün çalıştırıcısı Gregg Popovich, kariyerinde 3. kez yılın koçu seçildi.

Tito'nun vedası
Barcelona’nın eski teknik direktörü Tito Vilanova, bir süredir tedavi gördüğü gırtlak kanserine yenilerek 45 yaşında hayatını kaybetti.

Fenerbahçe şampiyon


Süper Lig'de Çaykur Rizespor ile 0-0 berabere kalan Fenerbahçe, sezonunun bitimine 3 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti.

MAYIS

Voleybolda şampiyon Vakıfbank

Kadınlar Voleybol Ligi play-off finali dördüncü maçında Fenerbahçe'yi 3-1 yenen VakıfBank, seriyi 3-1 kazanarak şampiyonluğunu ilan etti.

Potada sarı-kırmızı günler
Kadınlar basketbolda Eurolegue ve Türkiye Kupası'nı kazanan Galatasaray Odeabank, ligde play-off final serisinin 5'inci maçında Fenerbahçe'yi 73-54 yenerek seride durumu 3-2 yaptı ve ligde de şampiyon oldu.

MVP Kevin Durant
NBA'de Oklahoma City Thunder'ın süper starı Kevin Durant, normal sezonun MVP'si (En değerl oyuncusu) seçildi.

Kupa Galatasaray'ın
Galatasaray, futbolda, Türkiye Kupası final maçında Eskişehirspor'u 1-0 yenerek kupayı müzesine götürdü.

Avrupa Ligi'nde Sevilla şampiyon
Futbolda, UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğuna Benfica'yı penaltı atışlarında 4-2 yenen Sevilla ulaştı.

Euroleague'de zafer Maccabi'nin
Euroleague'de Final Maccabi Electra, 73-73 berabere biten final maçında İspanyol ekibi Real Madrid'i uzatmada 98-86 yenerek şampiyonluğa ulaştı.

Avrupa'nın en büyüğü Real Madrid
Şampiyonlar Ligi finalinde Real Madrid, Atletico Madrid'i uzatmalarda 4-1 yenerek kupanın sahibi oldu.

Fransa Açık'ta Djokovic ve Sharapova rüzgarı
Teniste sezonun ikinci grand slam turnuvasında erkeklerde Novak Djokovic, kadınlarda ise Maria Sharapova mutlu sona ulaştı.

HAZİRAN

Dünya Kupası'na Panzer damgası


Dört yılda bir düzenlenen Dünya Kupası Brezilya'nın ev sahipliğinde 12 Haziran-13 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşti. Finalde Arjantin'i 1-0 mağlup ederek turnuvayı şampiyon tamamlayan Almanya, 4'üncü kez kupayı müzesine götürürdü. Panzerlerin yarı finalde ev sahibi Brezilya'yı 7-1 mağlup ederek aldığı tarihi galibiyet uzun süre gündemden düşmedi.

Turnuvaya damga vuran başka bir olay ise İtalya ile Uruguay arasında oynanan grup maçı sırasında yaşandı. Ceza sahası içindeki bir pozisyon sırasında rakibi Chellini'yi ısıran Luis Suarez sosyal medyada en çok konuşulan isimlerden biri olurken, FIFA tarafından futboldan 4 ay men edildi.

Brezilya halkının ülkedeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle düzenlenmesini istemediği kupayı öncesinde ve sonrasında yaptığı eylemlerle protesto etti. Bu eylemlerde polisin eylemlecilere uyguladığı şiddet tartışma konusu oldu.


Sürprize yer yok, şampiyon Spurs!
NBA'de 2013'te finalde kaybeden San Antonio Spurs, bu sefer sürprize yer vermeyerek Miami Heat'i 4-1'lik seri sonunda geçti ve 5'inci şampiyonluğunu kazandı.

Wimbledon'da Djokovic ve Federer güldü
Sezonun üçüncü grand slami olan Wimbledon'da şampiyonluğa erkeklerde Novak Djokovic, kadınlarda ise Petra Kvitova uzandı.

Yıldırım'a yeniden yargılanma yolu
Futbolda Şike davası kapsamında hakkında verilen hüküm Yargıtay tarafından onanan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın yargılanmasının yenilenmesine ve infaz işlemlerinin durdurulmasına karar verdi.

