BirGün Bilim: Bu hafta ne oldu?

NASA: Hindistan’ın uzay aracının izine rastlanmadı

Ay yörüngesinde yer alan NASA uydusu, Hindistan’In insansız uzay aracı Vikram’ın düştüğü veya indiği Ay’ın güney kısmı üzerinden geçerken uzay aracına dair herhangi bir ize rastlanmadığını açıkladı. 7 eylülde aya inecekken irtibatın koptuğu Vikram aracına, o tarihten beri ulaşılamıyor. Hindistan Uzay Araştırma Teşkilatı düşen uzay aracının yerini tespit ettiklerini ancak irtibatı tekrar sağlayamadıklarını açıklamıştı.

birgun-bilim-bu-hafta-ne-oldu-630628-1.

İngiltere’de otobüs durağının altından hisar çıktı

İngiltere’de bulunan Exeter şehrindeki otobüs durağının onarımı esnasında arkeolojik bulgulara rastlandı. Bunun üzerine Exeter Şehir Konseyi’nin arkeologları alana gönderdi. Arkeologlar tarafından yapılan incelemelerin ardından rastlanan bulguların Roma dönemine tarihlendirilen hisar kalıntıları olduğu anlaşıldı. Hisarın MS 55 yılında dikildiği düşünülüyor. Ayrıca hisara bağlı bir hamam yapısı, sikkeler ve çanak çömlek de bulundu.

Yeni bir kurtçuk türü keşfedildi

Kaliforniya’da bulunan Mono Gölü’nde zehir ve asitlere karşı dirençli, yavrularını kangurular gibi bünyesinde taşıyan ve üç cinsiyetli mikroskobik boyutlarda bir kurtçuk türü keşfedildi. Bu yeni tür Auanema sp. olarak adlandırılırken, tuzlu suya veya arseniğe karşı direnç gösterebildiği de aktarıldı. Konuya dair araştırma ve incelemeler Current Biology’de yayımlandı.

birgun-bilim-bu-hafta-ne-oldu-630629-1.

Bavyera’da 3 bin yıllık biberon bulundu

Bavyera’da MÖ 1200 yılına tarihlendirilen Bronz Çağı mezarlarında bir bebek iskeletleri bulundu. Bulunan bebek iskeletlerinin yanında hayvan biçiminde, kilden biberonlar bulundu. Bulunan biberonun içerisinde hayvan sütüne de rastlandı. Bristol Üniversitesi’nden Kazı Başkanı Dr. Julie Dunne, “Bu biberon üzerindeki figürler küçük mitolojik veya sihirli hayvanlara benziyor. Aynı zamanda Bronz Çağı insanına dair yaratıcı ve eğlence anlayışlarına da delil teşkil ediyor.