CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılıç, Basın İlan Kurumu'nun BirGün'e uyguladığı keyfi reklam ambargosunu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu

BirGün'e yönelik reklam ambargosu TBMM gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Basın İlan Kurumu (BİK) ‘nun aralarında BirGün ve Evrensel Gazetelerinin de bulunduğu gazetelere yönelik ilan ambargosunu Meclis gündemine taşıdı.

Kılınç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Basın İlan Kurumu’nun BirGün ve Evrensel’e uyguladığı kriterleri başka gazetelere uygulayıp uygulamadığını sordu.

Yaptırımlarla sonuçlanan soruşturmaların kaçının re'sen, kaçının şikâyet üzerine başlatıldığını sorgulayan Yüksel Mansur Kılınç’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyel yönelttiği sorular şöyle:

* Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından ulusal günlük siyasi süreli yayın niteliğindeki yayımlarla ilgili olarak 2015-2019 Ocak tarihleri arasında kaç kez; 195 Sayılı Yasanın 49. maddesi ve 129 sayılı Genel Kurul Kararı çerçevesinde basın ahlak esaslarına aykırı yayım nedeni ile ilan kesme ve uyarma yaptırımı uygulanmıştır? Bu yaptırımlarla sonuçlanan soruşturmaların kaçı re'sen, kaçı şikâyet üzerine başlatılmıştır?

* 2015 Ocak -2019 Aralık ayı arasında, BirGün ve Evrensel gazetelerinin de içinde bulunduğu, hangi gazetelere, kaç kez resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası uygulanmıştır? Bu soruşturmalardan kaçı re'sen kaçı şikâyet üzerine başlatılmıştır?

* Basın İlan Kurumu tarafından 2015-2019 Ocak ayı arasında kolluk kuvvetlerinin orantısız güç kullanımına ilişkin haberlerde kullanılan "saldırı" ifadesine yönelik başlatılmış bir soruşturma, verilmiş bir ilan kesme cezası var mıdır?

* 2019 yılı Ocak ayından sonra kolluk kuvvetlerinin orantısız güç kullanımına ilişkin haberlerde kullanılan "saldırı" ifadesine yönelik açılan soruşturma sayısı kaçtır? Kaç gün süre ile ilan kesme cezası verilmiştir?

***

Basın İlan Kurumu, elektronik ortamda tutulması zorunlu olan "Baskı ve Bayi-İade Defterleri"nin gecikmeli olarak tutulduğu gerekçesiyle BirGün Gazetesi’nin ilanlarını durdurmuştu. BirGün bu sorunu 1 Eylül 2019 tarihi itibariyle giderdi.

Ancak BİK bu sefer "Bazı haberlerde yayın kaynağının kullanılmaması" şeklinde ikinci bir gerekçe ortaya koyarak üç ayı aşkın bir süredir uygulamakta olduğu yasağa 'devam' kararı verdi.

BirGün gazetesi ajanslardan birebir aldığı tüm haberlerle ilgili kaynak belirttiğini ifade ederek, "BİK, yönetmeliği zorlayarak -bizden başka hiçbir gazeteden bu yorumun gereklerini talep etmeden- tüm haber ve fotoğraflara imza ve kaynak istiyor. Bunu gerekçe göstererek de ilan ambargosunu sürdürüyor" açıklamasını yaptı.

Evrensel Gazetesi ise Basın İlan Kurumu'nun "haber başlıklarını" gerekçe göstererek gazeteye ilan ve reklam akışını durdurduğunu belirtti.