BirGün Pazar eki tam kapanma süresince pazar günleri değil cumartesi günleri dopdolu içerikleriyle bayinizde olacak.

BirGün Pazar 1 Mayıs’ta gazetenizle birlikte!

*Bu hafta BirGün Pazar ‘1 Mayıs sürecinde emek ve yoksulluk’ dosyası için Araştırmacı-yazar Zafer Aydın 1 Mayıs’ın tarihsel süreçlerini ve kırılma noktalarını ele aldığı ‘Yeniden kurma vaadi olarak 1 Mayıs’ yazısını kaleme aldı.

*Çalışma Hukukçusu Murat Özveri, ‘Türkiye’de milyarderlerin varlığını yüzde 39 artıran salgın ve Âşık Serdari’ yazısıyla ülkedeki emekçilerin yoksullaştırılmasını ve pandemiyi fırsata çeviren milyarderleri anlattı.

*Akademisyen Serdal Bahçe, iktidarın ‘desteksiz tam kapanma’ kararını ve pandemi krizinin faturasının halka kesilmesini ‘Sınıfsal bağışıklığın testi olarak kapanma’ yazısıyla ele aldı.

*Müzik Yazarı Murat Meriç, 1 Mayıs ve Türkiye müziğinin ilişkilerini inceledi, 1 Mayıs Marşı’nın ve 1 Mayıs’la ilişkilendirilen pek çok şarkı-türkünün tarihine ‘Yepyeni bir güneş doğar…’ yazısıyla değindi.

*Özde Çelikbilek dünyadaki önemli üç 1 Mayıs’ı anlattı. ‘Zaferin ilk perdesi 1 Mayıs’ yazısıyla İngiltere, Küba ve Vietnam 1 Mayıslarını ele aldı.

*Akademisyen Serkan Öngel, ‘Kriz, sınıfsal ayrışma ve kent’ yazısıyla büyüyen kentler, mega projeler ve yoksullaşan kent nüfusunu anlattı ve mutenalaşmayla sınıfsal ayrışmanın belirginleşmesini değerlendirdi.

*Sol Genç 1 Mayıs sürecinde gençliği ve güncel tartışmaları ‘1 Mayıs: Yarın’a Selam’ yazısıyla değerlendirdi.

*Yazar Serhat Halis, tam kapanma süreciyle hukuksuz bir biçimde dayatılan içki satış yasaklarını ve iktidarın içkiye açtığı savaşı ‘İçki politiktir’ yazısıyla değerlendirdi.

*Psikolog Nesli Zağlı, direnişi, direnmenin önemini ve neye direnmek sorularını işlediği ‘İnsan nasıl direnir?’ yazısını kaleme aldı.

*Güray Öz, belki de çağımızın en temel konularından birisi olan post-truth ve bu konuya dair tartışmalar üzerine ‘Algıcılarla gerçekçilerin savaşı’ yazısını yazdı.

*Akademisyen Emine Uçar İlbuğa, Oscar ödüllü Sound of Metal filmini ‘Dış dünya ile sessel bağın kopması ve iç sesin duyulma sürecine uzanan zorlu bir yolculuk: Metalin Sesi’ yazısıyla anlattı.

*Japonya’da yaşayan Müzisyen Selen Gülün müzik yolculuğunu, Japonya’da müzisyen olmayı ve müziği ‘Japonya, ben ve müzik’ yazısıyla ele aldı.

*Müzik Yazarı Yavuz Hakan Tok, ‘Dijital çağın müzikte yarattığı erozyon’ yazısıyla bir tüketim kültürü halini alan müzik üretimini, tık ve dinlenme savaşlarını ele aldı.

*Haydar Ergülen ‘Pes Paye’ yazısıyla muz cumhuriyetinden, apronda deve kesmeye pek çok konuya değinerek ‘pes bu kadar paye merakına’ diyor.