CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, iktidara gelmeleri durumunda geçmişe dönük tüm ihaleleri inceleyerek, oluşan kamu zararları ve haksız kazançlara ilişkin etkin bir soruşturma yürütülmesine öncülük edeceklerini bildirdi

BirGün gündeme getirmişti: CHP, geçmişe dönük ihaleleri inceleyecek

BirGün/ANKARA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kamu İhale Kanunu’nun, yürürlüğe girdiği 2002’den bu yana 60 ayrı seferde toplam 198 maddesinde değişikliğe uğradığını belirterek, “CHP olarak yıllardır değiştirilen Kamu İhale Kanunu’nu, iktidara gelir gelmez uluslararası standartlara uygun biçimde bir daha değiştirilmeyecek biçimde son bir kez daha değiştireceğiz. İçindeki bütün istisnaları törpüleyeceğiz. Bu yağma düzenini ortadan kaldıracak, kamu yararını ön planda tutan adil bir ihale düzenini oluşturacağız” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özel, BirGün gazetesinin gündeme getirdiği Kamu İhale Kanunu’ndaki değişiklikle ihalelerin beşli çete başta olmak üzere yandaş şirketlere verilmesi ile ilgili olarak, olası CHP iktidarında geçmişte yapılan tüm ihaleleri inceleyerek kamu zararına yol açanlardan hesap soracaklarını bildirdi.

'YAĞMA DÜZENİ'

Kamu İhale Kanunu’nun “21/b” hükmünün sağladığı olanaklardan yararlanarak 2018’den itibaren 30,8 milyar TL’lik ihalenin beşli çeteye verildiğini belirten Özel, şunları kaydetti:

"AKP’ye yakın şirketler zengin oldu, şimdi sıra başka şirketlerde, anlayışıyla hareket etmeyeceğiz. Bütçemizden bu ülkenin yoksul milyonlarına aktarılabilecek tutarların birileri daha fazla zengin olsun diye harcanmasına artık göz yummayacağız. Kamu ihale sistemini, kamu yararını gözeten, eşitlik, adalet ve saydamlık ilkelerini temel alan, işi en makul fiyatla, süresi içinde, en iyi yapacak olana yaptırma anlayışı ile çağdaş normlar ve bilimsel kurallar gözeterek yeniden oluşturacak, Kamu İhale Kanunu’nu açıklık, şeffaflık ve rekabeti sağlayacak şekilde yeniden ele alacağız. Bu yağma düzenini ortadan kaldıracak, kamu yararını ön planda tutan adil bir ihale düzenini oluşturacağız. Kamu İhale Kurumu’nun bağımsız yapısıyla çalışmalarına etkinlik kazandıracak, kamu ihale sürecine, dışarıdan, devlet yönetiminin diğer kademelerinden veya siyasi kesimlerinden müdahaleyi engelleyecek önlemler alacağız."