BirGün’e verdiği röportajda, MKE’nin ve ASELSAN’ın ürettiği silahları yurtdışına sattıklarını söyleyen Mehmet Naci Efe’nin SADAT’ın yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiği açıklandı. Ancak Efe hâlâ SADAT’ın ortakları arasında yer alıyor.

BirGün’e konuşan Naci Efe silah satıyoruz demişti: Yönetimden istifa etti ama hâlâ SADAT’ın ortağı

Haber Merkezi

Tam adı Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. olan SADAT, kurulduğu 28 Şubat 2012 tarihinden itibaren tartışmaların odağında yer alıyor.

Son olarak 17 Mayıs tarihinde BirGün’e konuşan SADAT’ın ortaklarından olan Mehmet Naci Efe, ASELSAN’ın ve MKE’nin ürettiği askeri ürünleri, yurtdışında sattıklarını açıkladı. Efe, yurtdışındaki faaliyetleri hakkında Dışişleri Bakanlığı’nın bilgisi olduğunu da söyledi. Bu açıklamaların ülke gündemine oturmasının ardından da Efe’nin SADAT yönetiminden istifa ettiği açıklandı.


Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, Efe 4 Temmuz’da SADAT yönetim kuruluğu üyeliğinden istifa etti. Ancak Efe hâlâ SADAT’ın ortakları arasında yer alıyor.

“TERÖRİST YETİŞTİREN BİR KURUM”

Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sürpriz bir çıkışıyla yeniden gündem olan SADAT, Tuğgeneral görevindeyken emekli olan ve Siyasal İslamcı kimliğiyle bilinen eski Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Adnan Tanrıverdi ile 22 emekli subay ve astsubay tarafından 643 bin TL sermaye ile kuruldu. Sermayesi, kuruluşunun üzerinden henüz 8 yıl geçmişken 2020 yıl sonunda 1 milyon 548 bin TL’ye yükseltildi.

Geçen aylarda SADAT’ın İstanbul Beylikdüzü'ndeki merkezinin önüne giderek açıklama yapan CHP Lideri, "Önünde bulunduğumuz SADAT paramiliter bir kuruluştur... Burası terörist yetiştiren bir kurumdur" demişti.

Seçim güvenliğinin önemli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Seçimi gölgeleyecek, seçimin güvenliği sarsacak herhangi bir şey olursa sorumlusu burasıdır ve Saray'dır" ifadelerini kullandı.

SİLAH SATIYORUZ DEMİŞTİ

17 Mayıs’ta BirGün’e konuşan Efe şunları söylemişti:

“Ben SADAT’ın ortaklarından biriyim ve yönetim kurulundayım. İnternet sitesinde eğitim verildiği yazsa da eğitim vermiyoruz. ASELSAN’ın, Makina Kimya Endüstrisi’nin (MKE) ürettiği ürünleri, yurtdışında müttefik olduğumuz ve ülkemizin izin verdiği ülkelere götürüp satıyoruz.

Örneğin; bir müttefik ülke bizden teklif istiyor ve biz her yere yazıyoruz. Dışişleri Bakanlığı’na yazıyoruz, ‘Bu ülke bizden teklif istedi’ diyoruz. ‘Tamam, sıkıntı yok’ denirse, örneğin MKE'nin ürününü istemişse onlarla bir araya getiriyoruz. Sonra ‘Ben bunu nasıl kullanacağım?’ diye sorduklarında da anlatıyoruz. SADAT, Türkiye’den izinsiz teklif dahi vermedi. Ben vatanımda üretilen ürünü Afrika ülkelerinde, İslam ülkelerinde pazarlayan ve satan bir kurum haline geliyorum. Bedava hizmet veriyorum ne güzel.”

TBMM KİT Komisyonu’nda geçen haziran ayında konuşan MKE AŞ Genel Müdürü Yasin Akdere, “MKE AŞ’nin SADAT ile alışverişi olmamıştır” demişti.