TEMMUZ

Di Stefano hayatını kaybetti
Real Madrid'in, efsanevi futbolcusu ve Onursal Başkanı Alfredo Di Stefano, kalp krizi geçirerek 88 yaşında hayatını kaybetti.

Alice Coachman Davis hayata gözlerini yumdu
Olimpiyatlarda altın madalya kazanan ilk siyahi kadın sporcu unvanının sahibi Alice Coachman Davis, 90 yaşında yaşamını yitirdi. Davis, bu unvanı 1948 Londra Olimpiyatları'nda yüksek atlamada yaptığı dereceyle elde etmişti.

4x100 rekoru İskoçya'nın oldu
Avustralya Kadın Bayrak Takımı, İskoçya'da düzenlenen İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nda (Commonwealth Games) 4x100 metre serbestte 3:30.98'lik dereceyle yeni dünya rekorunun sahibi oldu.


AĞUSTOS

Süleyman Seba'nın vedası

Türkiye futbolunun unutulmaz ismi Beşiktaş Onursal Başkanı Süleyman Seba 13 Ağustos günü yaşama gözlerini yumdu. Seba'nın inşaat halindeki İnönü Stadı'ndaki cenazesine binlerce kişi katıldı.

Süper Kupa Fenerbahçe'nin
TFF Süper Kupa'da normal süresi ve uzatma bölümü 0-0 biten karşılaşmada penaltı atışlarında Galatasaray'ı 3-2 mağlup eden Fenerbahçe, kupanın sahibi oldu. Maça penaltı sırasında Volkan Demirel ve Felipe Melo'nun arasında yaşanan gerginlik damga vurdu.

Kapanış Williams ve Cilic'ten
Sezonun son grand slam tenis turnuvası ABD Açık'ın tek erkekler şampiyonu Hırvat Marin Cilic, tek kadınlar şampiyonu ise ABD'li Serena Williams oldu.

Avrupa'da Yılın En İyi Futbolcusu Ronaldo
2013-2014 sezonu UEFA Avrupa'da Yılın En İyi Futbolcusu ödülünü, Real Madrid'in Portekizli oyuncusu Cristiano Ronaldo kazandı.

Dream Team rakip tanımadı
İspanya'da düzenlenen 2014 FIBA Dünya Kupası finalinde Sırbistan'ı 129-92 yenen ABD, altın madalyanın sahibi oldu. ABD, tarihinde 5. kez dünya şampiyonu olma başarısını gösterdi.

Çekiç atmada yeni rekor
Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen 73. Istaf Uluslararası Atletizm Şampiyonası'nda Kadınlar çekiç atmada Polonyalı atlet Anita Wlodarczyk, 79.58 metrelik derecesiyle dünya rekoru kırdı.


EYLÜL

Türkiye serbest düşüşte

Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nde İzlanda'ya 3-0 kaybeden Türkiye, FIFA Eylül Ayı Dünya Sıralaması'nda 38'inci sırada yer aldı.

2020'nin stadları açıklandı
UEFA, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak 13 ülkeyi açıkladı. Londra'nın Wembley Stadı, final ve yarı final maçlarına ev sahipliği yapacak. 4 çeyrek final maçı ile 3 grup maçı ise Münih, Bakü, Roma ve Saint Petersburg'da oynanacak. Son 16 ve grup maçları Kopenhag, Bükreş, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapeşte, Brüksel ve Glasgow'da yapılacak.

Kadınlarda da şampiyon ABD
Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen 2014 FIBA Kadınlar Dünya Basketbol Şampiyonası'nda altın madalyanın sahibi, final maçında İspanya'yı 77-64 yenen ABD oldu. Üçüncülük maçında Avustralya'ya 74-44 yenilen Türkiye ise tarihinde ilk kez yer aldığı bu organizasyonu 4. sırada tamamladı.


EKİM

Bianchi'den üzücü kaza

Formula 1'de Marussia-Ferrari'nin Fransız pilotu Jules Bianchi, Japonya Grand Prix'inde yaptığı kazayla ciddi şekilde yaralandı. Hastaneye kaldırılan genç pilotun durumu hâlâ ciddiyetini koruyor.

