Depremin vurduğu kentlerdeki binalara verilen hasar raporlarına itirazlar başladı. Sadece Maraş’ta şimdiye dek 20 bin depremzedenin verilen raporlara itiraz ettiği belirtildi. Deprem bölgesinde sorunlar sürüyor.

BirGün deprem bölgesinde: Binalara verilen hasar raporlarına 20 bin itiraz yapıldı

Sibel BAHÇETEPE

Depremin ardından hasar gören yapıların durumuna ilişkin yurttaşların itirazları sürüyor. Yalnızca Maraş’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne 20 bine yakın itirazın yazıldığı belirtildi. KESK’e bağlı Yapı Yol Sendikası Mersin Şube Başkanı Metin Çolak, itirazların yeniden değerlendirilmesinin önümüzdeki günlerde yapılacağını söyledi.

Maraş Onikişubat ilçesindeki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önündeki AFAD çadırında depremzedeler binalarının durumlarının raporlandırılmasına ilişkin başvuruları yapıyor. Kimi binalarının deprem sonrası durumuna bakılması için kimi de yapılan değerlendirmeye itiraz için buraya başvuruyor. Burada BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Metin Çolak, özellikle yapı tespitine itirazların çok olduğunu söyledi. Depremde ağır hasarlı evlere hafif hasar raporunun verilmesine ilişkin Çolak, şu değerlendirmeyi yaptı:

“İlk ekip belki acemiliğinden belki detaylı bir şekilde inceleme yapmadan, sadece dıştan kolonlara bakıp görüntüye göre rapor vermiş olabilir. Ama bazısı da hafif ya da orta hasarlı binalara tam tersi ağır hasarlı raporu vermiş. Biz burada mühendis arkadaşlarla konuştuğumuzda ‘hayır bu orta hasarlı ev’ dedi ama ağır hasar raporu vermişler, güçlendirme ile bina tutulabilir diyor mesela. Çok acil ve acele karar verilmiş olabilir. Bunun için dilekçeler var bizde, vatandaşlara veriyoruz, çok fazla itiraz var. 20 bine yakın itiraz aldık. İtirazların yeniden değerlendirilmesi 3-5 güne başlar. Bu ayın sonuna kadar devam edecek.”

Metin ÇolakMetin Çolak

ZEMİNLER ÖNEMLİ

Maraş’a ilk üç gün yardım gelmediğini yineleyen Çolak “Çok zorluklar çektik burada. Kimi arabasında yattı, kimi bir sıcak çay, çorba bulamadı. Üçüncü gün bir çorba bulabildik. Bunun dışında Maraş’ın batı tarafına yeni yerleşim merkezi olarak bilinen Onikişubat ilçesinde bulunan, eskiden Binevler denirdi buralardaki zeminden kaynaklı olmak üzere burada pek bir hasar da olmadı. Ama doğu tarafında yaşayan kısımda daha çok hasar oldu. Çarşının içi dediğimiz yerde” dedi.

BULUNAMAYANLAR VAR

Yıkımın ovalarda fazla olduğuna dikkat çeken Çolak, şöyle devam etti:

“Ovalarda tek katlı evler bile yıkıldı. Zeminden kaynaklı yıkımlar oldu. Bizim ilçe kayalık bir yer. Ovaların hem zemini sıvılaşmış hem inşaatları kötü yapılınca yıkım ve hasar büyük oldu. Maraş çarşının orada yıkım mesela fazla. Oralarda halen daha bulunamayan insanlar var. Özellikle Pazarcık, Elbistan gibi yıkımın ağır olduğu ilçelerde… Çarşı dediğimiz İsmetpaşa Mahallesi’nden Narlı ve Pazarcık’a giderken, Alevi yurttaşların çok olduğu bölgelerde çok büyük yıkımlar var. Bunların birçoğunun cesetleri bulundu ama bulunamayanlar da var. Çoğunlukla cesetler 5’inci ve 6’ıncı gün içinde çıkarıldı. Halen zorluk çeken birçok insanımız var. Hijyen sorunu, çadırda banyo sorunu bu tür sorunlar da halen devam ediyor.”

TAŞINDIĞI EV YIKILDI

Depremde yaşamını yitirenlerin sayısının daha fazla olabileceğini söyleyen Çolak “Benim evim az hasarlı çıktı. Onikişubat ilçesinde yaşıyorum. Önceden çarşıda yaşıyordum ve o evden 2,5 yıl önce taşınmıştım. O bina depremde yerle bir olmuş” dedi.