Hrant Dink Vakfı’nın hazırladığı rapora göre BirGün’de 2019 yılında hiçbir nefret söylemi yer almadı. Yeni Akit ise yine nefret söyleminde zirveyi bırakmadı

BirGün’de nefret söylemi yok

HABER MERKEZİ

Hrant Dink Vakfı, Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Söylem 2019 Raporu’nu yayımladı. Çalışmada tüm ulusal ve 500’ü bulan yerel gazeteler incelendi. Rapora göre BirGün gazetesinde hiçbir nefret veya ayrımcılık içeren söylem yer almadı.

Raporda yazılı basında, günde 17’den fazla haberde ve köşe yazısında nefret söylemi üretildiği, bu metinlerde yıl boyunca toplamda 80 farklı etnik, dinî ve ulusal kimliğin hedef alındığı ve bu kimliklere ilişkin olumsuz yargıların pekiştirildiği ifade edildi. En çok ayrımcılık yapılan gruplar Ermeniler, Suriyeliler ve Yunanlar oldu. Ermeniler 803, Suriyeliler 760, Yunanlar ise 754 kez ayrımcı söyleme maruz bırakıldı.

Ulusal basında en çok nefret söylemine yer veren gazete yine Yeni Akit oldu. Yeni Akit tam 263 nefret söylemiyle zirvede yer alırken ikinci sırada 155 nefret söylemiyle Yeniçağ, üçüncü sırada 131 nefret söylemiyle Diriliş Postası yer aldı.

Yerel basında ise Yeni Konya gazetesi zirveye oturdu. 88 nefret söylemi yapan Yeni Konya’yı 46 nefret söylemiyle İstiklal ve 29 nefret söylemiyle Yeni Dönem gazeteleri takip etti.

Raporun genel değerlendirme kısmında şu ifadeler kullanıldı: “Nefret söylemi, ayrımcı söylem, cinsiyet temelli ayrımcılık, homofobi, transfobi gibi ayrımcılık ve hoşgörüsüzlük türleriyle mücadele için, bu ayrımcılıkları ortaya koyan örneklerin ele alınması ve bunlar üzerine tartışılması, kuşkusuz, büyük bir önem taşıyor. Bu yüzden, yazılı basında, medyada ve hayatın her alanında, ırkçılıktan, nefret söyleminden ve ayrımcılıktan arınmış bir dilin ve yaşamın mümkün olduğu inancıyla, çevrimiçi platformlarda, farkındalık yükseltmeye yönelik çeşitli çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.”