Phelps'e 6 ay men
Yılın başında yaptığı açıklamayla yüzmeye geri dönen Olimpiyat tarihinin en fazla madalya kazanan sporcusu Michael Phelps'e alkollü araç kullandığı gerekçesiyle 6 ay men cezası verildi.

Irkçılığa ağır ceza
UEFA, İtalya Futbol Federasyonu Başkanı Carlo Tavecchio'ya seçim döneminde söylediği ırkçı ifadelerden ötürü 6 ay hak mahrumiyeti cezası verdi.

Süper Kupa Karşıyaka'nın
Ankara'nın evsahipliğinde düzenlenen basketbolda 30. Erkekler Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı Fenerbahçe Ülker'i 77-75 yenen Pınar Karşıyaka kazandı.

En başarılı atletler: Lavillenie ve Schippers
Avrupa Atletizm Birliği'nin düzenlediği törende yılın atletizm ödüllerini, erkeklerde Fransız sırıkla yüksek atlamacı Renaud Lavillenie, kadınlarda ise Hollandalı heptatlet ve sprinter Dafne Schippers kazandı.

MotoGP'nin galibi: Marc Marquez
MotoGP'de Repsol Honda'nın pilotu Marc Marquez, üst üste ikinci şampiyonluğunu elde etti.

Tehlikeli gerilim
Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nde Sırbistan ile Arnavutluk arasında oynanan maça yaşanan olaylar damga vurdu. Karşılaşma oynanırken sahaya Arnavutluk bayrağı girmesiyle ortalık karıştı ve maç tatil edildi.

Ömer Onan bıraktı
Türkiye basketbolunun tecrübeli ismi Ömer Onan, 18 yıllık oyunculuk kariyerini noktaladı.

Galatasaray'ın yeni başkanı Yarsuvat
Galatasaray Kulübü'nün yeni başkanı Duygun Yarsuvat oldu. Seçimli olağanüstü genel kurulda üyelerden 1777 oy alan Duygun Yarsuvat, başkanlığa seçildi.

KASIM

Volkan sahayı terk etti

Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nde Kazakistan ile oynanacak maç öncesi Volkan Demirel'in sahayı terk etmesi karşılaşmanın önüne geçti. Demirel, maç öncesi ısındığı sırada tribünden kendisine yönelik protestolar nedeniyle sahayı terk etti.

Euroleague maçı öncesi şok eden ölüm
Galatasaray ile Kızılyıldız arasında oynanan maçı öncesi çıkan olayda, kalbinden bıçaklanan Sırbistanlı Marko İvkoviç hayatını kaybetti.

Hamilton şampiyon
Motor sporlarının en büyük organizasyonu olan Formula 1'de Mercedes takımının Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton, kariyerinin ikinci şampiyonluğunu elde etti.

ARALIK

2020'de 28 branş olacak

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Monaco’da düzenlenen toplantısında, 2020 Tokyo Olimpiyatları'ndan başlamak üzere oyunlarda temsil edilecek spor branşlarının sayısının 28 olmasını öngören kural kaldırıldı.

Avrupa Ligi'nde zorlu rakipler
UEFA Avrupa Ligi'nde ikinci tur maçlarının kurası çekildi. Beşiktaş İngiltere'nin Liverpool, Trabzonspor ise İtalya'nın Napoli takımıyla eşleşti.

NBA nefes alamıyor
Amerika'da Eric Garner'ın polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından katil zanlısı polislere yargılama kararının çıkmaması büyük tepkiyle karşılandı. Birçok eyalette eylemler düzenlenirken, NBA'de de LeBron James, Kobe Bryant dahil birçok yıldız oyuncu Garner'ın son sözleri olan "I cant't breathe" (Nefes alamıyorum) tişörtleriyle sahaya çıkarak protestolara destek verdi.

Alex futbolu bıraktı

Fenerbahçe forması giydiği dönemde attığı gollerle kulübün efsaneleri arasına giren Alex de Souza, Cortiba formasıyla futbol kariyerine son verdi.

Henry'den elveda
Fransa'nın yetiştirdiği en büyük futbolcular arasında yer alan Thierry Henry, 37 yaşında futbolu bıraktı. Henry, Fransa Ulusal Takımı'nın Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonluğu yaşadığı dönemde takımın en önemli silahlarından biriydi.