Muhalif gazeteyi susturmaya çalışan iktidar, BirGün’e iki haber nedeniyle 75 Bin TL para cezası verdi. Avukat Ceylan, kararların hukuka aykırı olduğunu söyledi.

BirGün’e 75 bin TL tazminat cezası

Politika Servisi

Basın ve sosyal medya üzerinde baskıyı artıracak sansür yasası Meclis’ten geçerken, yargı tarafından yeni cezalar verilmeye de devam ediyor.

Gazetemiz BirGün’de 5 Ekim 2019 tarihinde yayımlanan ‘Damada kıyak üstüne kıyak’ haberi ve başka bir haber nedeniyle 75 bin TL tazminat cezası verildi.

5 Ekim 2019’da yayımlanan haber, Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ı konu edinmişti. Habere ilişkin Selçuk Bayraktar 100 bin TL manevi tazminat davası açtı. Dava İstanbul 8. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme davanın tümden reddine karar verildi. Kararda, “kişilik haklarına saldırı niteliğinde olmadığı sonucuna varılmakla, şartları gerçekleşmeyen davanın reddine” denildi.

DOĞAL DURUMMUŞ!

Daha sonra ise Selçuk Bayraktar’ın avukatları davayı İstinaf’a taşıdı. İstinaf mahkemesi 25 bin TL tazminata hükmetti. Faiz ve vekâlet ücretleriyle birlikte, tazminat 50 bin TL’ye yükseldi. İstinaf’ın verdiği kararda ilginç ifadeler kullanıldı. Kararda şunlar denildi: “Devletlerin, ülke güvenliği açısından önem verdiği ve katma değeri yüksek teknolojiler üreten şirketlerle ilgili yasal düzenlemeler yapması doğaldır. Davaya konu olan Baykar şirketi de ülkenin güvenliği için milli savunma alanında ileri teknoloji silah üreten, Milli Savunma Sanayi’ne birçok ürün veren, yine birçok analist tarafından savaşta oyun değiştirici olduğu kabul edilen, Türkiye’nin savunması anlamında önemli yeri olan bir şirkettir. Böyle bir şirketin yöneticisinin sosyal konumu ve akrabalık ilişkilerine bakılmaksızın her ülke tarafından özel endüstri bölgesi ilan edilmesi en doğal durumdur.”

Diğer habere ilişkin 100 bin TL manevi tazminat davası açıldı. 27. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada heyet davanın kısmen kabulüne karar verdi. Mahkeme 15 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti. Faiz ve vekâlet ücretleriyle birlikte 25 bin TL’ye yükseldi.

birgun-e-75-bin-tl-tazminat-cezasi-1075617-1.

KARARI AYM’YE TAŞIYACAĞIZ

Verilen cezaları değerlendiren gazetemizin Avukatı Ali Deniz Ceylan şunları söyledi:

“Karara konu haberde Anadolu Ajansı’nın haberine dayalı olarak, Baykar’a ait İHA üretim tesisinin Cumhurbaşkanlığı kararı ile özel endüstri bölgesi ilan edilmesine ilişkin bilgiler yer alıyordu. Özel endüstri bölgelerinde kurulan bu tip şirketlere bazı imtiyazlar sağlandığı biliniyor, AA haberinden farklı olarak BirGün haberinde bu duruma ilişkin eleştiriler dile getirilmişti. İlk derece mahkemesi, haberin hukuka uygun olduğuna karar verdi fakat Bölge Adliye Mahkemesi bu kararı kaldırdı ve 25 bin lira tazminata hükmetti. Karar Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ilgili kararlarına aykırılık teşkil ediyor. Zira bu mahkemelerin sayısız içtihadına göre basının, özellikle kamu kaynaklarının kullanımına ilişkin hususlarda ve de buna ilişkin iddiaların aktarılmasında kamu adına denetim işlevi mevcut. Dolayısıyla bu tür konularda haber yapmak basın yönünden hak olduğu kadar görev niteliği taşıyor. Yine ilgili içtihada göre siyasi nüfuza sahip kamusal figürler haklarındaki eleştiri ve haberlere sıradan vatandaşlara göre çok daha tahammüllü olmak durumunda. Karara konu haber bize iki yönden de ifade ve basın özgürlüğü sınırları içerisinde ve hukuka uygun. Dolayısıyla ilk derece mahkemesi kararının verdiği davanın reddine dair karar isabetliydi. Belirtmek gerekir ki Bölge Adliye Mahkemesi kararı kesin nitelikte ve Yargıtay denetimine açık değil. Bu sebeple kararı bireysel başvuru yoluyla AYM’ye taşıyacağız. Bireysel başvuru sonucunda basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği yönünde bir karar verileceği düşüncesindeyiz. Bununla birlikte bu karar verilene kadar uzun bir süre geçecek. Bu süre zarfında tazminat tarafımızca ödenecek Dahası benzeri kararlar verilmeye devam edilecek. AYM kararı ne kadar etkili olur bu manada bilmiyoruz. AYM’nin benzeri haberlerle ilgili birçok kararı var. Bu kararların en azından bu karar yönünden Bölge Adliye Mahkemesi tarafından dikkate alınmadığı kanısındayız. Zira AYM erişime engellemelerin dayanağını oluşturan 5651 Sayılı Kanun’un 9. maddesinin da Anayasa’ya aykırı olduğunu tespit etti. Ama sulh ceza hâkimlikleri bu kararı açıkça yok sayıyor. Son olarak bu tür haberler yönünden verilen bu çapta manevi tazminat kararlarının caydırıcı etki yaratma ihtimali de söz konusu. Bu yönden de kararın hukuka aykırı olduğunu düşünüyoruz.”

birgun-e-75-bin-tl-tazminat-cezasi-1075618-1.