BirGün Kadın'dan haftanın önerileri

Bu hafta kendinize vakit ayırmaya ne dersini? Film, tiyatro, dizi ve kitap önerilerimizi sizin için derledik:

Kraliçe Lear

birgun-kadin-dan-haftanin-onerileri-650099-1.Toroslar’da bir avuç köylü kadın, 2000’li yılların başında bir araya gelerek bit tiyatro topluluğu kurar. Arslanköy Tiyatro Ekibi adını verdikleri topluluk sayesinde hayatları değişen kadınlar, yaşamlarını sahneye taşımaya başlar. Bu sefer kendilerine farklı bir amaç edinen kadınlar, Kral Lear oyununu ücra dağ köylerinde sahnelemeyi planlar. Shakespeare’in Kral Lear’i, suyun bile zor ulaştığı Mersin’in unutulmuş dağ köylerine doğru uçurumlu yollarda toz toprak içinde yolculuk ederken, Arslanköylü tiyatrocu kadınların maharetli ellerinde usulca Kraliçe Lear’e dönüşür. Yönetmen Pelin Esmer, “Bu filmde üzüleceğimiz ya da kurtarmaya alışkın olduğumuz kadınları görmeyeceksiniz” diyor.

Yaralarım Aşktandır

birgun-kadin-dan-haftanin-onerileri-650100-1.Nazan Kesal “Yaralarım Aşktandır” adlı tek kişilik oyunuyla, İran’ın güçlü kadın şairi Furuğ Ferruhzad’ı oynuyor.
Toprağa emanet edilmeyi bekleyen bir kadın kendi arafında ömrünün şiirini yazıyor. Furuğ Ferruhzad anlatıyor…
Dans ediyor, aşık oluyor, doğuruyor, boşanıyor, evladından ayrılıyor, hor görülüyor, kalbi kırılıyor.
Anlatılan, aynı iklimde açıp solan hepimizin hikâyesi; baskı altında yaşayanların, hep eksik bulunanların ve her şeye rağmen yaşamaya devam edip sözünü esirgemeyenlerin. Furuğ hepimize cesaret vermeye, “korkma” demeye geliyor.
Ölüsüne bile tahammül edilemeyen, cenazesi bekletilen “aykırı bir kadın” aklınızdan çıkmayacak sözler fısıldamak üzere sahne alıyor.

HandmaId’s Tale

birgun-kadin-dan-haftanin-onerileri-650101-1.Margeret Atwood’un 1985 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan The Handmaid’s Tale en çok ses getiren dizilerden biri oldu.
Olası bir yakın gelecekte geçen dizinin konusu, değişen dünyada ABD yerine kurulan Gilead Cumhuriyetin’in uyguladığı Hristiyanlık temelindeki sıra dışı yaptırımlar ve temel politika olan doğurganlık sorununa bulunan 'çözüm.' Distopik diyebileceğimiz bir dünyada geçen öykü, doğum oranlarının iyice düşmesi ve kısırlığın artması üzerine hâlâ doğurgan olan kadınların toplanıp 'damızlık' olarak komutanların evlerine gönderilmesini Offred karakteri üzerinden anlatıyor. Offred; Komutanlar, onların acımasız eşleri, evcil Martha’lar ve hizmetçi arkadaşları arasında gidip gelmektedir. Offred'in tek amacı ise hayatta kalmak ve kendisinden alınan kızını bulabilmek.

Kanayak

birgun-kadin-dan-haftanin-onerileri-650104-1.

İlk öykü derlemesi Çerçialan’la 2016 Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü’ne layık görülen Gamze Arslan, Kanayak isimli kitabında kırsaldan büyükşehirlere geniş bir coğrafyayı kat ederek en acımasız gerçeklere tercüman oluyor.
Zorlu ana kız ilişkisi; kadın olmak; yakıcı tutkular; sahibine de tarihe de sahip çıkan giysiler; işçilerin hakkını kollayan fabrikalar; kimsenin uğramadığı kasabalarda yaşananlar ve sokaklarında hakkını arayan uzuvların gezindiği büyükşehirler... Toprak altında yatanlardan, rüyada yankılananlardan ve otopsi masasındaki artıklardan yola çıkıp yeniden kurgulanan hayatlar bunlar... Ölüleri öldürmeyen, cansıza ses veren, etin, kemiğin, kanın, toprağın ve düşün diliyle direnmeye, isyana ve özgürleşmeye çağıran öyküler.