İstanbul'un Tuzla ilçesinde deniz kıyısındaki 50 bin metrekarelik alanın, yargının daha önce verdiği ‘iptal’ kararına rağmen yapılaşmaya açılması Meclis gündeminde

BirGün gündeme getirmişti: ‘ Yargı kararı yok sayıldı, iktidar salgını fırsata çevirdi’

HABER MERKEZİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yargının Tuzla ilçesinde iller bankası mülkiyetinde bulunan deniz kıyısındaki 50 bin metrekarelik alanın yapılaşmaya açılmasına ilişkin ‘iptal’ kararını yok saydı. Planla, dev arazi imara açıldı. CHP’li Tekin, “ İktidar, salgın günlerinde bile talana devam ederek tarihe geçti” dedi.

Tekin, BirGün’ün gündeme getirdiği plana dair Meclis’e soru önergesi verdi. CHP’li Vekil, söz konusu planla birlikte bakanlığın ‘çevre ve insanlık suçu’ işlediğini söyledi. Konunun takipçisi olacaklarını ifade eden Tekin, şöyle dedi: “Kente ihanete devam ediliyor. Salgın günlerinde bile talana devam ederek tarihe geçecek bir iktidarla karşı karşıyayız. Tüm ülke virüs belasıyla uğraşırken, bizi yönetenlerin derdinin hala rant olması tüyler ürpertiyor. Betonlaştırma politikasında ısrar eden ve yasaları yok sayan iktidar, yaşam alanlarını teker teker yok ediyor. Talebimiz odur ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı en azından böyle günlerde İstanbul’un planlarından elini çekmesidir. Bu tür planlardan vazgeçilmelidir.”

Tekin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:

►Memleket virüs salgınıyla uğraşırken, Bakanlığınızın kamusal bir alanın planını değiştirmesini etik buluyor musunuz?
► Mahkeme, İmar ve şehircilik ilkelerine aykırı olarak yapılan plan için daha önce ‘yürütmeyi durdurma’ ardından da ‘iptal’ kararı vermesine rağmen ne-den ısrarınızın sebebi nedir?
► Olası bir Marmara depreminde toplanma alanı olarak ihtiyaç duyulabilecek bu alanının ticari bir alana dönüştürülmesinde, hangi kamu yararı görülmektedir?
► Bölgeye yeni bir yapılaşma getirerek bölgeyi adeta yaşanmaz kılacak bu plan değişikliği neticesinde oluşacak yeni nüfus yoğunluğu hesaba katılmış mıdır?