Depremzede kadınlar zor koşullarda yaşam savaşı veriyor. “Destek geliyor ama kadın ürünleri hep eksik” diyen afetzedeler dayanışma çağrısı yaptı.

BirGün deprem bölgesinden bildiriyor: Afetzede kadınların dayanışma çağrısı

İlayda KAYA

On binlerce kişinin yaralandığı, 46 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği depremin üstünden bir ay geçmesine rağmen afet bölgesinde hayat normale dönmüş değil. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Hatay’ın Defne ilçesindeki Harbiye caddesi’nde bir araya geldiğimiz kadınlar afet bölgesindeki kadınların geri plana atıldığını ve kadınlara yönelik sorunların görmezden gelindiğini söyledi. Bölgedeki en büyük sorunun hijyen olduğunu anlatan depremzede kadınlar, yaşadıkları sorunların çözüm bulunması yönünde yetkililere çağrı yaptı.


BirGün’e konuşan Suzan Sumakoğlu, su sorununa dikkat çekerek kadın sağlığının risk altında olduğunu söyledi. Sumakoğlu “Biz şu an sadece hijyen istiyoruz. Normal suyumuzu kullanamıyoruz. Doğru dürüst duş alamıyoruz. Bununla beraber yetkililer de çağrımıza sessiz kalıyor. Destekler geliyor ama kadın ürünleri hep eksik. Biz görülmüyoruz. Hijyenik pedler hızla bitiyor. İlaç sorunlarımız var” dedi.

Çamaşır desteği yok

Seher Miroğlu da bölgeye iç çamaşırı desteği yapılmadığını savunarak “İç çamaşırı sorunlarımız devam ediyor. İç çamaşırı desteği hiç görmedik. Değiştirecek yer bulamadığımız gibi yeni temiz iç çamaşırları da gelmiyor. Günlerdir aynı kıyafetlerim üstümde. Kadın hastalığı artmaya başladı” diye konuştu.

2 aylık bebeği olan Tuğçe Kart da “Emziriyorum. Hava çok soğuk ve hiçbir yer temiz değil. Ben hasta olursam çocuğumda hasta olabilir. Sokakta kalırken zorlanıyoruz çocuğum soğuğa dayanamaz. Hijyen malzemesine ihtiyacım var. Buradaki kadınlar genç ve regl oluyoruz. Bu gerçeğin unutulmaması gerekiyor” diye konuştu.

Ayşe A. isimli bir kadın yurttaş da kadın dayanışmasının artması yönünde çağrı yaparak “Regl olduğumuzu söyleyemiyoruz. Bazen çok çekiniyoruz. Kimseyle konuşamıyoruz. Aslında utanılacak bir şey değil ama böyle öğrendik. Biz bölgedeki kadın dayanışmasının artmasını istiyoruz. Sorunlarımızı rahat rahat anlatmak istiyoruz. Yağmur, gök gürültüsü psikolojimizi zorluyor. Bölgede ne kadın psikolojisinden anlayan biri var ne de kadın sağlığı açısından jinekolog var. Kadın doktoru değil ama çocuk doktoru geliyor. Biz kadınların da sağlığı riske atılmamalı. Bizim 8 Mart çağrımız da bu olsun” ifadelerini kullandı.

Bir kadın yurttaş ise deprem bölgesinde yaşadıkları sorunların çözülmediğini ve kadınların geri plana atıldığını söyleyerek “Biz 8 mart’ta yokuz. Sadece 8 mart’ta değil her zaman geri plana atılıyoruz. Burada yeniden ayağa kalkmaya çalışırken kadınları daha fazla görülmesini istiyoruz, daha çok destek istiyoruz” dedi.

Belediyeden destek

Maltepe Belediye Meclisi’nin kadın meclis üyeleri, kadın başkan yardımcıları ve kadın müdürleri, dün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Hatay’ın Defne ilçesinde depremzede kadınlarla bir araya geldi. Hijyenik pedler, pijama, havlu, bakım malzemeleri gibi ürünlerin bulunduğu bin koliyi depremzede kadınlara dağıttılar.