BirGün ile Tekno Safari: Wolkswagen krizi, çöpçü robot projesi, kodlama dersi...

Volkswagen krizi büyüyor

ABD Çevre Koruma Müdürlüğü (EPA) geçen hafta Volkswagen’in fabrika çıkışı emisyon ölçüm oranlarının araçtaki yazılım yardımıyla kasıtlı olarak olduğundan daha düşük gösterildiğini açıkladı. EPA, yayınladığı raporda Volkswagen’i yarım milyon aracı geri çağırmaya davet etti. Önceki gün CEO’su da istifa eden Volkswagen ciddi bir çıkmaza girmiş görünüyor. Gelişmeler üzerine pazartesi günü Volkswagen’in hisseleri Frankfurt Borsasında yüzde 20 değer kaybetti, bu rakam şirketin 14 Milyar avro kaybettiğini gösteriyor. Şirketin gerekli cezaları ödemek için 6.5 Milyar avro ayırdığı söylenirken yazılıma sahip 11 milyon aracın Volkswagen tarafından ücretsiz değişim veya modifikasyon sürecinden geçirilmesi gerekecek. EPA soruşturmanın diğer otomobil üreticilerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi kararını alırken AB, Avrupa’daki araçların soruşturulması için henüz erken olduğu kararını aldı. İspanya’nın derhal soruşturma açılması talebine ise İngiltere “Henüz yeterli kanıt yok” şeklinde yanıt verdi.
2011’de temiz dizel teknolojisinin teşvik edilmemesiyle ilgili “Eğer ABD’deki araçların üçte biri temiz dizel teknolojisini kullansaydı, günlük 1.4 milyon varil yakıt tasarrufu sağlanırdı.” şeklinde açıklamada bulunan şirketin böylesine bir skandala karışması dünya çapında hem markanın hem de Volkswagen sahiplerinin imajlarının zedelenmesine sebep oldu. Aynı zamanda araçların ikinci el fiyatlarının düşüşe geçmesi Volkswagen sahipleri için büyük bir zarar teşkil ediyor.

birgun-ile-tekno-safari-wolkswagen-krizi-copcu-robot-projesi-kodlama-dersi-74821-1.Teknolojinin gelişmesi ile ortaya çıkan bu tip data hileleri yine teknoloji ile çözülecek. Etik kurallarla sağlam bir yapı oluşturularak ve sıkı denetimlerle sonuca gidileceğini tahmin ediyorum. Tabii başka markalarında bu tip olaylara karışıp karışmadığını da zamanla göreceğiz. Otomotiv sektörünü zor günlerin beklediğini söylemek zor değil. Asıl soru bu durundan nasıl çıkacaklar? Merakla bekliyoruz.

Volvo’dan çöpçü robot projesi

ROAR (Robot kontrollü çöp idaresi) ve Renova ile işbirliği yapan Volvo, insan gözetiminde çöp toplayacak robotlar için çalışmalara başladı. Henüz erken safhada olsa da ilk denemelerinin 2016’nın Haziran ayında yapılması beklenen çalışma ile hem işçiler sağlıksız çalışma şartlarından uzaklaştırılacak hem de daha verimli ve daha sessiz bir çöp toplama işlemi mümkün kılınacak. Larry Page’in kurduğu ve geçen aylarda Google’dan Alphabet bünyesine geçen Sidewalk Labs da sene başında şehirlerin sorunlarını çözebilecek konvansiyonel çözümler üretebilmek amacıyla yola çıkmıştı. Büyük firmaların ellerindeki teknolojileri şehir hayatının şartlarını iyileştirmek için kullanması mantıklı bir çözüm olarak görülebilir. Şirketlerin yerel yönetimlerle yapacağı işbirlikleri, kentsel planlamayı farklı noktalara taşıyabilir.

Coğrafya ve tarih yerine kodlama dersi

Avustralya’da yakın zamanda onaylanan yeni müfredata göre tarih ve coğrafya derslerinin yerini kodlama dersi alıyor. Endüstri, İnovasyon ve Bilim Bakanı görevine başlamadan önce son iş olarak müfredatı onaylayan Eğitim Bakanı Christopher Pyne, bu gelişmenin ülkenin geleceği için önemini vurguladı. Öğrencileri ilkokulun 5. yılında kodlama ve 7. yılında programlama ile tanıştıracak olan yeni müfredat, yeni Başbakan Malcolm Turnbull’un kodlama, bilim, teknoloji ve mühendislik alanındaki politikalarını da destekler nitelikte. Avustralya’nın bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik konularında 4 farklı müfredata toplamda 12 milyon Avustralya Doları yatırım yapması bekleniyor.

Kan zehirlenmesini temizlemek artık kolay

Harvard’da yapılan bir araştırmada üretilen makine sayesinde patojenlerin (hastalığa neden olan her türlü organizma ve madde) kandan filtre edilmesi daha kolay, etkin ve hızlı hale geliyor. İnsanlar üzerindeki klinik testlere hazır olan makine, bağışıklık sistemine zarar vermemek için antibiyotiklerle uyum içinde çalışıyor. Böylece cihaz tedavi sürecindeki diğer süreçleri sekteye uğratmadan kullanılabiliyor. Kan dolaşımı ile tüm vücuda yayılan bu tarz öncelikli antibiyotik tedavisinin ardından zehirlenmeye sebep olan zararlı organizmalar tanımlanarak daha efektif ilaçların kullanımına geçiliyor. Organizmaların tanımlanması süreci bazen günler alabilirken bazı durumlarda mümkün olmayabiliyor. Süreci hızlandırması planlanan cihaz ise bakteri, mantar, virüs ve parazitler de dahil olmak üzere doksandan fazla zararlı mikro organizmayı genetik olarak geliştirilmiş kan proteinleri sayesinde türleri fark etmeksizin filtre edebiliyor.