Gazetemiz BirGün'ün “Çetelerin İktidarı” başlıklı BirGün Pazar ekine ilişkin “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli’ye hakaret” suçlamasıyla açılan davada 4. duruşma görüldü. Mahkeme duruşmayı 20 Ekim Perşembe günü saat 13.40'a erteledi.

BirGün’e "Bahçeli ve Erdoğan’a hakaret" davası 20 Ekim'e ertelendi

HABER MERKEZİ

Gazetemizin “Çetelerin İktidarı” başlıklı BirGün Pazar ekine ilişkin “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli’ye hakaret” suçlamasıyla açılan davada politika editörümüz Mehmet Emin Kurnaz 4. kez hakim karşısına çıktı.

İstanbul’da bulunan Çağlayan Adliyesi’nde görülen davada Mehmet Emin Kurnaz ve avukatları hazır bulundu.

Kurnaz, savunmasında, "Gazeteciyim, kamu yararını düşündüğüm için haber yaptım. Bu nedenle beraatimi talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kurnaz'ın avukatı Ali Deniz Ceylan ise savunmasında, "Yargıtay 4. Ceza Dairesi soyut çete iddiasını hakaret suçuna vücut vermeyeceği ve hakaret suçunun oluşmayacağına dair karar vermiştir" anımsatmasında bulundu.

"SİYASİ FİGÜRLERİN ELEŞTİRİLERE KATLANMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ VAR"

"Yargıtay kararında yüze karşı söylenen çete iddiasının hakaret oluşturmayacağına karşın katılanlara yönelik olmayan çete iddiasına müvekkilimin yargılanmasını ve dava açılmasını kabul etmiyoruz" diyen Ceylan, şunları ifade etti:

"Müvekkilimin üzerine atılı kamu görevlisine hakaret suçunun düzenlenme nedeninin de siyasi görevi olmayan kamu görevlilerinin görevlerini rahatça yerine getirebilmesi amacıyla düzenlendiği kanaatindeyiz. Aksi durumda Türkiye'nin en güçlü siyasi figürlerine yönelik eleştirileri suç isnadına dönüşeceği ve dönüştüğü kanaatindeyiz. Siyasi figürlerine AİHM'in kararlarında sıkça belirtildiği üzere eleştirilere katlanma yükümlülüğü bulunmaktadır. Siyasi figürlere yönelik eleştirileri suç isnadı olarak değerlendirilmesi ifade ve basın hürriyetlerinin ihlali niteliğindedir."

AKP'li Cumhurbaşaknı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı ise "Mütalaa doğrultusunda karar verilmesini talep ederiz" dedi.

Dosyanın karar verilmek üzere incelemeye alınmasına karar veren mahkeme, duruşmayı 20 Ekim Perşembe günü saat 13.40'a erteledi.

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet Savcılığı tarafından, gazetemizin 25 Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan suç örgütü elebaşısı Sedat Peker’in ifşaatlarıyla yeniden gündeme gelen mafya-devlet ve siyaset üçgeninde ortalığa saçılan iddiaları ele aldığı “Çetelerin İktidarı” başlıklı Pazar eki nedeniyle soruşturma başlatılmıştı.

İddianamede MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin suç örgütünden hüküm giymiş Alaattin Çakıcı ile AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise suç örgütü elebaşısı Peker ile aynı karede yer alan fotoğrafları da suç unsuru kabul edilmişti.

Savcılık, soruşturma kapsamında gazetemiz editörüne, MHP Lideri Bahçeli’ye “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ise “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması yöneltmişti.