Attila Aşut

yazievi@yahoo.com

Kimi okurlar sıklıkla soruyor:

“BirGün’deki yanlışları neden eleştirmiyorsun?”

Sürekli eleştiriyorum ama demek ki gözden kaçıyor.

Bu haftaki yazımı, tümüyle BirGün’deki dizgi yanlışlarına ayırdım. Aşağıda örneklediğim yanlışlar küçük ama yine de okuma keyfimizi kaçırıyor. Kısa açıklamalarla paylaşıyorum:

-“Akşamcıların ramazanda içkiyi kesmeleri üç türü olur…” (Feridun Nâdir, “Şehrimize hoş geldin ramazan” başlıklı yazının spotu, BirGün Pazar, 29 Haziran 2014, Sayı: 381, s. 2) (Doğrusu, “… üç türlü olur…”)

-“Hayatı oyun haline getirdiğiniz zaman sırtınızdaki yumurta küfelerinden ve sorumluluklarınızdan kurtulursunuz. Oysa ki oyun oynamak çok ciddi bir iş.” (“Yitirdiğimiz şey, hafızamız!”, BirGün, 30 Haziran 2014, “Kültür-Sanat” sayfası. Özlem Özdemir’in Şahika Tekand’la söyleşisinin altbaşlığı.) (“Oysaki” bitişik yazılmalı.)

-“İşadamı Ethem Sancak’ın sahibi olduğu Akşam gazetesinde görev yapan isim gazeteyle yollarını ayırdı.” (“Akşam’dan işe atmalara devam”, BirGün, 1 Ağustos 2014, “Medya” sayfası). (Bu tümceyi anlayan beri gelsin!)

-“Bu zaman dilimizde inşaat örgütlenmesiyle ilgili çalışmalar yürüttük.” (BirGün, 7 Ağustos 2014, “Çalışma Yaşamı” sayfası, “İnşaat-İş resmen kuruldu” başlıklı haberin “Artık sendikamız var” bölümünde geçiyor bu ifade.) (Doğrusu, “Bu zaman diliminde…” olacak.)

-1 Eylül 2014 günlü BirGün’de, Melih Pekdemir’in köşesinde şöyle bir not yer alıyor: “Yazarımız yoğunluğu nedeniyle bu hafta ki köşe yazısını yazamamıştır.”(Editörümüz, ilgi eki olan “-ki”yi neden ayrı yazmış, anlayamadık.)

-Aynı yazım yanlışı, Selçuk Canadansayar’ın aynı günlü köşesindeki “Solcu dil” başlıklı yazısında da var: “Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı yemin töreninde alkışlamaktan kendini alıkoyamaması, akşam ki resepsiyonda HDP-BDP ekibi ile Cumhurbaşkanı ve eşinin şen şakrak şakalaşmaları da yenilmezliğin kabullenilmesiyle ilgili.”

-“1980’li yıllarda İzmir’in Gültepe semtinde yaşayan dört arkadaşın hikâyesinin anlatıldığı dizinin senaryosunu Vural Yaşaroğlu’na ait.” (“Benim Adım Gültepe bu akşam başlıyor!”, BirGün, 3 Eylül 2014, “Bulmaca-TV Sayfası”). (Doğrusu, “dizinin senaryosu” olacak.)

-“…tercihen da bu tip yaratıklarla değil fizikî, en basit göz temasından bile kaçınmak gerekir…”, (Kadir Cangızbay, “IŞİD ve Davutoğlu Üzerine”, BirGün, 6 Eylül 2014). (Doğrusu “tercihan”.)

-“Bildiride ‘Zinanın ayakta müzikle yapılan Adana’daki tango festivalinin ahlaksızlığı yaygınlaştırdığı gerekçesiyle engellenmesi istendi şekli’ olan, insanları günaha davet eden bu tür erotik dansın meraklısı olabilir’ dendi.” (“Tango Festivali’ne ‘ayakta zina’ diyerek karşı çıktılar!”, BirGün, 27 Ekim 2014, 1. sayfa spotu). (Başlık net ama spota Rufailer karışmış, hiçbir şey anlaşılmıyor!)

-“(Soner) Yalçın’ın gözaltına alınmasına neden olan olan şikâyeti Bugün gazetesi Washington Temsilcisi Adem Yavuz Arsalan’ın yaptığı ortaya çıktı.” (“Soner Yalçın’ı gözaltına aldıran şikâyet, gazeteci Arslan’dan”, BirGün, 27 Ekim 2014, s. 6) (“Olan” sözcüğü iki kez yazılmış.)

-“… Öğrenciler 5 bin kişinin eğitim gördüğü üniversitenin yerleşim yerlerine uzaklık olmasından dolayı sıkıntı çektiklerini dile getirdiler.” (BirGün, 30 Kasım 2014, sayfa 3’teki “Öğrenciler: Otobüs seferleri arttırılsın” başlıklı haberden. (Doğrusu, “uzak olmasından…” Başlık da yanlış; “arttırılsın” değil “artırılsın” olmalıydı.)

-“İstasyon Meydanı’nın da yapılan mitinge…” (“İşçi ölümlerine fıtrat denemez”, BirGün, 30 Kasım 2014, “Çalışma Yaşamı” sayfası). (Tümcede belirgin bir yazım yanlışı var.)

-“Kaç-AK Saray’da ağırlan Putin, doğalgaz indirimi yaptı”, (BirGün, 2 Aralık 2014, “Kaç-AK Saray’da ağırlandı” başlıklı haberin 1. sayfa spotu). (“Ağırlan” değil “ağırlanan”…)

-“Soma Holding’e ait Eynez ocağının ardından Atabacası ocağında da çok sayıda binlerce işçinin işine son verildi”, (BirGün, 2 Aralık 2014, “Soma’da SMS ile işten atıldılar” başlıklı haberin 1. sayfa spotu). (“Çok sayıda binlerce” diye bir niteleme olmaz. Ya “çok sayıda” ya “binlerce” diyebiliriz.)

Dizgi ve yazım yanlışlarına ileride yine değineceğiz.