BirGün’de yayımlanan, “ekşi sözlük’teki Berat Albayrak-Özge Ulusoy başlığı kaldırıldı” haberi nedeniyle açılan davada yargılanan gazetemiz çalışanları beraat etti.

BirGün çalışanları, Berat Albayrak’ın şikâyetiyle açılan davadan beraat etti

HABER MERKEZİ

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın müşteki olarak yer aldığı, BirGün gazetesi çalışanlarına 2 yıl 4 ay ile 4 yıl 8 ay arasında hapis cezası talep edilen dava beraat kararıyla sonuçlandı.

BirGün gazetesinde ve birgun.net’te yayımlanan “ekşi sözlük’teki Berat Albayrak-Özge Ulusoy başlığı kaldırıldı” haberi nedeniyle BirGün İmtiyaz Sahibi İbrahim Aydın ile haberin yayımlandığı tarihte Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olan Uğur Koç ve birgun.net Sorumlu Müdürü olan Mustafa Kömüş hakkında, “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla dava açılmıştı.

BirGün'ün avukatları Ali Deniz Ceylan ve Tolgay Güvercin, savunmalarında söz konusu haberin Berat Albayrak'la hakkında değil, Albayrak'ın talebiyle verilen bir erişim engeli kararı hakkında olduğunu belirterek beraat talep etti.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında Savcı, mütalaasını sundu. Savcı, mahkumiyet için yeterli derecede ve şüpheden uzak delile ulaşılamadığı anlaşıldığından gazeteciler için beraat talep etti.

Mahkeme, İbrahim Aydın, Uğur Koç ve Mustafa Kömüş’ün beraatlarına karar verdi. Mahkeme, kararında, “Yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması” gerekçe gösterildi.

Söz konusu habere de Eski Bakan Berat Albayrak’ın talebi üzerine erişim engeli getirilmişti.

NE OLMUŞTU?

Albayrak’ın avukatları; haberin, gazetemiz ve internet sitemizde yayımlanmasının ardından, 24 Haziran 2019’da, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulundu.

Şikayet dilekçesinde; Albayrak ile ilgili “gerçek dışı bilgiler paylaşıldığı” iddia edildi. Albayrak’a, “basın yoluyla hakaret edildiği” ve “kişilik haklarına açıkça saldırı gerçekleştirildiği” öne sürüldü.

Gazetemiz eski sorumlu yazı işleri müdürü Uğur Koç ile birlikte, internet sitesinin eski sorumlu müdürü Mustafa Kömüş ve gazetenin imtiyaz sahibi İbrahim Aydın hakkındaki iddianame; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Genel Soruşturma Bürosu tarafından 18 Eylül 2019’da hazırlandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak iddianamede ‘şikayetçi’ olarak yer aldı.

İddianamede; haberin şikâyet edildiği dilekçede, haberdeki iddiaların “asılsız, gerçek dışı olduğunun belirtildiği” aktarıldı. Haberde, iddiaların, dolaylı bir anlatımla da olsa yeniden gündeme getirildiği, kişilerin fotoğraflarının da kullanıldığı ifade edildi. İddianamede; tüm bunların, “eleştiri, ağır eleştiri veya haber olarak basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü kapsamında kabul edilmesinin mümkün olmadığı” öne sürüldü.

İddianamede, haberin; Berat Albayrak’ın “bakanlık görev ve sıfatından kaynaklanan nedenlerle yapıldığı” öne sürüldü. Haberin; Albayrak’ın “onur ve şerefini zedelediği” iddia edildi.

Uğur Koç, Mustafa Kömüş ve gazetemiz imtiyaz sahibi İbrahim Aydın’ın; Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesi ile düzenlenen, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret etmek” suçunu işledikleri iddia edildi.

Koç hakkında, 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istendi. Kömüş’ün, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret suçunu iki kez işlediği” iddia edildi. Bu nedenle Kömüş hakkında, 2 yıl 4 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası talep edildi. Tüm sanıkların Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesi kapsamında “belirli haklardan yoksun bırakılması” da istendi.

Yargılama, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 5 Aralık 2019’da görülen ilk duruşma ile başladı.