BirGün CİMER üzerinden ikinci defa İçişleri Bakanlığı’na, “Bu yıl kaç konser ve festival iptal edildi?” diye sordu. Soruya Çekmeköy Kaymakamlığı, “İlçe genelinde bir konser ve festival yasaklanmadı” diye yanıt verdi. Aynı şekildeki iletilen ilk soruya da Ermenek Kaymakamlığı benzer bir yanıt vermişti.

BirGün İçişleri Bakanlığı’na soruyor, Bakanlık dalga geçiyor!

İSMAİL ARI

İktidarın konser ve festival yasakları tartışmaya devam ederken İçişleri Bakanlığı ise yasaklarla iletilen sorulara yanıt vermemek için oldukça ilginç bir yol izliyor.

BirGün, 6 Eylül’de Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden İçişleri Bakanlığı’na “Bu yıl valilik veya kaymakamlık kararıyla kaç konser, festival ve etkinlik iptal edilmiştir? Bu konser hangi vakıf ve derneklerin şikâyetiyle iptal edilmiştir? İptal edilen konser, festival ve etkinliklerin listesi nedir?” sorularını yöneltti.

Ancak İçişleri Bakanlığı’nı BirGün’ün sorusuna yanıt vermedi ve Karaman Valiliği’ne iletti. Karaman Valiliği ise başvuruyu Ermenek Kaymakamlığı’na iletti. Kaymakamlık da “CİMER başvurunuzda bahse geçen bu yıl Kaymakamlığımızca iptal edilen konser, festival veya etkinlik bulunmamaktadır” diye yanıt verildi.

İKİCİ DEFA SORDUK YİNE BENZER YANIT ALDIK

İçişleri Bakanlığı’nın soruya yanıt vermemesi üzerine BirGün 26 Eylül’de ikince defa İçişleri Bakanlığı’na “Bu yıl ülke genelinde yıl valilik veya kaymakamlık kararıyla kaç konser, festival ve etkinlik iptal edilmiştir?” sorusunu yöneltti.

Ancak İçişleri Bakanlığı’nı yine soruya yanıt vermedi ve başvuruyu İstanbul’daki Çekmeköy Kaymakamlığı’na yönlendirdi. Çekmeköy Kaymakamlığı da “Yapmış olduğunuz başvurunuzda bahsedilen konularla ilgili Kaymakamlığımızca bir işlem yapılmamıştır” diye yanıt verdi.

Ülke genelinde toplam kaç konserin ve festivalin iptal edildiği resmi olarak açıklanmasa da özellikle bu yıl onlarca konser ve festival iptal edildi. Son dönemde iptal edilen konser ve festivaller şöyle:

ÇOK SAYIDA FESTİVAL İPTAL EDİLDİ

- Eskişehir Anadolu Fest
- Niyazi Koyuncu Pendik Konseri
- Zonguldak Kozlu Müzik Festivali
- Kazdağı Ekoloji Festivali
- Zeytinli Rock Festivali
- Munzur Kültür ve Doğa Festivali
- ODTÜ Bahar Şenliği
- Muş Metin-Kemal Kahraman Konseri
- Aynur Doğan Bursa ve Kocaeli konserleri
- Başkent Kültür Yolu Festivali Mirae Konseri
- Başkent Kültür Yolu Festivali Ara Malikian Konseri
- Apolas Lermi Denizli ve Bostancı konserleri
- Milyon Fest Fethiye

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle düzenlenen konserde, Halkevi Müzik Topluluğu üyesi iki kişinin sahneye çıkmasına izin verilmedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü konseri Mersin Valiliği’nce yasaklandı. Malatya'da başlaması planlanan Gençlik Festivali de hedefe konan bir diğer festival olmuştu.