Hatay Samandağı’ndaki son Ermeni köyü olan 35 haneli Vakıflı’da, depremde can kaybı ve yıkım olmadı. Köy muhtarı Berç Kartun “Yerleşimimiz uygun” diye konuştu.

BirGün deprem bölgesinden bildiriyor: Doğru zemin en az hasar
Fotoğraf: DHA

Asena TUNCA

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden en ağır etkilenen Hatay’da, can kaybının ve yıkımın yaşanmadığı Vakıflı Köyü'nün muhtarı Berç Kartun, “Burada yıkım ve can kaybının olmaması yerleşimin uygunluğundan” dedi.

BirGün, Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı 35 haneden oluşan 130 nüfuslu olan ve depremin ardından can kaybı ve yaralanmanın yaşanmadığı, Türkiye'nin son Ermeni köyü olan Vakıflı Köyü’ne gitti. Depremden en az hasarla kurtulan Musa Dağı eteklerindeki Ermeni köyünün 30 yıldır muhtarlığını yapan Kartun, "1900'lerde yerleşim Musa Dağı'na doğruydu. Samandağ tamamen tarım alanıydı. Sonradan yanlış planmala ile tarım alanları ev oldu. Zemin elverişli olmadığında yıkılmaya mahkûm oldular. Burada yıkım ve can kaybının olmaması yerleşimin uygunluğundan" diye konuştu. Köydeki çocuklar ve annelerini patrikhaneden sağlanan otobüs ile tahliye ettiklerini ve çocukların depremden etkilenmemesi için uğraştıklarını belirten Kartun, hasarlı evlerde kalmadıklarını, köyün girişinde bulunan çay bahçesinde barındıklarını söyledi.

HAFİF HASAR VAR

Az sayıda evin hasar aldığı köyde, kilise de hafif hasar aldı. Kilise cemaatindeki Vakıflı Köyü sakini Misak Hergel, "Köy 1903 yıllarında kurulmuş. Kilise ise 1910 yılında faaliyete başlamış. Eski kilise yıkılmaya yüz tuttuğundan 1996'da dönemin patriğinin başvurusu üzerinde bu kilise bugünkü formunu kazandı. Kilisede tamiri kolay olan ancak maliyetli hasar var. Onun dışında bir sorun bulunmuyor" dedi. Hergel, "Hasar az olsa da evlere girmiyoruz. Artçı depremler bile yıkıcı olduğundan oluşturduğumuz 2 toplanma alanında yaşıyoruz. Sıkıntımız soğukla mücadele" diye konuştu.